Afghanen in Nederland

Nas (26) woont sinds 2015 in Nederland. Zijn ouders, broertjes en een zus, wonen in het noorden van Afghanistan. ‘We konden het niet geloven, zo onverwacht als Kabul is ingenomen door de Taliban. Mensen zijn bang en blijven thuis. Veel winkels en kantoren zijn dicht en ook scholen en banken zijn gesloten. Het voelt of we weer terug gaan naar 1995 toen de Taliban aan de macht kwam. Angst beheerst het land want mensen gaan hun vrijheid weer verliezen, vooral vrouwen en meisjes. De Taliban doen zich nu wel voor als een fatsoenlijke regering. Misschien houden ze zich in Kabul nu nog in maar op het platteland gebeuren vreselijke dingen. Ik volg dat nieuws via BBC Persian.

Mijn broertje is bang dat hij op de lijst van Taliban staat. Hij is een korte tijd tolk geweest. Het enige wat ik kan doen is naar hem luisteren als hij belt, soms wel uren lang. Hem laten merken dat ik er voor hem ben. Ik huil maar laat het niet merken. Ik voel zoveel pijn in mijn hart voor hem. Ik weet wat het met je doet als je in angst leeft. Ik voel me machteloos. Wat moet ik tegen hem zeggen?

Ik probeer rust te vinden bij God maar dat vind ik wel moeilijk. Waarom grijpt God niet in? Hoe lang moeten mensen nog lijden? Ik vraag mensen: bid voor geduld en rust voor mensen in Afghanistan. Bid voor veiligheid van onschuldige mensen.’

Crisis raakt ons

De huidige crisis in Afghanistan raakt ons. Na een razendsnelle opmars is de Taliban weer aan de macht en de regering gevlucht. We zien de beelden van het vliegveld in Kabul en horen de verhalen van Afghanen die voor hun leven vrezen en tot het uiterste gaan om uit het land weg te komen.

Er is veel onzekerheid, geweld en onderdrukking en de toekomst is onzeker. Voor het hele land en alle Afghanen maar vooral voor een aantal groepen: tolken en andere medewerkers die voor de buitenlandse troepen hebben gewerkt, etnische minderheidsgroepen zoals Hazara’s, LTBT’ers maar ook christenen. Ze lopen grote risico’s om onder het bewind van de Taliban gedood te worden. De situatie van vrouwen en meisjes zal onder de Taliban verder verslechteren.

Heel veel Afghanen op de vlucht

Heel veel Afghanen zijn op de vlucht. In Nederland wonen meer dan 50.000 Afghanen. Afghanen die al eerder naar Nederland zijn gevlucht maken zich zorgen om hun familie en hun land. Het Reformatorisch Dagblad interviewde een paar Afghaanse asielzoekers hierover. In onze projecten, bijvoorbeeld de Gave-kampen in de zomerweken, zijn er veel contacten met Afghanen in Nederland. Het raakt ons om hun zorgen en wanhoop te zien over hun moederland. We bidden voor bescherming, perspectief en Gods licht.

Op ons kantoor komen hulpvragen binnen. Bijvoorbeeld wat wij kunnen doen om Afghaanse familie of bekenden naar Nederland te halen. Helaas kunnen we als organisatie geen concrete hulp bieden. Niet in Afghanistan zelf en ook niet om het land te verlaten. Wie niet met de evacuaties meekan, kan alleen proberen naar een buurland te vluchten en daar de hulp van de UNHCR zoeken. Zie hiervoor onze adviespagina, maar bedenk wel dat de route niet zonder gevaren is.

Afghanen naar Nederland

Inmiddels zijn ook in ons land de eerste honderden geëvacueerde Afghanen aangekomen. Zij worden opgevangen in noodlocaties in Amsterdam (inmiddels gesloten, de bewoners zijn overgebracht naar Nijmegen), Harskamp, Nijmegen (Heumensoord), Zeist en Zoutkamp. Hier zal voor hen een nieuw leven beginnen. Gave-medewerkers hebben o.a. contact in Zoutkamp en hebben ervoor gezorgd dat er vijftig voetballen zijn gesponsord voor de evacués. We zijn druk bezig om ook vanuit Gave samen met lokale christenen hulp en ondersteuning te organiseren voor de net aangekomen Afghanen in andere locaties. We houden je op de hoogte!

Wil je meer weten over wat je kan betekenen voor de 50.000 andere Afghanen in Nederland? Lees in onze bibliotheek meer info.

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world