Werkwijze Gave

Gave maakt kerken en christenen bewust van de bijbelse roeping om vluchtelingen gastvrij te ontvangen. Gave inspireert, traint en ondersteunt vrijwilligers om contacten aan te gaan en Gods liefde te delen. Dat doen we op verschillende manieren.

Regiowerk

Lokaal kan Gave medewerkers inzetten die het kerkelijk werk onder vluchtelingen ondersteunen en begeleiden. Dat zijn medewerkers met verschillende specialismes.

Relatiemanagers

De relatiemanager is het contact tussen de lokale kerken/vrijwilligers en Gave. Iedere regio heeft zijn eigen relatiemanager. Iedere kerk of vrijwilliger kan contact opnemen met de relatiemanager. Dit geldt voor het werken met vluchtelingen op een azc of ten behoeve van de statushouders (nieuwkomers) in de wijk. De relatiemanager helpt bij het opzetten van een werkgroep of het opzetten van activiteiten. Ook zijn zij het contact als je een House of Joy wilt opzetten. Zij maken graag een afspraak en komen langs om met de lokale vrijwilligers verder af te stemmen wat de mogelijkheden zijn. Ook zal de relatiemanager ondersteuning bieden in de vorm van een informatieavond of andere presentatie binnen uw kerk of gemeente. Ook organiseren zij mogelijke verdere toerusting.

Toerusters

Om het plaatselijke werk te ondersteunen, kunnen plaatselijke werkgroepen en kerken een beroep doen op de toerusters van Gave. Zij bieden begeleiding bij de opstart en de voortgang van activiteiten en werkvormen. Dit kan in de vorm van voorlichting, cursussen, training en praktische begeleiding. Bekijk ons trainingsaanbod.

Interculturele missionaire werkers

In sommige plaatsen werken intercultureel missionair werkers in dienst van Gave. Sommigen van hen worden financieel ondersteund door Verre Naasten. Dit zijn oud-vluchtelingen met een missionaire bediening onder hun eigen taal- en cultuurgroep in Nederland. De werkers zijn al langere tijd in Nederland en verbonden aan Nederlandse kerken en mede-christenen. Hierdoor kunnen zij, samen met Nederlandse kerken, het missionaire werk onder vluchtelingen vormgeven.

Servicedesk

Voor vragen over het werk onder vluchtelingen of over ons toerustingsaanbod biedt de servicedesk met al haar deskundigheid een passend antwoord.

Juridische ondersteuning

Heb jij vragen over het verloop van de asielprocedure van iemand die je kent, wil je overleggen welke mogelijkheden er nog zijn voor een uitgeprocedeerde of heb je contact met een christen die teruggestuurd dreigt te worden naar een land waar hij of zij te vrezen heeft voor geloofsvervolging, dan kun je terecht bij de afdeling juridische ondersteuning. Verder geven zij advies, hoe een kerkelijke gemeente een asielzoeker kan ondersteunen in de asielprocedure. Op een aparte website vindt je meer informatie over onze juridische ondersteuning. Ook behartigt Gave de belangen van christenvluchtelingen die om hun geloof bedreigd worden in Nederland. Hiervoor is dit meldpunt opgezet.

Interculturele activiteiten

Om het plaatselijk werk te ondersteunen heeft Gave verschillende activiteiten. Onder andere Moeder-en-Kindweekenden, House of Joy en de Gave-kampen. Op een aparte website vind je deze en andere interculturele activiteiten.

Kennis

Gave verzamelt en deelt kennis over het (werken met) vluchtelingen. Relevante thema’s zoals taalles, trauma’s en delen van het Evangelie verwerkt Gave in makkelijk toegankelijke materialen en cursussen. Er is bijvoorbeeld een breed scala aan brochures ontwikkeld. Deze en andere achtergronddocumenten zijn te vinden in de online bibliotheek. Ook biedt Gave diverse trainingen en online cursussen.

Landelijk

Naast veel praktische kennis, heeft Gave ook visie op de kerk in relatie tot vluchtelingen, of op politiek en vluchtelingen. Daarom spreken medewerkers van Gave op verschillende (kerkelijke) bijeenkomsten en geven we advies aan christelijke politieke partijen.

Internationaal

Internationaal maakt Gave deel uit van een netwerk, het Refugee Highway Partnership, (RHP) om het werk in de verschillende landen onder asielzoekers vanuit de kennis en ervaring die in Nederland zijn opgebouwd te ondersteunen.

Sinds 2013 werkt Gave ook samen met de Europese Evangelische Alliantie, Open Doors en met partners van het RHP-netwerk om op Europees niveau te komen tot verbetering van de asielbeoordelingen van christenen die bij terugkeer risico lopen op ernstige geloofsvervolging.

Alies Koetsier, medewerker, juridisch

"Ik ben een schakel in Gods werk met mensen."

- Alies

Lees het verhaal van Alies »

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world