Omschrijving seminars en verdiepingsplein

1. Verdiepingsplein 

Wil je even doorpraten, een concrete vraag stellen of meer horen over wat Gave te bieden heeft? Tijdens de seminarrondes kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van het Verdiepingsplein. Op dit plein staan er vakspecialisten voor je klaar om jouw specifieke vraag te beantwoorden. Vragen zoals: hoe start ik een activiteit voor kinderen? Kun je me meer vertellen over de Eritrees orthodoxe kerk? Het is moeilijk om contact te houden met mijn Syrische vriendin, wat moet ik doen?   

Je kunt tijdens het uur meerdere thema’s bezoeken. Indien nodig kun je een vervolgafspraak plannen. Op het verdiepingsplein vind je de volgende thema’s:    

  • In gesprek met de juridisch medewerkers van Gave   
  • In gesprek met de kinderwerkers van Gave   
  • In gesprek met de vrouwenwerkers van Gave    
  • In gesprek met de jongerenwerkers van Gave   
  • In gesprek met de mannenwerker van Gave   
  • In gesprek over contact met Arabisch-sprekenden   
  • In gesprek over contact met Perzisch-sprekenden    
  • In gesprek over contact met Eritreeërs    
  • In gesprek over contact met Oekraïners    
  • In gesprek over grenzen en verantwoordelijkheid   

Dus neem jouw concrete vraag mee en kom langs, we zien er naar uit om jou te ontmoeten!   

2. Vriendschap en cultuurverschillen

Door Rien van der Toorn 

Hoe sla je een brug tussen jouw cultuur en die van vluchtelingen? In het contact met vluchtelingen zul je regelmatig te maken krijgen met cultuurverschillen. Dit seminar geeft je inzicht in de cultuur van vluchtelingen. En het maakt je bewust van je eigen cultuur. Wat zijn de verschillen? Hoe diep gaat dit? En niet te vergeten: wat zijn de valkuilen? Hoe kunnen vluchtelingen de Nederlandse cultuur leren begrijpen? In dit seminar ontvang je praktische tips hoe je, ondanks cultuurverschillen, kunt werken aan duurzame relaties met vluchtelingen. 

Rien van der Toorn is oprichter van Intercultural Impact en geeft training en advies in interculturele communicatie. 

3. In verbinding met moslims

Door Wesselien Fouad  

Veel moslims zijn op zoek naar vrede met God. Hoe kun jij hen helpen om die vrede bij Jezus Christus te vinden? Op welke manier sluit je aan bij wat moslims geloven? Wat maakt dat moslims geïnteresseerd raken in het christelijk geloof? In dit seminar leer je meer over de islam en hoe jij Gods liefde met moslims kan delen. 

Wesselien Fouad is betrokken bij Home for Kurds in Rotterdam. Hun visie is om Koerden kennis te laten maken met de liefde van Jezus.  

4. In verbinding met orthodoxe christenen

Door Marianne Hansum 

Wat weet jij van het Orthodoxe geloof? Veel christelijke vluchtelingen uit zowel de Oekraïne als het Midden-Oosten en Eritrea komen uit de (oosters) orthodoxe traditie. In dit seminar worden overeenkomsten en verschillen besproken. Hoe beleven zij hun geloof? Wat is geloof en wat is cultuur? Ook naar hen is het belangrijk om Gods liefde in Jezus Christus te delen. Hoe doe je dit op een wijze manier?   

Marianne Hansum werkt bij Gave als medewerker toerusting. In haar studie heeft zij zich verdiept in andere culturen, religies en theologie. Binnen Gave is zij vakspecialist ‘Geloof delen’ en tutor en medeschrijver van de e-learning ‘In contact met orthodoxe christenen’.  

5. Nieuwe christenen helpen groeien in geloof, hoop en liefde

Door Gijs van de Brink en Farah Masoumpioor  

Wat als een vluchteling christen is geworden? Wat heeft hij dan nodig? Opgegroeid in een andere geloofstraditie is het nieuwe geloof nog kwetsbaar. Daarom is het van groot belang om te leren wat het betekent om Jezus te volgen. Hoe kan je naast deze nieuwe christen staan en hem helpen om te groeien in geloof? Welke invloeden uit zijn geloofscultuur kunnen impact hebben op zijn nieuwe geloof? Dit seminar biedt je concrete handvatten voor discipelschap in daad en woord.  

Gijs van den Brink en Farah Masoumipoor zijn betrokken bij de multiculturele woongemeenschap Elim. Hier komen elk jaar jonge mensen met een moslimachtergrond tot geloof in Jezus.  

6. Bijbelse visie op de vreemdeling

Door Lianne van der Zee 

Moeten we iedere vluchteling eigenlijk wel verwelkomen? Hoe doet God dat in de Bijbel? Welke bijbelse principes kunnen we onderscheiden en hoe kunnen we die toepassen? Lianne neemt je mee op een reis door de Thora, Profeten en Nieuwe Testament. Samen doordenk je de bijbelse visie op de vreemdeling en de toepassing in het contact met vluchtelingen. 

Lianne van der Zee is theoloog en werkt bij Gave als onderzoeker en veldwerker. Ook is zij gemeentewerker bij ICF Veenendaal.  

7. Hoop voor gezinnen

Door Trix van Leeuwen en Afaf Hrez 

Vluchtelingen staan voor de uitdaging om hun huwelijk en opvoeding vorm te geven tussen twee culturen in. Voor jou als vrijwilliger zorgt dit soms voor verlegenheid. Wat hoort bij hun cultuur? Wat is jouw rol als vrijwilliger en wat kun je doen om naast deze ouders te staan die zoveel hebben meegemaakt?  

Trix van Leeuwen werkt bij Gave als vrouwenwerker. Afaf Hrez komt uit Syrië en heeft met Trix samengewerkt aan het boek ‘Gaat het lukken? Over-leven tussen twee culturen’. 

8. Hoop geven bij trauma’s

Door Jorin Blokland 

Veel vluchtelingen hebben een heftige tijd achter de rug. Oorlog, angst, bedreigingen en verschrikkelijke ervaringen hebben hun sporen getrokken. Als er trauma’s zijn opgelopen, kan dit leiden tot allerlei reacties. Dat kan zorgen voor onbegrip. Hoe herken je een trauma? Wat kun jij betekenen voor getraumatiseerde mensen? 

Jorin Blokland is GZ-psycholoog en heeft zowel in Nederland als in het buitenland ervaring met de behandeling van complex trauma. 

9. In verbinding met vluchtelingen in de wijk

Door Wikje van der Woude en Everdien van den Berg 

Wat kun jij betekenen voor vluchtelingen bij jou in de wijk? Er komt veel op hen af en persoonlijk contact is waardevol. Nederlands oefenen, wegwijs maken, vriendschappen aangaan.  Hoe je dat doet en hoe je ze leert kennen leer je tijdens dit seminar van Stichting Geloof in Taal dat taalactiviteiten heeft opgezet in Zwolle. Met gebed als basis gaan zij duurzame relaties aan met vluchtelingen waarin taal de hoofdrol speelt. 

Wikje van der Woude en Everdien van den Berg zijn medewerkers bij Stichting Geloof in Taal in Zwolle.  

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world Aanmelden