Verwelkom Oekraïners

In jouw buurt is een opvanglocatie voor Oekraïners. De vluchtelingen zijn angstig en onzeker over hun land, familie en hun toekomst. Juist nu is het nodig dat ze zich welkom voelen.

Gave steunt jouw inzet. Gebruik bijvoorbeeld een Oekraïens-Nederlands welkomsttasje dat je vult met een bemoedigingskaart (beide te bestellen via onze webshop), een pakje stroopwafels, een pakje thee en een plattegrond van je gemeente.

Vragen? Tips? Wil je weten hoe anderen het aanpakken? Neem deel aan een van de webinars.

 


Activiteiten met en voor vluchtelingen

Word actief bij de opvang

Welke activiteiten kun je opzetten in de opvanglocatie voor Oekraïners? Hieronder vind je onze tips:

Welkomsttasjes uitdelen

 

Een gemakkelijke en mooie manier om vluchtelingen welkom te heten is het geven van een welkomsttasje. Gave heeft Oekraïens-Nederlandse tasjes beschikbaar. Vul ze daarna zelf met welkomstgeschenkjes zoals thee, een lokale lekkernij, spelletje, een plattegrond van je woonplaats en de Oekraïens-Nederlandse bemoedigingskaart.

Kleur(plaat)kaarten

Download hier gratis kleur(plaat)kaarten met daarop de Nederlandse tekst ‘Welkom in Nederland’. Leuk om samen met kinderen in te kleuren en als welkomstgeschenk (bijvoorbeeld voor in het welkomsttasje) aan Oekraïense kinderen te geven.

 

 

Jouw woonplaats voorstellen

Wijs jouw nieuwe buren de weg. Maak de nieuwe buren wegwijs in hun nieuwe woonplaats. Waar zitten de winkels? Wat is de mooiste plek van deze plaats? Is er een streekproduct dat je graag wil laten proeven? Of maak gewoon een wandeling in de buurt. Op deze manier kun je ontladen, ontspannen en ontmoeten.

Op bezoek gaan

Vluchtelingen willen graag nieuwe vrienden maken. Ga bij ze op bezoek. Vraag iemand, die al mensen op de opvang kent, ga mee en ontmoet nieuwe mensen. Houd contact via bijvoorbeeld WhatsApp en een volgende keer ga je zelf langs.

  • Lees hier 13 gouden tips bij contact met vluchtelingen

Een Meet & Eat organiseren

Samen eten verbindt! Plan een datum. Vraag wie er gasten wil ontvangen en hoeveel. Vraag het Rode Kruis, of VluchtelingenWerk om de mogelijkheid om een inschrijflijst op te hangen voor mensen van de opvang. Koppel Oekraïense vluchtelingen en de gastgezinnen aan elkaar. Geniet van het samen zijn!

  • Lees hier onze tips voor het organiseren van een Meet & Eat

Christelijke activiteiten

Organiseer je een ontmoetingsochtend voor vrouwen, een kerkdienst afgestemd op Oekraïners, of een andere christelijke activiteit? Wij horen het graag van je (je kan je activiteit bij ons aanmelden), zodat we de activiteit kunnen vermelden in dit overzicht en ook andere Oekraïners de weg naar jouw activiteit kunnen vinden.

Lekker sporten & spelen

Trap een balletje, gooi een frisbee over. Of regel een inloop waar u naast een kop thee een spelletje schaak speelt of uw nieuwe buren leert sjoelen, darten of dammen. Een gezelschapsspel werkt ook goed.

Zoveel andere mogelijkheden!

Organiseer een activiteit voor kinderen of jongeren, een inloop voor vrouwen, een taalcafé, Of zamel (winter-)kleding, fietsen of andere praktische zaken in. Stem de behoefte af met Rode Kruis of de lokale organisatie die activiteiten coördineert.

 


Toerusting

Ga met vertrouwen aan de slag

Hoe ga je het contact met de vluchteling aan? Wat zeg je wel en wat juist niet? Je  wilt graag met kennis van zaken en vol vertrouwen aan de slag. Gave ondersteunt je hierin met:

Webinars

We bieden komende periode geregeld de webinars “In contact met Oekraïense vluchtelingen” en “Gastgezin of buddy van Oekraïners” aan. Met praktische wenken over omgaan met cultuurverschillen, do’s & don’ts en tijd om vragen te stellen. Alles wat je nodig hebt in het contact met Oekraïense vluchtelingen. Kijk hier voor meer info en aanmelding.

Websitebibliotheek

Trauma bij vluchtelingen, andere culturen en godsdiensten: hoe ga je daarmee om? Welke vragen stel je wel, welke beter niet?

Vind handreikingen voor:

Servicedesk

Heb je een specifieke vraag? We staan je graag te woord via onze servicedesk.

 


Inspiratie

Zet anderen in beweging

Gave ondersteunt je gemeente graag verder om ook anderen (bijvoorbeeld gemeenteleden uit je kerk) enthousiast te maken voor vluchtelingen.

Organiseer een themadienst

Met een themadienst over vluchtelingen betrek je je gemeente op een mooie manier. Gave biedt preekschetsen en liturgiesuggesties. Ook is er verwerkingsmateriaal voor kinderen.

  • Hier vind je meer informatie.

Bijbelkring over vluchtelingen

Breng het gesprek op gang over vluchtelingen op de bijbelkring.

  • Gave heeft kringmateriaal om het thema vluchtelingen een plek te geven.

“Ik maak me zorgen om mijn man. En ik heb continu verdriet, vooral als ik foto's zie uit de goede tijd.”

- Victoria

Lees het verhaal van Victoria »

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world