Geslaagde Gave Vriendinnendag

Zaterdag 22 september 2018 was in Utrecht de tweede Gave Vriendinnendag, voor Nederlandse vrouwen en hun vluchtelingenvriendin. Deze dag bood gezelligheid, verdieping en was bedoeld om de vriendschap tussen Nederlandse vrouwen en hun vluchtelingenvriendinnen te versterken. 

Een multiculturele vriendschap is leuk, leerzaam en gezellig, maar kan ook best wel eens lastig zijn. Daarom organiseerde Gave de Vriendinnendag in Utrecht, om de vriendschappen te versterken. Er werd gezongen in het Nederlands, Engels en Arabisch, zodat iedereen snapte wat er gezongen werd.

Farzana uit Iran sprak over het thema ‘Waardevol, vol kracht’ en gebruikte hierbij het verhaal van koningin Ester uit de Bijbel. Ook deelde ze haar eigen ervaringen als vluchteling. Als vrouw in een minderheidspositie kun je toch heel belangrijk zijn in Gods plan. Hierbij was vertaling via headsets aanwezig, in het Arabisch, Farsi en Engels. Zo kon iedereen volgen wat Farzana deelde.

De organisatie had de vrouwen gevraagd zelf eten mee te nemen voor de lunch. Dat leverde één grote multiculturele maaltijd op. Iedereen genoot van de gerechten uit allerlei verschillende landen en trots werden recepten uitgewisseld. Daarnaast verwenden de vrouwen elkaar met mooie make-up of maakten ze mooie hennatekeningen bij elkaar op de handen. Ook was er een zangworkshop, konden de vrouwen samen schilderen of een krans maken. Een heel mooi moment was de afsluitende activiteit, waarbij gezamenlijk een dabke, een dans uit het Midden-Oosten, werd aangeleerd. Daarbij zag je veel vrouwen stralen en wegdromen bij de klanken en bewegingen uit hun moederland.

‘Het dansen maakte alles los bij mijn vriendin. In de auto terug naar huis lachte ze heel veel.’

De sfeer op de dag was bijzonder goed en de vrouwen waren heel enthousiast. Een deelneemster vertelt: ‘Mijn vriendin spreekt nog nauwelijks Nederlands en dit konden we toch samen doen.’

Volgend jaar organiseert Gave weer een landelijke Vriendinnendag, maar we kunnen ook samen met jou op een andere plek in Nederland een Vriendinnendag organiseren. Hier lees je daar meer over.

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world