"Vluchtelingen horen op kamp het Evangelie"
6 juli 2023
In de zomermaanden organiseert Gave nu al meerdere jaren jongerenkampen. Iedereen tussen 13 en 30 jaar is hier welkom: vluchteling of Nederlander en of je nu christen, moslim of ongelovig bent. Elke kampweek staat bol van sport, spel en spektakel. Maar er is ook elke dag een serieuze bijbelstudie; ieder jaar weer speciaal op maat gemaakt.
“De bijbelstudie is echt superwaardevol”, onderstreept Marianne Hansum van afdeling Kennis. “Veel vluchtelingenjongeren hebben nog nooit de kans gehad om het Evangelie te horen. Op kamp is het voor velen de eerste keer.”

Al in het najaar begint de voorbereiding. “Dat willen we met God doen; we beseffen dat we hierin sterk van Hem afhankelijk zijn. Samen met de interculturele jongerenwerkers van Gave bidden we eerst om een passend thema. We willen daarin ook een brug slaan naar moslims. Daarom kiezen we vaak voor bijbelse verhalen die aansluiten op de Koran, zoals bijvoorbeeld over Jakob en David of de profeten.”
“We willen daarin ook een brug slaan naar moslims.”
Gedegen research
Ze besteedt veel tijd aan gedegen research. “We doen onderzoek naar bijvoorbeeld welke thema’s er spelen in de islam en of die officieel zijn of dat het vooral iets uit de praktijk is, maar zonder religieuze basis. Daarvoor lees ik soms hele stukken uit de Koran. Dat doe ik uit respect en om misverstanden te voorkomen”, legt Marianne uit.
Ook de stijl van de studies vraagt om maatwerk. “Een Nederlandse studie is voor vluchtelingen al gauw te ‘talig’. Bovendien denken wij veelal conceptueel en abstract, terwijl veel andere culturen vaak juist sterk in verhalend denken zijn.”
Hoop geven
Voor de kampleiding schrijft ze vervolgens een specifieke toelichting, zodat ze de jongeren tijdens het kamp goed kunnen begeleiden. “Het raakt mij dat deze vluchtelingenjongeren zo vaak geen hoop hebben. Door de studies hoop ik dat ze weten dat ze geliefd en gezien zijn en dat God van ze houdt. Dat is mijn drive.”
Ervaringen van deelnemers
Katren uit Syrië (16 jaar):
“Het was écht leuk op kamp. Juist door de mix van allerlei culturen had ik voor het eerst het gevoel dat ik niet anders was. Ik woon al zeven jaar in Nederland, maar op school ben ik toch vaak ‘de buitenlander’ tussen de Nederlanders. Ik vond het zo fijn om er gewoon echt helemaal bij te horen. Ik heb hier ook nieuwe vrienden gekregen; één daarvan is nu mijn beste vriendin. En dat na slechts vijf dagen op kamp!
“Op kamp werd de Bijbel heel goed uitgelegd, door verhalen.”
Van de dagelijkse bijbelstudies heb ik heel veel geleerd. Toen ik nog in Syrië woonde, gingen we ook naar de kerk, maar ik begreep er niet veel van. Ik had dan ook heel veel vragen over het geloof, bijvoorbeeld of het verhaal van Jezus wel echt was gebeurd. Op kamp werd de Bijbel heel goed uitgelegd, door verhalen. Hierdoor werd het geloof voor mij logischer en is het ook rustiger in mijn hoofd geworden. Alsof de puzzelstukjes op hun plek zijn gevallen. Ik zie nu Gods hand in mijn leven; Hij is erbij, wat er ook gebeurt. Ik geloof nu meer in Jezus en wil ook weer naar de kerk.”
Behrooz uit Iran (25 jaar):
“Vorig jaar ging ik voor het eerst naar een Gave-kamp. Er waren veel Iraniërs waarmee ik contact had. Met één Iraanse jongen had ik niet direct een klik. Maar omdat hij bij mij op de kamer sliep en in mijn bijbelstudiegroep zat, kwam ik met hem in gesprek.
Hij vertelde over wat hij allemaal in zijn leven had meegemaakt, waarna ik hem antwoordde hoe Jezus mij geholpen heeft in mijn moeilijkheden. De volgende ochtend vertelde hij dat zijn moeder hem had gebeld. Ze zei: ‘Ik heb gedroomd. Als je Jezus volgt, zal het beter met je gaan.’
“Hij heeft Jezus aangenomen.”
Samen met de kampleiding hebben we voor hem gebeden en hij heeft Jezus aangenomen. Een paar maanden later heeft hij zich laten dopen in de plaatselijke kerk vlak bij het azc waar hij woont. Ik heb echt ervaren dat God dit alles heeft geleid!”
Kracht van gebed
Bidt u mee voor:
- de jongeren; dat ze nieuwe vrienden vinden en Jezus (meer) leren kennen.
- de leiding: voor wijsheid en geduld in het begeleiden van de jongeren en omgaan met de culturele verschillen.
- de organisatie: dat alles in goede banen wordt geleid.
Lees meer over onze Gave-kampen.
Tekst: Anna Klappe
Gepubliceerd in Weergave 2, 2023