Alies Koetsier, jurist op het zendingsveld

Eigenlijk had Alies Koetsier niet zoveel met zending en al helemaal niet met vluchtelingen. Ze had haar studie rechten afgerond en was op zoek een leuke baan in het bedrijfsleven. Toen dat niet direct lukte, zette ze een juridisch adviesbureau op. “Ik vroeg me steeds vaker af of ik vooral m’n eigen weg aan het zoeken was of de weg van God.” En toen wees een vriendin haar op een advertentie van Gave, waarin gevraagd werd om een jurist. Maar het was wel een baan zonder vast salaris…

“Toen ik zag dat ik van giften moest leven, dacht ik direct: daar begin ik niet aan. Dit is niets voor mij. Ik wil gewoon iedere maand de zekerheid van een vast salaris. Toch wist ik diep van binnen dat ik het moest doen. Dat werd binnen een dag al duidelijk. Ik moest erop leren vertrouwen dat God voor mij zou zorgen.” En dat deed Hij. Van alle kanten boden mensen zich aan om Alies te helpen bij het opzetten van een kring mensen die haar maandelijks zou gaan ondersteunen. “Heel wonderlijk, want ik kom uit een kerkelijk milieu waarin deze manier van leven niet gebruikelijk was. Ik heb in de achterliggende drie jaar altijd genoeg gehad.”

Analyseren

Bijna alle dossiers die de juriste behandelt zijn van christelijke vluchtelingen die een negatief voornemen hebben gekregen van IND. Deze dossiers komen bij Gave terecht wanneer de advocaat vermoedt dat er iets misgaat in de beoordeling van de bekering door IND. “Ik pluis die dossiers helemaal uit. Ik hou van analyseren en dat is precies wat ik de hele dag doe.”

Gat in de lucht

Nauwkeurig trekt Alies alle redenen na waarom iemand is afgewezen. Ze brengt nuanceringen aan of formuleert een tegenwerping. De verklaringen van de vluchteling toetst ze aan bestaande literatuur over islam en christendom of aan verklaringen van ex-moslims. “Kan ik dit verhaal in een wetenschappelijk kader plaatsen? Ik let er onder andere op of de vluchteling kan uitleggen wat het geloof voor hem persoonlijk betekent.”
Op basis van dit onderzoek trekt ze een eindconclusie, waarna het rapport wordt overlegd aan de advocaat. “Als ik later bericht krijg dat een vluchteling status heeft gekregen, spring ik werkelijk een gat in de lucht. Al moet ik me de komende tien jaar kapot werken zonder resultaat, alleen voor deze ene was het al de moeite waard. Je moet klein denken.”

“Ik ben een schakel in Gods werk met mensen”
– Alies Koetsier, jurist bij Gave

Schakel

Alies kent ‘haar’ vluchtelingen alleen vanuit de dossiers. Het is niet de bedoeling dat ze een persoonlijke band met hen aangaat, om belangenverstrengeling te voorkomen. Om toch haar publiek te leren kennen, is ze een keer meegegaan met een jongerenkamp. “Dat was zo geweldig, dat ik me spontaan heb aangeboden als coördinator. Een keer heb ik een keer iemand ontmoet, die ook dankzij mijn werk status had gekregen. Hij was heel dankbaar, dat raakte me erg. Maar wat vooral bij mij binnenkwam, was dat hij zich er diep van bewust was dat het Gods werk was. God kreeg alle eer, ik ben maar een schakel in Zijn werk met mensen.”

Uniek

Alies heeft geen moment spijt gehad van haar stap. “Ik kwam hier geroepen door God terwijl ik niets met vluchtelingen had. Ik moest iets gaan doen wat ik niet wilde en niet kon. Het voelde alsof ik een stuk marmer was, waarop gebikt werd. Maar het werk kreeg al snel mijn hart. Nu doe ik wat ik het liefste wil: mijn gaven en talenten inzetten om christelijke vluchtelingen, na jaren van onzekerheid, weer op hun benen te zetten. Een jurist op het zendingsveld. Dat is toch uniek?”

Tekst: Jacomine Oosterhoff
Foto: André Dorst

Uit: Weergave, maart 2017

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world