Geslaagde Gave Vriendinnendag

Gave Vriendinnendag - WorkshopZaterdag 30 september was in Utrecht de eerste Gave Vriendinnendag, voor Nederlandse vrouwen en hun vluchtelingenvriendin. Deze dag bood gezelligheid, verdieping en was bedoeld om de vriendschap tussen Nederlandse vrouwen en hun vluchtelingenvriendinnen te versterken. 

Een multiculturele vriendschap is leuk, leerzaam en gezellig, maar kan ook best wel eens lastig zijn. Daarom organiseerde Gave de Vriendinnendag in Utrecht, om de vriendschappen te versterken.

De Gave Vriendinnendag bestond uit gezelligheid en verdieping. Er werd gezongen in het Nederlands, Engels en Arabisch, zodat iedereen snapte wat er gezongen werd. Sara van der Toorn uit Iran sprak over vriendschap vanuit de Bijbel en vanuit haar eigen ervaringen als vluchteling. Hierbij was vertaling via headsets aanwezig, in het Arabisch, Farsi en Engels. Zo kon iedereen volgen wat Sara deelde.

De organisatie had de vrouwen gevraagd zelf eten mee te nemen voor de lunch. Dat leverde één grote multiculturele maaltijd op. Iedereen genoot van de gerechten uit allerlei verschillende landen en trots werden recepten uitgewisseld. Daarnaast verwenden de vrouwen elkaar met een gezichtsbehandeling tijdens de workshops of maakten ze mooie hennatekeningen bij elkaar op de handen. Ook was er een zangworkshop, konden de vrouwen samen wandelen en sieraden of bonbons maken. Een heel mooi moment was de afsluitende activiteit, waarbij gezamenlijk een dabke, een dans uit het Midden-Oosten, werd aangeleerd. Daarbij zag je veel vrouwen stralen en wegdromen bij de klanken en bewegingen uit hun moederland.

‘Donya ging helemaal los met het dansen. Zo gaaf om te zien!’

De sfeer op de dag was bijzonder goed en de vrouwen waren heel enthousiast. Femke vertelt over haar vluchtelingenvriendin: ‘Ik heb haar in al die tijd nog nooit zó hard en diep zien lachen als vandaag. Heb haar überhaupt nog nooit zien lachen behalve een glimlachje. Ik ben hier echt zo blij mee!’ Er werd zelfs gevraagd wanneer de volgende Vriendinnendag wordt georganiseerd. Gave gaat zeker kijken of deze dag nogmaals georganiseerd kan worden.

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world