Kaart en mondkapje

In deze tijden van coronavirus is een mondkapje nodig in o.a. openbaar vervoer. Op deze pagina geven we je uitleg hoe je een mondkapje met en voor vluchtelingen kan maken. Hieronder vind je ook tips om een kaart aan vluchtelingen te sturen.

Wil je mondkapjes maken voor vluchtelingen in het asielzoekerscentrum dan is het belangrijk dat je vooraf met de lokale COA bij het asielzoekerscentrum overlegt. Hieronder een paar mogelijkheden om vluchtelingen te helpen aan een mondkapje.

  1. Je koopt het materiaal, je doet er een patroon en een beschrijving bij. Dit alles doe je in een zakje en geef je af aan de COA met de vraag dit aan een vluchteling te geven. Je kunt het ook opsturen.
  2. Je kunt zelf een mondkapje maken en die opsturen naar een vluchteling.
  3. Je kunt het materiaal en een patroon aanleveren en met de COA afspreken dat de vrouwen van het azc zelf met elkaar in een gemeenschappelijke ruimte mondkapjes gaan maken. Zij maken dit voor elkaar en voor de bewoners van het azc. Je kunt met de lokale COA overleggen of dit een optie is.
  4. Je kunt ook samen met vluchtelingen mondkapjes maken. Bijvoorbeeld als Nederlandse vrouwen samen met de vrouwen van het azc.
  5. Als vrouwengroep kun je ook mondkapjes maken en die afgeven bij de COA. Zodat zij ze kunnen verspreiden.
  6. Heb je zelf geen contact met een asielzoekerscentrum, dan kun je de kapjes naar Gave sturen en zorgt Gave ervoor dat het bij de vluchtelingen terecht komt.

Instructie

Dit heb je nodig:

  • Het beste kun je katoen gebruiken dat op minstens zestig graden gewassen kan worden.
  • Elastiek (te koop bij de HEMA of in een stoffenzaak)
  • Keukenrol, of papieren zakdoekjes voor de vulling.

In dit filmpje vind je duidelijke uitleg hoe  je een mondkapje kan maken. We hebben ook een patroon en een werkbeschrijving voor je. Dit ontwerp is wat complexer dan die uit het filmpje.

Kaarten voor vluchtelingen

Een extra bemoediging via een kaartje doet goed. Je kan een mooie ansichtkaart gebruiken en daar een eenvoudige Nederlandse tekst op schrijven. Stuur naar de vluchteling die je kent. Of vraag aan de COA of zij ze op het asielzoekerscentrum in jouw buurt de kaart(en) willen uitdelen. Je kan de kaart(en) ook naar Gave sturen. Dan zorgt Gave ervoor dat ze bij vluchtelingen terecht komen.

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world