Hulp voor Oekraïense vluchtelingen

Met de Russische invasie in Oekraïne is er een gevaarlijke en onzekere periode aangebroken. Veel Oekraïners zoeken nu een veilig heenkomen, in Oekraïne zelf, maar ook in het buitenland.

De situatie in Oekraïne is zorgwekkend. Vluchtelingen hebben in korte periode alles achter moeten laten: familie, vrienden, hun thuis… Bid met ons mee voor de vluchtelingen uit Oekraïne en voor de Oekraïners hier in Nederland.

Gave laat vluchtelingen voelen dat we medemens zijn en dat God hen op het oog heeft. Daarom willen we er zijn voor de Oekraïense vluchtelingen die Nederland binnenkomen.  

Welkom

We roepen kerken en christenen op om ook om te zien naar Oekraïense vluchtelingen en ze welkom te heten in Nederland.  Je kan dit bijvoorbeeld doen via een bemoedigingskaart en welkomsttasjes (met Nederlands-Oekraïense tekst). Te bestellen via onze webshop.

Voorzijde welkomstkaart. Achterzijde zelf in te vullen.

In de allereerste plaats hebben de Oekraïense vluchtelingen een veilige plek nodig. Daarbij verlangen ze vooral naar rust. Gave moedigt kerken en christenen aan deze vluchtelingen een warm welkom te bieden. Kennis over zaken als interculturele communicatie, omgaan met trauma en praktische tips beschikbaar is beschikbaar via onze Oekraïne-pagina’s en door middel van filmpjes en webinars. Ook is er een helpdesk gestart voor vragen over de omgang met Oekraïners (oekraine@gave.nl). Gave ondersteunt gastgezinnen met vragen op pastoraal vlak. Gastgezinnen kunnen zich melden en ontvangen later informatie hoe Gave hen hulp zal bieden. In een later stadium komen traumahulp, werk en het bieden van activiteiten zoals taallessen, ontmoetingen en kerkdiensten aan de orde. Voor de eerste ontvangst zijn welkomsttasjes en bemoedigingskaarten in de Oekraïense taal beschikbaar om uit te delen.

Jan Pieter Mostert, directeur van Stichting Gave: “Grote aantallen vluchtelingen lijken naar ons land te komen. De kans is groot dat deze vluchtelingencrisis groter wordt dan de recente crisis van 2015-2016. Het is een crisis die er om vraagt dat het Nederlandse volk zich van zijn beste kant laat zien en zich samen sterk maakt voor mensen in nood.”

Om de hulp aan vluchtelingen te bundelen en te versterken, werkt Gave samen met diverse andere organisaties, er zijn constructieve gesprekken over samenwerking met o.a. Geloofsinburgering, Leger des Heils, 4M en Ontmoeting.

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world