In contact met Afghanen

Afghanistan is minstens zo onveilig als Syrië, er is veel geweld. Er vluchten veel Afghanen naar Nederland maar zij mogen meestal niet blijven. Deze vluchtelingen zijn vaak minderjarig en verlangen naar de warmte van een nieuwe familie.

Waarom vluchten zij?

Afghanistan lijdt al lang. Diverse burgeroorlogen verwoestten het land en de taliban greep de macht. Hun strenge islamitische regime werd in 2007 beëindigd, toen de VS het land binnenviel. Maar wint weer aan invloed, nu de internationale troepen zich hebben teruggetrokken. De veiligheidssituatie verslechtert snel. In grote delen van het land wordt gevochten en er zijn regelmatig aanslagen. Dagelijks worden Afghanen mishandeld, ontvoerd en vermoord. Daarnaast is Islamitische Staat (IS) actief en probeert gebieden te veroveren. Maar een klein deel van de Afghaanse vluchtelingen in Nederland krijgt een verblijfsvergunning.

Wie zijn zij?

De identiteit van een Afghaan wordt bepaald door zijn stam of etnische groep. De vijf grootste stammen zijn: de Pashtun, de Tadzjieken, de Oezbeken, de nomadische Turkmenen en de Hazara. De Pashtun vormen de grootste groep, zij hebben de macht in het land en vormen de regering. Ook de taliban zijn Pashtun. De Hazara staan onderaan de sociale ladder en worden onderdrukt. De meeste Afghaanse vluchtelingen in Nederland zijn Hazara of Tadjziek. Zij spreken Dari, een taal die dicht tegen Farsi, de Iraanse taal, aan ligt.

De relatie tussen Afghanistan en Iran is ingewikkeld. Iraniërs kijken vaak neer op Afghanen, wat haat en wrok geeft bij Afghanen. Sinds de jaren tachtig zijn veel Afghanen naar Iran gevlucht, maar de laatste jaren is het daar moeilijk voor hen. Zij ondervinden veel discriminatie en verdienen weinig. Velen keren daarom uiteindelijk berooid terug naar Afghanistan of proberen door te vluchten naar Europa en Nederland.

Wat is hun religie?

Afghanen zijn bijzonder fanatiek wat betreft hun stam, land, familie én geloof. Bekering tot een ander geloof wordt gezien als schande en verraad aan de groep. Bijna alle Afghanen zijn moslim. De overheid erkent alleen de islam en al het onderwijs is islamitisch. Maar een paar duizend Afghanen is christen, zij worden zwaar vervolgd.

Waar lopen Afghanen tegenaan in Nederland?

 • Illegaliteit: veel Afghanen, vaak jongeren, raken uitgeprocedeerd. Ze leven hier soms onder erbarmelijke omstandigheden.
 • Eenzaamheid en zelfstandigheid: veel Afghanen in Nederland zijn minderjarig, wees en alleen naar Nederland gevlucht.
 • Wantrouwen: Afghanen nemen hun verschillen en conflicten mee op hun vlucht. Er is veel wantrouwen onderling en tussen Afghanen en Iraniërs. Afghaanse christenen bezoeken wel Iraanse kerken omdat zij ook Farsi spreken. Tussen christenen is er meer eenheid, maar de spanning blijft.
 • De taal: veel Afghanen zijn analfabeet, het kost hen grote moeite om Nederlands te leren.
 • Andere man-vrouw verhouding: de islamitische cultuur in Afghanistan denkt heel anders over de rol van vrouwen. Voor Afghaanse mannen is het moeilijk te accepteren dat hun vrouw in Nederland vrij is en rechten heeft. Ze verliezen de controle over hun familie en gezin. Veel Afghaanse vrouwen in Nederland kiezen ervoor hun man te verlaten.

Tips in het contact met Afghanen

NB: Lees voor meer relevante tips, de pagina ‘Een relatie opbouwen met vluchtelingen‘.

 • Nodig Afghanen bij je thuis uit, voor bijvoorbeeld een maaltijd. Vooral jongeren vinden het gezin heerlijk. Soms komen ze niet omdat men het moeilijk vindt om nee te zeggen, dus het kost volharding om een begin te maken. Daarna zijn ze heel trouw!
 • Houd er rekening mee dat Afghanen vaak niet op een afspraak komen, men is niet heel gestructureerd.
 • Werk gaat bij Afghanen voor alles, ook voor relaties. Houd bij het afspreken met een man rekening met werktijden.
 • Het gaat Afghanen niet om een goed gesprek zoals Nederlanders belangrijk vinden, maar vooral om gezelligheid en samenzijn.
 • Houd er rekening mee, dat bij een bezoek aan een echtpaar de man de leiding neemt. De vrouw zal weinig zeggen. Vaak zijn jongere Afghanen iets meer open naar hun vrouw. Vanuit hun ervaringen in Iran, dat iets moderner is wat dit betreft.
 • Kies geen partij in onderlinge conflicten. Laat je niet meeslepen in heftige emoties, dit doet de situatie geen goed. Het is jouw taak om te laten zien hoe God naar hen kijkt en ook naar anderen. Besef dat Afghanen van binnenuit veranderd worden als ze Jezus leren kennen.
 • Weet dat Afghanen, net als Iraniërs, op 21 maart het Perzische nieuwjaar (Naurooz) vieren. Geef hen de beste wensen en vier het eventueel mee.
 • Geef het boekje “Welkom in Nederland” in het Dari cadeau, te koop in onze webshop. Dit boekje verschaft Afghanen inzicht in de Nederlandse cultuur en geschiedenis.

“Ik ging naar een kerk voor een doopcertificaat, maar God had andere plannen voor mij.”
(Afghaanse vluchteling)

Hoe breng je het evangelie dichtbij?

 • Kies in eerste instantie voor één op één contact. Afghanen zijn erg loyaal aan hun familie, stam en geloof en zullen in het bijzijn van anderen niet snel hun geloof afvallen.
 • Laat angst je niet weerhouden. Reik vooral ook uit naar fundamentalistische moslims. Paulus ging ook naar Ananias toe (Handelingen 9:10-19).
 • Creëer een fijne sfeer: Afghanen houden van gezelligheid en humor.
 • Grijp elke gelegenheid aan om over het geloof te praten. Afghanen weten vaak weinig tot niets van Jezus.
 • Geef niet zomaar een Bijbel of evangelisatiemateriaal. Veel Afghanen zijn analfabeet, pols dit voorzichtig. Een luisterbijbel of Jezus film in de eigen taal kan een oplossing zijn. Als men wel kan lezen, geef dan een Bijbel in de eigen taal (Dari of Pasthu). Bied begeleiding en stel vragen als: “Wat begrijp je uit dit stuk?“
 • Vertel zelf ook bijbelverhalen; Afghanistan is een echte vertelcultuur.
 • Kies voor het verhaal van Ismael. Dit spreekt moslims aan, omdat zij geloven van hem af te stammen en zich soms ook wees voelen. Zij voelen zich geen kinderen van God, maar slaven van God. Laat zien dat dit niet de waarheid is, Gods zag ook om naar Ismael (Gen. 17:20). God zocht hem op in de woestijn. (Gen. 21: 12,13). Zo mogen ook moslims zoon of dochter zijn.
 • Laat een bijbelstudie vooral kort en eenvoudig zijn. Veel Afghanen houden niet zo van leren, anders dan bijvoorbeeld Iraniërs.
 • Laat verkeerde motieven je niet weerhouden bijbelstudie te geven. Sommige Afghanen hopen op verblijfsstatus door een doopcertificaat. Zie hun belangstelling als een kans, veel van deze Afghanen komen vaak echt tot geloof. Wees wel duidelijk dat de doop alleen is bedoeld voor mensen die echt geloven. Laat hen eerst langere tijd bijbelstudie volgen. Voor geschikte methodes kun je hier terecht.
 • Breng Afghanen in contact met Iraanse of Afghaanse evangelisten/kerk/bijbelstudiegroep met landgenoten. Zie de Overzichtslijst anderstalige kerkdiensten.

Cijfers

 • Wereldwijd waren er in 2019 5.992.367 Afghaanse vluchtelingen onder bescherming van de UNHCR (UNHCR).
 • 88% van de gevluchte Afghanen verblijft in Pakistan of India.
 • In Europa deden ruim 62.800 Afghanen een asielaanvraag in 2019 (Eurostat).
 • In Nederland vroegen 790 Afghanen asiel aan in 2019 (Eurostat).
 • Op 1 januari 2020 woonden zo’n 50.403 mensen met een Afghaanse  achtergrond in Nederland (CBS Statline).

Disclaimer: Omdat het Afghaanse volk groot is ontkomen wij niet aan generalisaties. Wat wij schrijven geldt voor de meerderheid van Afghaanse nieuwkomers in Nederland. Het kan zijn dat jij of jouw relatie zich niet herkent in de hier genoemde beschrijvingen. Om je zoveel mogelijk waarheidsgetrouwe informatie te verschaffen hebben wij de inhoud van deze pagina bij meerdere deskundigen gecheckt.

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world