Vrouwenwerk ten tijde van corona

Door het corona virus zijn azc-bezoeken en vrouwengroepen een tijd lang niet mogelijk geweest. Vrijheidsbeperkende maatregelen maken het moeilijk om de contacten die we hadden te onderhouden. En er is nog meer onzeker, de situatie kan zomaar weer veranderen als er een nieuwe piek komt. Dus wat kunnen we in deze tijd bieden? Hoe tonen we liefde en bewogenheid als we geen arm om iemand heen mogen slaan? Op deze webpagina willen we wat ideeën voor je op een rijtje zetten. Leg de meetlat niet te hoog voor jezelf, maar doe wat in jouw situatie met jouw mogelijkheden haalbaar is. 

Hoe houd je contact?

De hieronder genoemde activiteiten kunnen je helpen in het contact met de vrouwen, en bieden ook weer openingen voor gespreksonderwerpen.

 1. Probeer van de vrouwen waar je contact mee had het telefoonnummer te achterhalen.  Zo kun je af en toe een appje of een ingesproken boodschap sturen.
 2. Een video gesprek: Ook al versta je elkaar niet goed, je ziet in ieder geval elkaars gezicht en je kan naar elkaar zwaaien of lachen of gebaren, bovendien kun je iets laten zien van jouw leven.
 3. Breng eens een bloemetje met een leuk kaartje eraan of geef iets anders af voor de vrouwen bij het azc of in de wijk. Vooraf overleg met het COA hierover kan handig zijn, met name als je iets voor een grotere groep doet.
 4. Als team van je vrouwengroep kun je de vrouwen onderling verdelen en ieder houdt contact met een paar vrouwen, op die manier voorkom je dat er vrouwen vergeten worden.
 5. Het kan ook leuk zijn om met een vriendin te gaan wandelen. Zelfs als je elkaar weinig verstaat, haal je haar daarmee toch uit de dagelijkse sleur.
 6. Een kaartje: Regine Cozijnsen uit Putten heeft een kaartje ontworpen, dat je hier kunt downloaden. Je kunt het mooi inkleuren en zo je vluchtelingenvriendin op een persoonlijke manier laten weten dat je aan haar denkt.
 7. Bak eens een cake of maak iets anders creatiefs en breng dat langs.
 8. Stuur eens een lied of een filmpje. Veel vrouwen genieten van mooie muziek.  Het is fijn voor hen om eens een bemoedigend lied in hun eigen taal te ontvangen.

“Spontaan maakte ik een wandelafspraak met iemand uit het azc die ik niet zo goed kende. Al wandelend stortte ze haar hart uit. Wat had ze een hoop verdriet meegemaakt, zelfs hier in Nederland nog! Aan het eind van de wandeling zei ze: ‘dit moest echt zo zijn, het heeft me zo goed gedaan.'” – vrouwenwerker van Gave

Voor Arabische Bijbelstudies, filmpjes of muziek Gave NL-Arabisch/ عربي  
Voor Farsi filmpjes en studies en muziek  GaveNL-Farsi/Dariدری / فارسی
Of kijk voor andere talen eens in het Gave songbook

Ideeën voor activiteiten

Gave heeft creatieve ideeën verzameld die je kunt delen met je vluchtelingenvriendin. We hebben geprobeerd weinig taal en relatief eenvoudig materiaal te gebruiken. Op vrouwengroepen brengt creativiteit vaak iets van rust teweeg. Het is mooi als je dat kunt stimuleren, ook op afstand. 

Met het doorsturen van deze activiteitenkaartjes aan je vluchtelingenvriendin blijf je op een leuke manier in contact. Je doet samen iets gezelligs, maar dan op afstand. 

Je vindt de kaartjes hier. Veel ideeën zijn ook geschikt om samen met kinderen te doen. 

Daarnaast zijn er voor kinderen  activiteitenkaartjes met spelletjes, leuk als gezin om samen te doen. 

“Bij mijn raambezoek, bracht ik een zelfgemaakte zeepketting mee. Ik vertelde mijn vriendin en haar dochtertje hoe ik die gemaakt had. Ze had een blik van herkenning en vertelde hoe zij in Syrië altijd zelf zeep maakte van olijfolie” – Vrouwenwerker van Gave.

Wanneer start je weer met je groep?

Beperkende maatregelen zijn lastig maar ook de weg terug naar versoepeling is niet eenvoudig. Maatregelen kunnen je namelijk het gevoel geven dat je een stukje spontaniteit verliest.

Het is mogelijk is om in groepen bij elkaar te komen. Maar dit is per regio wisselend en naar mate het Corona opspeelt verandert dit ook. Houd daarom de regionale maatregelen goed in de gaten. Het besluit om wel of niet weer bij elkaar te komen hangt ook af van een aantal factoren die per groep kunnen verschillen.

 • Hoe staat COA er in? (Op een azc is het wijs alles in overleg met het plaatselijk COA te doen)
 • Ben je er als team emotioneel klaar voor om weer te beginnen?
 • Denk je dat de vrouwen het aandurven om te komen?
 • Is je locatie geschikt om met elkaar op anderhalve meter als groep te ontmoeten?
 • Bedenk hoe je de hygiëne standaard hoog kunt houden 
 • Hoe voer je je programma uit?
 • Hoe hou je continuïteit in de groep ook als de maatregelen wisselend zijn? 

Op deze pagina vind je ons advies hierover.  

Heb je vragen? We helpen je graag verder, mail naar vrouwenwerk@gave.nl 

Opspelende trauma’s

Misschien merk je dat je vriendin in deze tijd meer geplaagd wordt door pijnlijke herinneringen. Hoe ga je daar mee om?
Gave heeft een brochure ontwikkelt die je meer inzicht geeft in het omgaan met trauma’s, ‘Vang mijn tranen’. Je kunt ook de videotraining ‘Stress bij vluchtelingen‘ van Pharos bekijken.

Corona informatie in andere talen

Voor de anderstalige vrouwen is de Nederlandse informatiestroom meestal lastig te volgen. Gelukkig zijn er informatiebronnen in andere talen, bijvoorbeeld bij Pharos. Als je merkt dat iemand te weinig informatie tot haar beschikking heeft, dan kun je haar wijzen op de informatie in haar eigen taal. De voorleesfunctie helpt diegenen die analfabeet zijn. 

Er is nu ook een corona-helpdesk voor statushouders in Arabisch en Tigrinya. Op die site vind je ook korte voorlichtingsvideo’s voor Eritreeërs, Arabisch sprekenden en voor Koerden.  

Het beleid van het COA rondom corona vind je hier.

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world