Bekijk onze serie 'Oekraïners in Nederland'

Wat goed dat je interesse toont in het contact met Oekraïense vluchtelingen!


In onze YouTube serie ‘Oekraïners in Nederland’ geven we gastgezinnen, buddy’s en vrijwilligers meer tips en informatie bij het verwelkomen van Oekraïense vluchtelingen.

Filmpjes

Irina, een Oekraïense ervaringsdeskundige en de host Anande bespreken onderwerpen die gevoelig kunnen liggen. Aan het einde van elk filmpje wordt een praktische tip gegeven waar je als gastgezin/buddy/vrijwilliger mee verder kan.

In de filmpjes gaat het onder andere over:

  • Afleiding & ontspanning
  • Mannen & vrouwen
  • Eten
  • Bezoek
  • Trauma
  • Geloof

 

 

Filmpjes in het Oekraïens

Naast deze filmpjes voor Nederlandse gastgezinnen en vrijwilligers, zijn we gestart met opnames van video’s voor Oekraïense vluchtelingen zelf. Hierin gaan twee Oekraïense ervaringsdeskundigen Irina en Maryna in gesprek over de Nederlandse cultuur en geven ze tips aan Oekraïners die Nederland binnenkomen.

Stuur deze video’s door naar Oekraïense vluchtelingen die je kent, of gebruik ze als extra informatie voor jezelf (Nederlands ondertiteld).

 

 

Gespreksdeelnemers 

 

Irina Mulder

Irina is opgegroeid in Oekraïne. Ze is bijna 20 jaar getrouwd met een Nederlandse man. Na 12 jaar in Oekraïne gewoond en gewerkt te hebben, woont Irina nu samen met haar gezin in Nederland. Irina ondersteunt Gave in de kennis over Oekraïne, maar ook met haar psycho-sociale kennis en ervaring.

 

Anande Schot

Anande is communicatiemedewerker bij Gave. Als pas afgestudeerd antropologe heeft ze ervaring en kennis in het omgaan met andere gebruiken/culturen. Als interviewer stelt zij graag aandacht op de ‘Nederlandse’ blik op verschillende thema’s.

 

Maryna Rakovych 

Maryna is samen met haar dochter in het voorjaar van 2022 uit Oekraïne gevlucht. Haar man is daar gebleven. In Nederland worden zij en haar dochter opgevangen door een gastgezin. Tijdens haar verblijf helpt Maryna Gave als ervaringsdeskundige en maakt ze deel uit van het team ‘Kennis en Toerusting’.

 

‘Mensen zijn gericht op de relatie, niet op de afspraak. Dat gaat hier anders.’

 

‘Wees als Nederlander niet zo direct. Begin en eindig het (serieuze) gesprek met iets positiefs.’

 

‘In Nederland zijn wij gewend boterhammen te eten, dat kunnen Oekraïense vluchtelingen lastig vinden.’

 

‘Oekraïners zijn wat bescheidener. En Oekraïners zeggen ook niet rechtstreeks wat ze denken of wat ze van iets vinden.’

 

‘Wees niet beledigd als je geen hand krijgt.’

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world Doneren