Geef vluchtelingen een volwaardige plek

In veel kerken is er aandacht voor vluchtelingen. Een volgende en belangrijk stap is het werkelijk een volwaardige plaats bieden aan vluchtelingen in jouw kerk, op basis van wederkerigheid.

Een vluchteling heeft veel achter moeten laten. Jouw kerk kan daarom een (nieuw) geestelijk thuis zijn voor de vluchteling. In de kerk is er familie, word je geestelijk gebouwd en door de liefde die er wordt gedeeld kunnen wonden helen.
Een groot gevaar is er dat er vaste rollen ontstaan. De kerk geeft, de vluchteling ontvangt. De kerk stelt de norm, de vluchteling past zich aan. In zo’n situatie is er geen sprake van gelijkwaardigheid en wederkerigheid.
Vluchtelingen kunnen een enorme verrijking zijn voor de kerk. Door hen te dienen, maar vooral door wie ze zijn voor ons, het levende geloof wat zij kennen, een vast vertrouwen op God. Een vanzelfsprekendheid dat God onderdeel is van het dagelijkse leven. Ook hier begint het met een verandering in ons denken: de ander zien in zijn kracht, in zijn unieke inbreng.

In het begin heb ik zoveel liefde en aandacht gekregen. Nu merk ik dat ik me nog niet gelijk aan de anderen voel

Het is goed heel gericht te kijken naar de kwaliteiten van de vluchteling. Op welke manier kan hij onderdeel zijn van het lichaam van Christus? Hierbij is het belangrijk om ook in te zetten op het verder doorgroeien. Zeker als het taalniveau nog niet zo hoog is en het inzicht in cultuurverschillen nog moet groeien, wordt er vaak nog niet goed een beroep gedaan op de waardevolle inzet van vluchtelingen. Zet mensen in hun kracht en begeleid ze in de plekken die ze mogen innemen.
Ten slotte is het de vraag in hoeverre je als kerk bereid bent om open te kijken naar inbreng vanuit vluchtelingen. Is jullie huidige manier van kerk-zijn de norm of is er ook plaats om samen met de ander te kijken naar kerk-zijn in deze tijd? Een uitdaging en tegelijk ongetwijfeld een verrijking.

Externe link

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world