Grote opkomst kerkdienst voor Oekraïners

Ruim 120 mensen kwamen naar de eerste samenkomst die zondag 13 maart in Kampen werd gehouden voor vluchtelingen uit Oekraïne. De gelovigen werden bemoedigd door de preek van dominee Daniël Vinogradsky die kortgeleden eveneens het oorlogsgeweld in Oekraïne is ontvlucht.

Bij de deur worden de buitenlandse gasten in het hun eigen taal begroet en krijgen het welkomstkaartje van Gave aangereikt. “We hadden geen idee hoeveel mensen we konden verwachten, maar alle vijftig kaartjes die we hadden zijn nu op”, vertelt Mariette Heikoop die al meerdere jaren betrokken is bij de internationale diensten in de Bazuinkerk. Na afloop worden de buitenlandse gasten getrakteerd op een bosje Hollandse tulpen, laat ze alvast weten. “Dat heeft de kerk uit Urk verzorgd, die wilde graag wat voor deze mensen doen.”

De speciaal ingelaste samenkomst is een initiatief van Dick van den Noort uit Kampen. Hij kent de 91-jarige Oekraïense dominee al 32 jaar via de Nederlandse stichting ‘Kom over en help’. Meerdere keren reisde hij naar het stadje Zhitomir, dat circa 120 kilometer ten noordwesten van Kiev ligt. Behalve het bieden van hulp, mocht Dick tevens meerdere keren voorgaan in de baptistengemeente daar. En hun dominee kwam een paar keer naar Nederland en preekte in kerkdiensten in ons land.

Samenzang

Een dochter van dominee Vinogradsky is getrouwd met een Nederlander en woont in Genemuiden, niet ver van de Overijsselse hanzestad Kampen. Katya en Cor Ploeg zijn beiden muzikant en geven muzieklessen in de regio. Hij begeleidt eveneens de samenzang tijdens deze eerste Oekraïense kerkdienst op piano. Tijdens de dienst zingen de bezoekers Hoe groot zijt Gij.

 

Sinds 2014 wordt het vakantieverblijf van Cor en Katya in Oekraïne gebruikt voor het opvangen van Oekraïners die het geweld in de oostelijke regio ontvluchtten. En nu zijn ze persoonlijk betrokken bij de huidige groep vluchtelingen die naar Nederland is gekomen. Een deel daarvan is familie van Katya of komt uit de kerk van haar vader. Velen van hen zijn met auto’s en busjes opgehaald. Een kerk uit het nabijgelegen IJsselmuiden is zelfs met een bus naar Oekraïne gereden om mensen op te halen. De vluchtelingen zijn ondergebracht bij gastgezinnen en bedrijven in de regio, vertelt Katya. Op de vraag hoe het met de mensen gaat, antwoordt ze: “De stemming is niet best. De mensen zijn in de war. Het is allemaal zo plotseling en confronterend.” En dan breekt haar stem en rollen er tranen over haar wangen.

Liedboek

Hoewel Katya regelmatig als tolk optreedt tijdens de internationale diensten, blijft vertolking van de preek deze zondagmiddag achterwege. Deze dienst is vooral voor de Oekraïners. Doordat sommige liederen internationaal bekend zijn, kunnen de Nederlandse aanwezigen in hun eigen taal meezingen. “Maar een volgende keer kunnen we beter de liederen van het Gave-liedboek gebruiken, dan kan iedereen het fonetisch meezingen”, zegt Mariette.

Dick sluit de samenkomst af met een dankwoord aan de dominee. “Broeder, ik heb het niet verstaan, maar de Heilige Geest maakt het mij misschien duidelijk.” Ook nodigt hij de Oekraïense gelovigen uit volgende week weer te komen. De Oekraïense samenkomsten in de Bazuinkerk van Kampen zijn ook online te volgen of terug te zien.

Na afloop zoeken veel van de Oekraïners in de hal elkaar op en drinken staande hun thee of koffie. Ook buiten in het zonnetje vormen zich overal kleine groepjes. De gezichten ogen gespannen en er wordt niet veel gesproken. Regelmatig loopt er iemand naar Katya of de dominee toe voor een vraag of bemoediging, maar veel tijd voor een gesprek is er niet. Er moet veel geregeld worden; voor de praktische hulp aan de vluchtelingen, maar ook op pastoraal gebied. Deze nieuwe kerkdienst voor Oekraïners is in korte tijd opgezet en behoeft nog meer uitwerking. En ondertussen arriveren de eerste bezoekers voor de volgende internationale dienst alweer. En zo is deze kerk in Kampen op zondagmiddag een smeltkroes van verschillende nationaliteiten en culturen.

  • Lees onze tips voor als je een kerkdienst organiseert waarin Oekraïners welkom zijn.
  • Bestel hier de Oekraïens-Nederlandse bemoedigingskaart of welkomsttasje.
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world