Mysterie

Bij azc’s starten wij Houses of Joy. Huizen van vreugde. Vreugde is een mysterieus begrip in de Bijbel. ‘Acht het enkel vreugde, wanneer u in allerlei verzoekingen terechtkomt’ (Jac. 2). Pijn is fijn, lijkt het wel. Maar ook blij zijn als opdracht is mysterieus. ‘Verblijd u altijd in de Heere; ik zeg het opnieuw: verblijd u’ (Fil. 4). Dat past niet in mijn hoofd. Blij word je van omstandigheden, niet omdat het moet.  

Maar juist in een House of Joy, zo vlak bij het azc, lijkt het soms alsof ik iets meer begrijp van dat mysterie wat de Bijbel bedoelt. Als je een medemens écht ontmoet, de maskers af, dan kan er diep contact zijn. Cultuur en taal worden minder belangrijk. Dat is hoe dan ook mooi, of: vreugdevol.  

Een Syrische man van in de veertig had het bericht gekregen dat zijn moeder was overleden. Hij appte mij: ‘Hi hoe gaat het, mama is overleden.’ Hij had haar jaren niet gezien. We zitten even later naast elkaar, drinken thee. We hebben geen gemeenschappelijke taal, maar het is fijn om bij elkaar te zijn. Af en toe ‘praten’ we via Google Translate. Bij het vertrek pakt de Syrische man mijn hoofd tussen zijn handen en kust mijn voorhoofd. Het is goed.  

“Bij het vertrek pakt de Syrische man mijn hoofd tussen zijn handen en kust mijn voorhoofd. Het is goed.” 

Hij weet dat ik een volgeling van Jezus Christus ben. Jezus die zegt: ‘Ik ben het Hoofd, jullie zijn Mijn lichaam’. De Redder woont in mij. Daarom geloof ik dat er in onze ontmoeting zich een mysterie kan voordoen, vreugde kan ontstaan.  

Kijk eens naar ons logo voorop deze Weergave. In de ontmoeting is Hij. Dat maken we ook mee als we azc-bewoners ontmoeten in ons Houses of Joy. Het mysterie van de Bijbelse blijdschap is dat je ontdekt dat de belangrijkste omstandigheid is dat er Iemand is die groter en sterker is dan de onzekerheid en het verdriet wat je met je meedraagt. Verblijdt u!  

Jan Pieter Mostert  

Algemeen directeur 

Gepubliceerd in Weergave 3, 2023

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world