Bidden en vasten Eritrea

Van 20 februari tot en met 16 april bidden en vasten de Eritrees-Orthodoxe christenen. We zoeken 56 bidders die tijdens deze periode van 56 dagen een dag willen meebidden en -vasten voor Eritrea. Laat jij 1 dag je eten staan voor Eritrea? Meld je dan nu aan!

Je wist het misschien al, maar het leven van Eritreeërs beweegt zich rondom de vasten- en feestdagen. Orthodoxe Eritreeërs kennen maar liefst 250 vastendagen per jaar! Belangrijk dus om iets van af te weten.

Het levensritme in Eritrea loopt gelijk met dat van de orthodoxe kerk. De Eritrese kalender is gevuld met vastentijden en feestdagen. Er zijn meer dan 250 dagen om te vasten, maar alleen monniken, priesters en zeer religieuze mensen vasten alle dagen. De meeste Eritrese gelovigen vasten 180 dagen per jaar; dat is bijna de helft van een jaar.

Waar veel christenen zich met Christus identificeren door wél te eten, identificeren Eritreeërs zich juist met Hem door niet te eten. Het vasten houdt voor een Eritrees-Orthodox christen in dat hij of zij niet eet en drinkt tot de qeddase (de heilige communie) in de plaatselijke kerk is afgelopen, meestal rond 14.00 of 15.00 uur.

Vaste vastendagen

Op de momenten dat er wel wordt gegeten, is het eten voornamelijk veganistisch. Dit betekent geen vlees- of zuivelproducten, zoals eieren, melk en kaas. Ook roken is niet toegestaan, maar alcohol mag wel worden gedronken. Naast de speciale vastenperioden vasten alle Eritrees-orthodoxe christenen het hele jaar door op elke woensdag en vrijdag. De vrijdag omdat dit de dag is waarop Jezus werd gekruisigd en de woensdag omdat Judas op deze dag geld werd aangeboden om Jezus te verraden.

Niet-vastenvoedsel

Sommige gezaghebbenden binnen de kerk stellen dat iedereen boven de 7 jaar moet vasten. Anderen gaan uit van een leeftijd van 13 jaar. Vasten is dus een vast onderdeel van de Eritrese cultuur. Daarom categoriseren orthodoxe Eritreeërs voedsel meestal in ‘vasten-‘ en ‘niet-vastenvoedsel’. Alles met vlees is niet-vastenvoedsel. Gerechten op basis van groenten en olie zijn vastenvoeding. Dit zijn gerechten als shirro (rode saus met linzen) en alicha (een mengsel van aardappel en wortel). Fruit en noten zijn ook vastenvoeding. De meeste niet-vasten voedingsmiddelen zoals tibs (lamsvlees) en doro tsebhi (kip) worden gegeten op feestdagen.

Wil je ook meebidden voor Eritrea en 1 dag je eten opzij zetten? Stuur dan een e-mail naar eritreateam@gave.nl

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world