Gave geeft juridisch advies

Krijg jij ook wel eens de vraag van een asielzoeker hoe het zit met zijn procedure? En dan zit je met de handen in het haar? Gave helpt je de weg vinden in het asieldoolhof.

In onze online bibliotheek vind je veel informatie over de asielprocedure. Ook heeft Gave een juridisch spreekuur waar je naartoe kunt bellen. We staan je graag te woord. We kunnen uitleg geven over procedures en adviseren wat je kunt doen en wat je beter kunt nalaten. We wijzen ook graag de weg in het doolhof van instanties. Waar kun je terecht met specialistische vragen? Of beter: waar kan de asielzoeker terecht met zijn vragen? Jij kunt namelijk de asielzoeker helpen zijn weg te vinden, maar je hoeft niet zijn problemen over te nemen.

Hier ligt nog wel eens een probleem. Want “wat verwacht de asielzoeker nu precies van mij?” en “moet ik dat ook nog doen?” Ook met die vragen mag je ons bellen. We geven hier wat achtergrondinformatie.

Asielzoekers komen uit een cultuur waarin relaties heel belangrijk zijn. Kom jij vaak bij iemand op bezoek, dan ontstaat een band en vertrouwen. Goede kans dat je dan ook de lastige vragen krijgt. Ook dat hoort bij de cultuur van veel asielzoekers: je gaat met je vragen niet naar instanties maar naar een goede vriend. Vrienden zijn belangrijk als tussenpersoon om iets gedaan te krijgen.

“Achmed is een fijne jongen, maar wat verwacht hij van mij?”

Wat moet jij met die verwachting? Moet je proberen daaraan te voldoen? Nee, dat hoeft niet en dat kan vaak ook niet. De asielzoeker moet zelf naar de instanties toe. Als je tijd hebt kun je wel meegaan. Dan kun je meeluisteren en helpen de juiste vragen te stellen. Je kunt ook aantekeningen maken zodat de informatie niet vervliegt.

Het is nuttig om te weten dat elke asielzoeker terecht kan bij VluchtelingenWerk. Zij hebben bij elk asielzoekerscentrum een kantoor dat helpt met de asielprocedure en bij vragen over allerlei regelingen.

Heb jij contact met een christenasielzoeker? Wordt zijn asielaanvraag afgewezen omdat de IND zijn bekering niet gelooft of omdat de IND denkt dat hij als christen veilig kan terugkeren? Dan kan het juridisch team van Gave helpen met de procedure. Hoe dat gaat lees je hier.

Gave zet zich samen met SDOK en Open Doors ook in voor christen-vluchtelingen die in Nederland bedreigd worden vanwege hun geloof. Meer informatie vindt je op ons meldpunt.

“Gave is voor mij een belangrijke organisatie geworden.”

- Dominee Everts

Lees het verhaal van Dominee Everts »

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world