Deel het evangelie met Kerst – 10 tips

Rond Kerst zijn erop verschillende plaatsen speciale bijeenkomsten met en voor vluchtelingen. U wilt een bekend christelijk feest met hen delen. Maar u wilt ook de boodschap van Kerst overbrengen. Waar moet u dan rekening mee houden? We geven u tien belangrijke aandachtspunten, voor moslims als ook voor (oosters) orthodoxe christenen.

Het meest belangrijk is dat mensen zich bij de ontmoeting welkom voelen. Dat begint met de uitnodiging.

  1. Zorg voor een herkenbare uitnodiging. Kerst is eigenlijk voor iedere vluchteling wel bekend, het wordt wereldwijd gevierd. De link met de geboorte van Jezus zal daarom ook bijna altijd bekend zijn. Tegelijk zijn ‘lichtjes’ en ‘kerstbomen’ de plaatjes die daar bij horen. Nodig uit voor een feest.

VOOR MOSLIMS

Kerst is naar moslims toe gemakkelijk uit te leggen en vorm te geven. Jezus wordt gezien als één van de belangrijkste profeten en ook in de Koran wordt geschreven over zijn geboorte uit (zelfs ‘de maagd’ Maria).

  1. Zorg dat u duidelijk maakt (in alle onderdelen) dat dit is wat christenen geloven, dat u het graag wilt uitleggen en dat u dit feest met elkaar wilt vieren, met respect voor het geloof van de ander.
  2. U kunt de bijbelse verhaallijn vertellen aan de bezoekers. Het is een mooi verhaal, wat indruk zal maken op de mensen. Er zijn niet direct onderdelen die aanstoot zullen geven of waar het botst met het geloof van moslims. Vooral de plek van engelen in het verhaal, geeft aan dat er iets heel belangrijks gebeurt!
  3. Er zijn genoeg ‘bruggetjes’ om vanuit het verhaal ook wat meer uitleg te geven over de komst van Jezus Christus in de wereld. Het is verstandig om dat eenvoudig te houden en gefocust op één kerngedachte. Voorbeeld 1: De engelen zeggen: De Redder is geboren – aan de hand hiervan kunt u uitwerken leg uit wat het betekend dat Jezus onze Redder wil zijn. Voorbeeld 2: De wijzen brengen geschenken en eren Hem als koning – hiermee kunt u uitleggen dat Jezus de Koning van ons leven wil zijn. Probeer niet alles wat belangrijk is in de uitleg te stoppen: ‘less is more’.
  4. Zonde en onreinheid zijn begrippen die voor moslims zeker inhoud hebben. Ze kennen het verlangen om rein te zijn ook (denk aan het wassen voor het gebed). Angst voor de heiligheid van God en de afstand naar Hem zijn meestal onderdeel van de geloofsbeleving. Met Kerst mag u doorgeven dat God (in Jezus) juist heel dicht bij ons is gekomen en ons door Hem in een nieuwe relatie met Hem wil brengen.
  5. Wees terughoudend met ‘Jezus als (zoon van) God’. Als u Jezus Christus wel zo benoemt, leg het dan uit. Zoon van God betekent bijvoorbeeld niet dat God en Maria seksuele gemeenschap hebben gehad, maar een geestelijk manier van ‘zoon’ zijn. De drie-eenheid is ook een struikelblok. Hoe kan God drie en toch één zijn. Er zijn bekende voorbeelden, zoals de zon: je kunt de zon zien aan de hemel, het licht komt ervandaan, maar ook voel je de warmte. Jezus benoemen als de Messias, de Christus (van God gezonden en gezalfd) is geen probleem. Jezus Messias (Issa al Massih) is een aanspreektitel die bekend is vanuit de Koran.
  6. Wees terughoudend met het noemen van ‘Joden’ en ‘Joodse volk’. Dit ligt erg gevoelig en brengt allerlei gedachten op gang. U kunt spreken over ‘het volk van God’. Wilt u het wel gebruiken, geef dan ook hierbij een toelichting.
  7. Een stukje film over het kerstverhaal kan een mooie aanvulling zijn op de uitleg. Daarmee zien ze het verhaal en dat versterkt onze woorden. Van de Jezus-film zijn meerdere talen beschikbaar Van de geboorte van Jezus zijn ook andere film(fragmenten) beschikbaar (b.v de Nativity Story)

VOOR ORTHODOXE CHRISTENEN

Voor christenen uit andere culturen is Kerst een belangrijke christelijke feestdag. Kerst wordt uitbundig gevierd. Orthodoxe christenen vieren Kerst wel vaak op een andere datum, begin januari (in 2019 valt orthodox Kerst op 7 en 8 januari).

  1. Probeer ook aansluiting te zoeken met hen, zeker omdat je ook rekening wilt houden met moslims, kunnen orthodoxe christenen makkelijk ervaren dat u hen vergeet. Het verhaal van kerst zal voor de christenen mogelijk meer verhalen bevatten die overgeleverd zijn in land van herkomst. De plek van Maria is groter dan in het protestantisme. Als je echter dicht bij het verhaal van de Bijbel blijft (en dat ook benoemt) zullen ook zij blij zijn om het verhaal van Jezus te horen en te vieren.
  2. Als je voor moslims af en toe de titel ‘Issa (al Massih)’ gebruikt, dan is het goed om naar (Arabische) christenen ook de naam Yeshua te gebruiken.

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world