Gave-podcast

Nieuwe buren
Nieuwe avonturen

In deze serie volgen we de reis van vlucht tot aankomst en integratie. Veel Nederlanders willen vluchtelingen die hier zijn verwelkomen. Deze podcast wil je daarbij helpen.

Vluchtelingen en vrijwilligers vertellen over wat vluchten met je doet, cultuurverschillen, omgaan met trauma, het leven op een azc en wennen in een nieuw thuisland. Zij geven inzichten en tips om waar jij mee verder kunt. Zodat de vluchteling zich gaat thuis voelen, bij mensen en bij God.

Host

Jaap van de Kamp houdt van andere culturen. Hij leidt het jongerenwerkteam bij Gave en spreekt regelmatig vanuit eigen ervaring over leven en werken op de cultuurgrens.

 

Luister en abonneer

Podcast
De vreemdeling in ons midden
vind je hier.

Afleveringen

Aflevering 1 – Wat vluchten met je doet

Jaap praat met Ittyuel Khokhar, die uit Pakistan vluchtte toen hij 15 jaar was; hij woonde 8 jaar in verschillende azc’s. Hoe beleefde hij dat? Wat doet dat met je? En hoe ging het contact met Nederlanders?


Aflevering 2 – Eerste contact nieuw avontuur

Tietsje Wiersma is al jarenlang betrokken bij vluchtelingen in het noorden van het land. Hoe begin je met contact maken met vluchtelingen? Wat waarderen zij in dat contact het meest?


Aflevering 3 – Arghh! Frustratie in het contact met vluchtelingen (deel 1)

Omgaan met cultuurverschillen: afspraken maken, taal leren, tijdsbeleving. Arianne Stroober neemt je mee in haar ervaringen.


Aflevering 4 – Arghh! Cultuurverschillen (deel 2)

Filmon Kuflom uit Eritrea over vluchten, doorzetten en opnieuw beginnen. Hij vertelt over hoe hij bruggen bouwt tussen culturen: de Nederlandse, de Kongolese en zijn eigen Eritrese. Welke waarden zijn vind ik het belangrijkste? En wat leven in een azc met je doet.


Bonus – Cultuurverschillen en de invloed van/op relaties

Filmon en host Jaap van de Kamp zetten hun gesprek van de vorige aflevering voort. Vorige keer vertelde Filmon over zijn verantwoordelijkheid en geloof die erg gevormd zijn in de verschillende vluchtelingkampen waar hij leefde met zijn moeder en twee jongere broertjes. Daar pakken we de draad weer op. Vandaag gaat het over vriendschappen, terughoudendheid en de relatie met zijn vader.


Aflevering 5 – Voeg ik wel iets toe? Wie doet wat?

Vriendschap, hoe ontstaat dat? Is het nodig? Jij kunt een vriend van de vluchteling zijn naast alle professionele hulp. Vriendschapsrelatie als christen, wat kan jij toevoegen? Karin Bol legt uit eigen ervaring uit wat de waarde van het contact is. Zij startte met kerken in Woerden het House of Hope, een plek waar contact en vriendschappen ontstaan.


Aflevering 6 – Maak het gelijkwaardig

Is een gelijkwaardige vriendschap met een vluchteling mogelijk? Saskia Shimangus – De Jong is getrouwd met een Eritreër. Hoe kwam die tot stand? Hoe maken zij hun relatie gelijkwaardig?


Aflevering 7 –


Aflevering 8 –


Aflevering 9 –


Aflevering 10 –


Aflevering 11 –

 


 

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world