Contact in coronatijd

Ons leven staat op z’n kop door de coronacrisis. Toch willen wij ook in deze situatie kijken wat wij voor jou en de vluchtelingen kunnen betekenen. 

Ons leven is geraakt door deze omstandigheden. We moeten allemaal wennen aan thuis werken en leren, online kerkdiensten en er is onzekerheid in werk en gezondheid. Dat geldt voor jou thuis, voor de vluchteling en Gave. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.

Ondanks alles is een ding helder: onze missie staat kaarsrecht overeind. Juist nu is het belangrijk dat we vanuit Gods liefde omzien naar elkaar. In het bijzonder naar mensen in kwetsbare posities, zoals mensen in het azc. Vluchtelingen hebben al heel veel meegemaakt, ze weten wat pijn en angst is. De coronacrisis doet daar geen goed aan. Wij horen ook dat velen het moeilijk vinden nu hun contacten met vluchtelingen te onderhouden. De afgelopen weken hebben we bij Gave gebruikt om die problemen te inventariseren. De komende weken gaan wij door met het ontwikkelen van aanbod om op een creatieve manier onze missie waar te maken.

Onderhoud digitaal contact

Veel vluchtelingen hebben nog geen groot netwerk. Juist zij kunnen nu snel vereenzamen. Op bezoek gaan in een azc kan nu niet, maar er zijn nog volop (veelal digitale) mogelijkheden om aan de slag te gaan. Sandra: “De ene persoon kan ik bemoedigen via WhatsApp, bij de ander beantwoord ik een vraag. En soms bemoedigen ze mij ook, door hun rotsvast vertrouwen in Jezus. Maar iedereen waardeert het contact. Omkijken naar elkaar is juist in deze nood belangrijk!”

Voor digitaal contact, maak gebruik van:

 • Videobellen met WhatsApp (via groepsgesprek kan je met maximaal vier personen tegelijk contact hebben)
 • Skypen
 • Videobellen met Zoom (handig voor groepen, zo kun je een bijbelstudie digitaal door laten gaan, maximaal veertig minuten per sessie bij een gratis account).
 • Videobellen en spelletjes doen met de app Houseparty
 • Gebruik Google vertalen en je kan ineens Arabisch (tip: gebruik korte eenvoudige zinnen, de vertaling is bij complexe zinnen meestal niet correct)

Ontmoet elkaar op afstand

Vanaf 1 juni zijn er versoepelde maatregelen van kracht. Het algemeen geldende advies is nog steeds dat we fysiek sociaal contact moeten beperken. Daarom is ons advies om elkaar zo veel mogelijk digitaal te spreken. Als je wel fysiek afspreekt, doe dat dan buiten, op een rustige plek. Zo kun je beter 1,5 meter afstand bewaren.

Op deze manier kun je je bezoekwerk weer oppakken, door samen te wandelen. Je kunt (in overleg met COA) je kinderclub in de openlucht houden. Lees het hele advies hier.

Geef praktische hulp

Vaak is er ook praktische ondersteuning mogelijk. Leg daarbij contact met COA en overleg wat er lokaal mogelijk is bij een azc. Onze tips:

 • Maak samen met en voor vluchtelingen een mondkapje. Hier vind je onze instructie.
 • Bemoedigende kaartjes schrijven voor azc-bewoners. We hebben een kaartje dat je kan downloaden, printen en in kan kleuren.
 • Speelgoed verzamelen voor gezinnen.
 • (Bord)spellen en puzzels verzamelen voor azc-bewoners. Randvoorwaarde: bekende spellen, of met eenvoudige spelregels (Mikado, Rummikub, Vier op een rij). Lees hier onze instructie.
 • Knutselpakketje maken voor kinderen.
 • Stuur activiteitenkaartjes (verschillende talen) door naar gezinnen. Er zijn ook activiteitenkaartjes voor als je contact hebt met vrouwen.
 • Op deze pagina vind je nog veel meer praktische tips als je contact met kinderen hebt.
 • Kleurplaten en potloden leveren voor azc en door azc-kinderen ingetekende kleurplaten daarna aanbieden aan lokaal verzorgingstehuis of ziekenhuis.
 • Sportmaterialen verzamelen voor gebruik in eigen azc kamer (halterset, workoutmat etc.).
 • Deel bloemen uit met een bemoedigend kaartje eraan.
 • Boodschappen brengen bij personen die in quarantaine zitten.
 • Eenvoudige Nederlandse leesboeken inzamelen.

Online pastorale zorg

Veel vluchtelingen missen het contact, nu zij geen kerkdienst meer kunnen bezoeken, of naar een bijbelstudie kunnen in hun eigen taal. Gave probeert deze leemte digitaal op te vullen. Iedere week is er een livestream bijbelstudie op YouTube in het Nederlands en Farsi, op zondag wordt ook een dienst met Farsi vertaling uitgezonden.

Bid voor vluchtelingen

Wil je bidden voor vluchtelingen die verblijven op het azc? Vluchtelingen hebben al heel veel meegemaakt, ze weten wat pijn en angst is. De coronacrisis geeft hen opnieuw angst. Ook is het moeilijk om met veel mensen in een kleine ruimte binnen te moeten blijven. Bid voor rust en vrede, voor bescherming tegen het virus. Bid dat christenen het contact wat ze met hen hebben warm zullen houden. Bid dat er nieuwe initiatieven komen om hen te bemoedigen. Bid dat initiatieven als de online bijbelstudies en de gezelschapsspellen voor het azc mogen voorzien in een behoefte.

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world