Omschrijving seminars Gave-dag 2024

1. ‘Zo, help jij vlúchtelingen?!’ Kritiek op migratie. Hoe reageer je?

Ronde 1 en 2 

Door Jan Pieter Mostert 

Migratie is een hot item. In de politiek, onder Nederlanders, wellicht in je vriendenkring. Wat zeg jij? Ook als christen? Wat is feit, wat fabel in de discussie over (im)migratie? Hoe kijk je aan tegen de polarisatie? En is de Bijbel duidelijk over hoe we met vluchtelingen zouden moeten omgaan? Wat denk jij? Luister en praat mee.  

Jan Pieter Mostert is de algemeen directeur van Gave

INSTAPSEMINAR CULTUURVERSCHILLEN

2. Hoe cultureel intelligent ben jij?

Ronde 1 en 2 

Door Rien van der Toorn en Sara Mohi 

Voel jij aan wat te zeggen, doen of laten in een multiculturele context? Hoe doe je dat eigenlijk? Hoe herken je een cultuurverschil en voorkom je een flater? Een informatief en praktisch seminar over cultuurgewoonten, sekseverschillen, waarden en durf. 

Rien van der Toorn en Sara Mohi van Intercultural Impact hebben jarenlange ervaren met het onderwijzen en trainen van interculturele communicatievaardigheden, counseling, bruggen bouwen tussen cultuurgroepen en intergratie van nieuwkomers.

 


VERVOLGSEMINAR CULTUURVERSCHILLEN

3. Waardigheid en cultuurverschillen in vriendschap: kan dat wel gelijkwaardig?

Ronde 1 en 2 

Door Jaap van de Kamp 

Gelijkwaardige mensen in een ongelijkwaardige positie. Is dat wel gelijkwaardig? Vluchtelingen moeten immers veel leren over jouw cultuur. Of gaat het met name om geven? Is het gelijkwaardig of geven we ruimte voor waardigheid? Hoe kun je dit vormgeven in het contact/een vriendschap met een vluchteling?  

Jaap van de Kamp houdt van jongeren en andere culturen. Hij leidt het jongerenwerkteam bij Gave, is veelgevraagd spreker en praat vanuit eigen ervaring graag over leven en werken over cultuurgrenzen heen.

 

INSTAPSEMINAR CONTACT MET MOSLIMS

4. Geloofsgesprek met moslims

Ronde 1 en 2

Door Simon van Dijk 

Welke theologische issues spelen een rol bij het geloofsgesprek met moslims? En wat is de context van het gesprek (o.a. islamitische cultuur)? Zijn er valkuilen? Is er ruimte voor het Evangelie? Wat zijn de kosten voor een moslim om christen te worden? 

Simon van Dijk is voorganger in de PKN en heeft veel contact met moslims. 

 


VERVOLGSEMINAR CONTACT MET MOSLIMS

5. Geloofsgesprek met moslims

Ronde 1 en 2

Door Marco Vos 

Voor deelnemers die al geloofsgesprekken met moslims hebben. Hoe geef je een geloofsgesprek met moslims vorm? Hoe ga je te werk bij theologische issues? Op welke vragen ga je in, welke niet? Hoe kom jij tot je doel? Maak een live gesprek geloofsgesprek mee. Neem zelf je vragen mee.  

Marco Vos is manager Veldwerk en belangenbehartiging bij Gave. Hij heeft veel praktijkervaring in het gesprek met moslims en Evangelie delen. Zijn gesprekspartners hebben een moslimachtergrond en hebben gewoond in islamitische landen. 

6. Ruimte geven aan crossculturele kinderen en jongeren

Ronde 2

Door Lina Dafesh en Trix van Leeuwen 

‘Waar hoor ik bij?’ crossculturele kinderen (CCK’s) groeien op in een mix van verschillende culturen tegelijkertijd, thuis en buitenshuis. Dit kan problemen geven op school, in vriendschappen en in de kerk. En in de zoektocht naar identiteit. Luister naar ervaringen van CCK’s, leer over CCK’s en zie hoe jij naast hen kan staan. 

Lina Dafesh werd geboren in Koeweit en verhuisde in 1985, op tweejarige leeftijd, naar Nederland met haar ouders en twee zussen. Vanuit haar eigen ervaring zal Lina spreken over het opgroeien in Nederland met een Palestijnse vader en Libanese moeder. Lina ervaart een rijke culturele achtergrond, maar het is niet altijd eenvoudig geweest om thuis Arabisch te spreken en vast te houden aan Arabische tradities, terwijl buiten de Nederlandse cultuur haar omringde.

Trix van Leeuwen heeft 18 jaar in het Midden-Oosten gewoond en gewerkt met jonge meiden en kansarme vrouwen. Zij werkt nu ruim vijf jaar bij Gave als coördinator vrouwenwerk. Zelf leidt ze een interculturele vrouwengroep. Behalve ervaring met haar eigen kinderen heeft ze ook jongeren geholpen met het overbruggen van culturen. 

PROGRAMMALIJN KINDERWERK

7. Trauma bij vluchtelingenkinderen

Ronde 1 

Door Joke de Jong  

Wat is trauma? En hoe herken je trauma bij kinderen? Emoties, zijn ze allemaal goed? Waarom is spel zo belangrijk voor kinderen? Welke spellen kan je doen die helpen bij traumaverwerking? 

Joke de Jong leidt de Children at Risk-school bij Jeugd met een Opdracht in Heidebeek. Ze heeft veel met kinderen uit verschillende culturen gewerkt in binnen- en buitenland. Ze is ongeveer zeven jaar betrokken geweest bij een kinderbijbelclub voor vluchtelingenkinderen. Vanuit wat zij geleerd heeft, geeft ze dat graag door aan anderen. 

8. Sensitieve tools voor het kinderwerk

Ronde 2, toegankelijk als je in ronde 1 ‘Trauma bij vluchtelingenkinderen’ hebt gevolgd  

Door Lotte Bloem 

Trauma bij vluchtelingenkinderen in de praktijk: werkvormen en praktische tips.  Een interactieve workshop waarbij we: stress ervaren, getuigenissen horen waarbij kinderen herstel van Jezus ontvingen en leert hoe je kan luisteren naar Gods stem met kinderen. 

Lotte Bloem deelt graag vanuit haar ervaring als kindercoach, NT2-docent en -specialist, trainer traumasensitief onderwijs, en zij doet met passie het kinderwerk in de kerk zodat de kinderen een relatie met Jezus krijgen door te doen.

9. Slavernij afgeschaft en uitgebannen?

Ronde 1 

Door Gusta Bouwman 

Ook al is slavernij officieel afgeschaft, toch vindt slavernij nog steeds op grote schaal plaats. Niet alleen ver weg, maar ook in Nederland worden dagelijks mannen en vrouwen verhandeld, uitgebuit, mishandeld en misbruikt. Met name vluchtelingen zijn kwetsbaar, mede doordat zij vaak ver verwijderd zijn van familie en hulpbronnen. In dit seminar gaan we samen in gesprek over wat we kunnen doen om beter te signaleren en traumasensitief te zijn, zodat slachtoffers zich meer vrij voelen om hulp te vragen.  

Gusta Bouwman ervaarde door een droom dat zij en haar man door God geroepen werden om op te staan tegen mensenhandel. Dit resulteerde in de oprichting van stichting 2bfree. (www.2bfree.org) Daarnaast is ze hogeschooldocent en ontwikkelaar van onderwijs over mensenhandel.  

10. Vluchtelingen helpen Jezus ontdekken

Ronde 1 en 2

Door Chris Steyn en Matthijs van Engelen

Je praat weleens met een vluchteling over je geloof of je doet samen een bijbelstudie. Maar misschien wil je meer. Heb je een verlangen dat hij ook een discipel van Jezus wordt? Hoe help je de vluchteling Jezus ontdekken en volgen? De ontdekkingsgroep (ook: Discovery Bible Study / Discovery Group) is een beproefd middel. Leer in dit praktisch seminar hoe het werkt en hoe je het toepast!

Chris Steyn werkte als missiearts in Afrika en kreeg daarna (inter)nationale functies bij mn. Healthcare Christian Fellowship International (HCFI) en All Nations Nederland. Chris is een ervaren Discovery Group faciliteerder en coach, spreker, trainer en auteur.

Matthijs is bij Gave hoofd afdeling Toerusting. Wat hem steeds weer raakt is het verlangen van vluchtelingen om nieuwe vrienden te maken. Met collega-trainers helpt hij christenen en kerken om zich daarvoor open te stellen. In Amsterdam leidt hij samen met zijn vrouw een ontdekkingsgroep.

11. Juridische vragen rond christelijke vluchtelingen

Ronde 1

Door Marnix Visscher 

Hoe help je een christen-vluchteling (ex-moslim) bij de voorbereiding op gesprek met IND? Hoe kan je hierbij de vluchteling geestelijk ondersteunen? 

Marnix Visscher is coördinator juridische ondersteuning bij Stichting Gave 

12. Multiculturele aanbidding in jouw kerk of groep

Ronde 2 

Door Cindy de Kroon en Rieneke Visser 

Zou dat kunnen, de muziek en aanbidding in jouw gemeente intercultureel? Muziek is een cadeau van God met een prachtige verbindende functie, naar God en elkaar. Muziek kan in ons hart resoneren en de Geest maakt daar graag gebruik van. Muziek kan ruimte geven aan het geluid en de taal van de ander. Interculturele worship geeft ruimte aan onze eigenheid en aan de diversiteit die God heeft gegeven aan de kerken in Nederland anno 2023. Hoe geef je daar ruimte aan in je eigen kerk? In dit seminar leer je over het belang van interculturele worship en hoe je met elementen als taal, muziekstijl en een portie creativiteit interculturele muziek kan maken. Samen met onze live band geven we je praktische voorbeelden waarin we je graag het gevoel meegeven; dit is leuk en ik kan het ook! 

Cindy is muzikant en vocalcoach, Rieneke heeft twintig jaar ervaring met interculturele aanbidding. Samen werken ze bij Songs2Serve, waarbij ze multi-etnische kerken en gemeenschappen helpen bij interculturele aanbidding. 

13. Opvanglocaties: tips voor het eerste contact

Ronde 1

Door Tietsje Wiersma 

Er opent een nieuwe opvanglocatie in jouw gemeente. Of er zijn vluchtelingen in jouw buurt. En jij wilt contact met hen. Hoe pak je dat aan? Welke eerste stap kun je zetten? Hoe overwin je je angst?  

Tietsje Wiersma is veldwerker bij Gave. Het verhaal van de vluchtelingen begon voor Tietsje en haar man Geert te leven toen zij persoonlijk met hen in contact kwamen. “Toen beseften we pas hoeveel ze al hadden meegemaakt voordat ze in Nederland kwamen.” Zij werken al jaren in Noord-Nederland samen met veel vrijwilligers en kerken om vluchtelingen diaconaal en pastoraal te helpen en de liefde van Christus door te geven. 

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world Aanmelden Gave-dag