Aardbeving Syrië en Turkije
13 februari 2023
Dagelijks zien we de vreselijke beelden uit Syrië en Turkije na de aardbevingen op 6 februari 2023. De impact is groot, niet alleen daar, maar ook hier. Veel Syriërs, Turken en Koerden zijn naar Nederland gevlucht vanwege oorlog of gevaar. De beelden die ze nu dagelijks zien brengen herinneringen terug en doen pijn.
Velen hebben grote zorgen over familie, vrienden en kennissen die ze daar hebben achtergelaten. Dit zorgt voor gevoelens van machteloosheid en verlamming; want wat kun je doen op zo’n grote afstand? Deze afstand voelt voor hen nu nog groter dan ooit tevoren.
N. een Syrische christen die afkomstig is uit Aleppo vertelt:
“Ik ben echt heel verdrietig. Ik kan niets doen, ik voel me zo machteloos. Ik leef mee door te bellen met mijn familie. Maar het is verschrikkelijk. Zoveel doden, zoveel gebouwen tot de grond toe ingestort. Veel gebouwen zijn door de overheid gesloten omdat ze te gevaarlijk zijn. Mijn broer woont in een flat. De schade valt mee, maar hij kan er niet in, omdat de rest van het gebouw niet veilig is. Hij woont nu bij zijn dochter. Veel mensen slapen in de kerk. Ze helpen heel veel mensen, dat is mooi. Maar de situatie was al zo moeilijk. Het leven was al heel zwaar. Maar nu is alles weer weg. Eten en drinken is moeilijk te krijgen. We proberen te helpen, mijn vrouw probeert volgende week daarnaartoe te gaan om geld mee te nemen, om zo steun te geven en bij haar familie te zijn.”
R. een Koerd uit Afrin zegt:
“Het is verschrikkelijk daar. Zeker in mijn stad, omdat er geen hulp komt. Sommigen zeggen: het wordt tegengehouden door de milities, die pakken de spullen af. Gelukkig zijn mijn ouders en broers en zussen in de afgelopen jaren allemaal gevlucht uit Syrië. Onze Koerdische stad is in handen van Turkije. Alle Koerden zijn weggegaan. Zussen van mijn vrouw wonen nu in Aleppo. Hun huis is kapot, ze kunnen daar niet naar terug. Ze wonen nu bij een andere familie. Mijn broer heeft al geld gestuurd naar mensen die we goed kennen om zo te helpen. Ik kan zelf niets doen. Ik merk dat me afsluit voor alle problemen in mijn land. Ik ben machteloos.”
Wat kun jij doen?
Allereerst roepen we op tot gebed. Bid voor de mensen daar en de vluchtelingen hier in Nederland; dat ze in deze nood troost en kracht ontvangen van God. Dat er mensen op hun pad mogen komen die hen troosten en bemoedigen.
Daarnaast is dit een goede tijd om aandacht te geven aan Syrische, Turkse en Koerdische vluchtelingen in Nederland. Ken je vluchtelingen uit die landen? Zoek dan (weer) contact met ze: bel ze op of ga even langs. Laat hen weten dat je aan ze denkt en er voor ze wilt zijn.
Tips voor bezoek:
- Breng wat te eten mee, dit is gebruikelijk in deze culturen bij rouw en het ontzorgt de familie. Houd rekening met diëten; geen varkensvlees of gelatine bijvoorbeeld voor moslims. Orthodoxe christenen houden vastenperiodes aan: onthouding van vlees, en eten en drinken op speciale momenten.
- Doordat veel mensen in deze situatie vooral zorgen hebben familie in de getroffen gebieden, kan ‘ontzorgen’ er ook anders uit zien. Bijvoorbeeld door praktisch meedenken hoe je ze hun dierbaren op een veilige manier geld kunnen sturen. Vraag gerust waar behoefte aan is.
- Heb oog voor de kinderen in huis. Of ze er nu in meegenomen zijn of niet; vaak reageren kinderen op de spanning en verdriet in huis. Bijvoorbeeld door negatieve aandacht te vragen. Het helpt als je hen bewust positieve aandacht geeft. Als de kinderen gezien en gehoord worden, steun je zowel hen als hun ouders.
Lees in onze online bibliotheek meer tips en achtergronden hoe je vluchtelingen kan steunen na de aardbeving.
Bemoedigingskaarten
Speciaal voor de vluchtelingen in Nederland heeft Gave digitale bemoedigingskaarten (in Arabisch en Turks). Deze kun je hieronder kopiëren en plakken in bijvoorbeeld een WhatsAppbericht. De staande versie is vooral geschikt voor WhatsApp en social media. Een klein gebaar kan een groot verschil maken.
Arabisch


Turks


Download hier al de bestanden in hogere resolutie.
Maandag 13 februari heeft Gave-collega Marco Vos op Groot Nieuws Radio een interview gegeven in het programma Brandstof (Marco komt om 10.25 aan het woord). Dit interview is hier terug te beluisteren.