Corona-advies 1 september

De overheid vraagt ons om goed alert te blijven en de coronaregels te handhaven. Er zijn weer strengere regels over het samenkomen in kleine groepen thuis (maximaal 3 bezoekers). De 1,5 meter regel blijft gelden. Hygiënemaatregelen blijven belangrijk. Bij activiteiten moeten mensen worden geregistreerd. Mensen die ziek zijn, blijven thuis en gaan niet in contact met anderen. Wat betekent dit voor contact met vluchtelingen?

Er blijft een dilemma tussen gezondheidsrisico’s en sociale contacten. Het is voor asielzoekerscentra (azc’s) ook extra spannend omdat een besmetting op deze locaties grote gevolgen heeft. We moeten blijven opletten. Tegelijk gaat het leven daar ook door (met in- en uitstroom, bezoeken naar familie en vrienden, werk en school) .
Het is belangrijk om zo veel mogelijk contact te houden met vluchtelingen. Voor velen is het een zware tijd. Zeker voor azc-bewoners die wachten op reactie in hun juridische procedure is het erg moeilijk. Contact van mens tot mens is dan een grote steun en een goede afleiding. Maak zorgvuldig gebruik van de mogelijkheden die er zijn en laat je niet ontmoedigen in je werk.

Elkaar ontmoeten

Of er bezoek mogelijk is in het azc hangt af van de lokale situatie. Vraag het na bij het COA. Als je contact pastorale elementen heeft is het goed om dit te benoemen bij het COA. Dit kan een reden zijn om het bezoek wel als ‘noodzakelijk’ te presenteren.

Het kan zijn dat het COA nog vraagt om de bewoners buiten te ontmoeten. In veel gevallen is dat ook een prima optie. De azc-bewoner ophalen en bij je thuis uitnodigen, of samen gaan wandelen zijn goede alternatieven. Zorg wel voor het benoemen en het handhaven van de afstandsregel, ook bij je thuis.

Activiteiten

Binnen de huidige regels is het mogelijk om bepaalde weer activiteiten op te starten (of mee door te gaan). Belangrijke randvoorwaarden zijn:

 • Een ruimte die groot genoeg is om met het aantal aanwezigen aan de 1,5 meter norm te voldoen.
 • Maximaal 30 aanwezigen inclusief kinderen en exclusief personeel.
 • Zorg voor hygiënemaatregelen (handen ontsmetten / schoonmaken).
 • Zorg voor looplijnen (inmiddels zijn de meeste gebouwen hier wel van voorzien)

We adviseren voor iedere keer een goede bezoekersregistratie en een gezondheidscheck te doen (vragen of mensen geen klachten hebben die kunnen wijzen op corona).

 • Zorg voor een ‘vaste zitplaats’ voor iedere bezoeker.
 • Het is fijn als de bezoekers zelf met de fiets komen (of lopen). Mensen meenemen in je auto niet verboden maar wel een groter risico. Een mondkapje wordt dan wel geadviseerd.
 • Het is mogelijk om (met hygiënemaatregelen) koffie en thee te drinken met elkaar.

Een bijbelstudie / internationale dienst valt onder het protocol voor kerkdiensten. Hierbij is de maximering op 30 personen geen verplichting, maar wel een dringend verzoek. Alleen als de ruimte geschikt is (groot genoeg en goede ventilatie) kan er samen ingetogen worden gezongen.

Nodig je mensen uit in je eigen huis voor een activiteit dan geldt het maximum van drie bezoekers en 1,5 meter afstand. Het is daarom meestal beter om voor activiteiten samen te komen in een grotere ruimte.

Aanvullend op bovenstaande maatregelen dien je deze regels in acht te nemen voor activiteiten met kinderen en jongeren:

 • Leiding houdt 1,5 meter afstand tot elkaar en andere volwassenen.
 • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling en tot jongeren en volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden.
 • Jongeren van 13 tot 18 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden tot elkaar. Wel is 1,5 meter afstand tot volwassenen nodig.
 • Iedereen die klachten heeft (verkouden, hoesten, verhoging), moet thuisblijven.

Je werkt met een kwetsbare groep. Daarom is ons advies:

 • Overleg met COA (voor een activiteit met asielzoekers) of met de plaatselijke overheid (voor een activiteit met statushouders) voor je start met je activiteit.
 • Communiceer maatregelen die je neemt met ouders en COA.

Tips

Soms is het nog best zoeken naar creativiteit om elkaar te ontmoeten. Laat ons weten welke creatieve ideeën je hierbij hebt. Op deze pagina vind je onze suggesties.

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world