Migranten en de Kerk
18 september 2023
Je gemeente pluricultureel maken is een uitdaging voor bestaande kerken. Daarom werd – voor de derde keer – de conferentie Migranten en de Kerk georganiseerd door Intercultural Church Plants, Evangelie & Moslims, Stichting Gave, Stichting Geloofsinburgering en Protestantse Kerk Nederland. Op 18 september deelden diverse kerkleiders hun ervaringen en gingen met elkaar in gesprek in Utrecht.
“Begin geen discussie over verschillen of theologische standpunten, maar laat zien hoe aantrekkelijk het christelijk geloof is”, aldus hoofdspreker prof. Benno van den Toren. “Moslims vinden juist het contact, de gemeenschap aantrekkelijk. Wat het christelijk geloof inhoudt, volgt uit de relatie die je opbouwt.”
Voorgangers Eric Rufyiritana (Crosspoint Kingdom Impact in Eindhoven) en Jurjen ten Brinke (Hoop voor Noord in Amsterdam) kunnen daarover meepraten. Beiden leiden een gemeente die niet mono- maar multicultureel is. Tijdens het podcastgesprek vertelden ze hoe dat in de praktijk werkt. “Introduceer een dna-cursus over waar je kerk voor staat”, tipte Jurjen die een nieuwe kerk startte. “Dit voorkomt grote weerstand en richt de activiteiten.”
“Introduceer een dna-cursus over waar je kerk voor staat”
Eric sloeg juist een nieuwe weg in met een bestaande kerk en ervoer grote weerstand. “Niet de cultuur van één van de ethnische groepen moet dominant zijn, maar binnen de Nederlandse context moet de Koninkrijkscultuur van het Evangelie de binding en identiteit geven”, aldus Eric.
Zingen gebeurde in alle talen, die ochtend. Rieneke van Songs2Serve ging met de microfoon de zaal rond zodat “God is zo goed!” klonk in het Nederlands, Farsi, Chinees, Engels, Kirundi, Arabisch en andere talen.
Seminars
In de middag werden diverse seminars gegeven. Esther van Schie presenteerde de uitkomsten van een onderzoek naar knelpunten bij intercultureel kerkzijn. “Theologische en liturgische verschillen, vergrijzing en beperkte gastvrijheid staan soms in de weg. De bereidheid om te leren, biculturele personen die een brug zijn tussen mensen met verschillende culturele achtergronden en humor zijn voorbeelden van wat goed werkt om verbinding te maken.”
Ook al zijn er veel orthodoxe kerken in Nederland, toch is dit niet altijd in de buurt van waar Oekraïense vluchtelingen wonen, vertelt Father Dmitri. “Zij vinden een plekje in lokale kerken. Benadruk de overeenkomsten. Zo zijn sinds de oorlog in 2022 bijvoorbeeld Orthodoxen en Baptisten in Oekraïne met elkaar gaan bidden.”
Vreemdelingen in de Bijbel
Als we de hele Bijbel lezen, zien we dat die verschillende perspectieven biedt op vreemdelingen. Ruth is van harte welkom, maar Nehemia wijst ze af. Lianne van der Zee nam deelnemers van haar seminar mee in een bijbelse ontdekkingstocht om een genuanceerde visie te vormen op vluchtelingen.
Lees ook het interview met Eric Rufyritana in het Nederlands Dagblad