Op bezoek bij een asielzoeker

Wil je investeren in persoonlijke contacten met asielzoekers? Ga dan voorbereid aan de slag. 

Vluchtelingen bezoeken is een veelzijdige ervaring. Een warm welkom is het eerste wat vluchtelingen vaak bieden. En met een lege maag vertrekken is geen optie. Exotische gerechten worden in elkaar gezet om het de gast zo comfortabel mogelijk te maken.

Tegelijk is het vaak moeilijk om op een goede manier in contact te zijn. Verschillen in cultuur, verwachtingen van de ander of uitzichtloosheid in de asielprocedure maken het complex. Bestaande vrijwilligers, maar zeker ook nieuwe vrijwilligers ervaren dit.

Voor hen heeft Gave de brochure: ‘In contact met vluchtelingen’ geschreven. In een beknopt boekje vind je veel tips en aandachtspunten, ook over het contact met moslimvluchtelingen.

  • Ontvang gratis de pdf-versie van de brochure "In contact met vluchtelingen".

Acht gouden tips

1. Bid

Voor een goede houding naar vluchtelingen is het noodzakelijk dat je Gods liefde laat zien. Zo kun je op de beste manier gastvrij zijn voor vluchtelingen. Bid om Gods liefde en hulp. De Heilige Geest wil je leiden in het contact.

2. Heb lief

Een vluchteling is een persoon die veel heeft meegemaakt. Vreemdelingen hebben een speciale plek in Gods hart (zie ook hier). God roept op om de vreemdeling in woord en daad lief te hebben. Wees Gods handen door Zijn liefde door te geven. Denk er aan dat een vluchteling niet alleen zielig is, hij of zij is zoveel meer. Laat er een wederkerige vriendschap ontstaan.

3. Stel grenzen

Liefhebben houdt ook in dat je iemand vrij laat. Ga gewoon met een vluchteling om zoals je omgaat met een Nederlandse vriend/vriendin. Stel daarom ook grenzen voor jezelf: je hebt ook nog een ander leven. Denk goed na voordat je iemand iets toezegt.

4. Wees wijs in omgang met andere sekse

Let op dat je alleen met een vluchteling van hetzelfde geslacht optrekt. Ieder contact met de andere sekse kan snel verkeerd uitgelegd worden. Zeker wanneer dit ťťn op ťťn gebeurt. Voor het idee van mensen uit de niet-westerse wereld hebben we in Nederland een uitermate vrije seksuele moraal. Een meisje met ontblote schouders kan al een verkeerde reactie oproepen. Let er op dat je je gepast kleedt en ‘netjes’ gedraagt.

5. Stel geen onbeleefde vragen

De beleefdheidsvormen van Nederlanders zijn meestal shockerend voor niet-Nederlanders. Direct allerlei vragen krijgen (goed bedoeld), zeker persoonlijke over procedure en vlucht, dat zijn vluchtelingen totaal niet gewend. Ga gewoon eens rustig en gezellig theedrinken. Stiltes mogen er ook zijn. Als jij je maar comfortabel voelt is de gastheer of vrouw tevreden. Of vertel eens wat je vandaag hebt meegemaakt of wat je recent hebt gehoord.

6. Spreek over ‘geloven’

Nederlanders onderling praten over koetjes en kalfjes en over het weer. Religie is taboe. Allochtonen praten vaak over familie en kinderen, gebeurtenissen en religie. Dus voel je vrij om over je geloof te praten met hen.

7. Voer geen discussie

Heftige discussies kun je opzetten met moslims over Mohammed, met christenen over Maria en met communisten over gelijkheid. Een discussie winnen houdt vaak in dat een van de twee er een ongemakkelijk gevoel aan overhoudt (zeker iemand uit een schaamtecultuur). Als je in gesprek raakt over bepaalde gevoelige onderwerpen, vertel dan rustig hoe jij erover denkt en laat het daarbij.

8. Geniet!

Geniet van de kunst van gastvrijheid die vluchtelingen als geen ander onder de knie hebben. Geniet van het anders zijn van vluchtelingen. Geniet van de vriendschap die je kunt opbouwen. Geniet van de boeiende gesprekken die zomaar kunnen opkomen. 

Ik wil de pdf-versie van de brochure ontvangen

 
 
 


Weergave *
In het vervolg willen we u graag ons gratis magazine Weergave toesturen. Wilt u deze ontvangen?


 


Elektronische nieuwsbrief *
Wij sturen u graag vijf keer per jaar de elektronische nieuwsbrief met informatie en activiteiten m.b.t. vluchtelingen. Wilt u deze ontvangen?


 
 


Door u op te geven voor onze emailnieuwbrief blijft u op de hoogte van activiteiten en ontwikkelingen omtrent vluchtelingen