Natte voeten bij Vluchtelingendienst

Zaterdag 18 juni organiseerden Gave en ZOA in Amersfoort de Vluchtelingendienst. Ruim driehonderd bezoekers kwamen en lieten zich raken door verhalen van vluchtelingen en de vraag 'Wat mag het jou kosten?'

Het kostte de bezoekers misschien natte voeten. Of ze kwamen al kruipend onder het prikkeldraad door om de kerk in te komen. Het gaf een klein beetje idee wat het een vluchteling kost om veiligheid te vinden. We hoorden het levensverhaal van Katrina uit SyriŽ: “Ik zat in een nachtmerrie die niet leek te eindigen. Mensen werden monsters, mijn land stond in brand. Ik was bang om mijn verstand te verliezen in deze moeilijkheden, tot ik Jezus leerde kennen." Hier in Nederland vond ze veiligheid, maar ook eenzaamheid. Blij verrast was Katrina door de warme gastvrijheid van christenen. “In de kerk kwam iemand naar me toe en zei: ‘Wees niet bang, ik ben er voor je!’ Heel bijzonder, deze vrouw kende mij niet eens, maar zei precies wat ik nodig had.”

We zongen ons verlangen uit en baden tot God. We luisterden naar de woorden van Samer Younan.“Zeggen dat vluchtelingen opgevangen moeten worden in de regio, is het afschuiven van het probleem. Jezus deed het anders. Hij maakte van ons probleem, zijn probleem. Vluchtelingen bedreigen onze cultuur, het zijn verkrachters, ze zijn gewelddadig… Maar kijk eerst eens naar de balk in je eigen oog. God wijst de vluchteling niet af, de hele wereld is welkom bij hem. Deze wereld wordt pas een betere plaats als we Jezus kennen. Zonder Jezus is het dweilen met de kraan open. Met Jezus leer je echte vrede kennen.”

De bezoekers reageerden gul op het reactiekaartje 'Ja het mag mij wat kosten: mijn tijd, geld of gebed'. Vijftig personen gaven aan tijd te willen investeren in asielzoekers. Voor het Zarqa-project van ZOA en begeleiding van werk rond nieuwe azc's door Gave werd 6.900 euro gedoneerd. Een prachtig bedrag waar we erg dankbaar voor zijn.
Gave-directeur Jan Pieter Mostert gaf ons mee: 'Als u zich net zo als Nehemia laat raken door de pijn, kan dat een begin zijn om in beweging te komen'.

  • Foto's van de Vluchtelingendienst staan op de Facebook-pagina van Gave (klik hier). Ook als u geen Facebook hebt, kunt u deze foto's bekijken.
  • Elise Mannah zong het lied "Zie me dromen", de animatie van Rachel Onstwedder kunt u hier bekijken. 
  • Was u een van de bezoekers? Dan horen we graag uw feedback via ons webformulier.