Doe mee met de Rugtasactie

Home / Steun Gave / Kom in actie / Doe mee met de Rugtasactie

Kinderen in het asielzoekerscentrum (azc) hebben het niet makkelijk. Op een azc is de angst voor de oorlog vervangen door onzekerheid over de toekomst. Er is vaak weinig te doen, zeker tijdens de zomervakantie. Help je mee om hen te verrassen met een rugtas voor de zomervakantie?  

We zijn dankbaar voor de bijna drieduizend tasjes die we zomer 2022 uit konden delen aan vluchtelingenkinderen. Helaas gaat de actie in 2023 niet door, omdat er nog geen nieuwe coördinator is gevonden.

We zijn op zoek naar een coördinator van de Rugtasactie, iets voor jou?

Snel naar:

Er verblijven ongeveer 5.000 kinderen tot 11 jaar op een azc. Tijdens de zomervakantie hebben zij weinig te doen. Clubs en andere activiteiten gaan vaak niet door en ze gaan niet op vakantie. De tijd gaat, zeker deze periode, langzaam voorbij. Daarom willen we de kinderen die op een azc wonen verrassen met een rugtas die jij kunt vullen!

Als je de tassen besteld, kun je ze daarna (door kinderen)  laten vullen met bijvoorbeeld schrijfmateriaal, een knuffel en speelgoed. Wij zorgen er vervolgens voor dat de tassen rond de zomervakantie op diverse azc’s in Nederland worden uitgedeeld.
Door mee te doen leren kinderen een waardevolle les: dat geven om een ander belangrijk is en je zo leeftijdsgenoten heel blij kunt maken!

“Ik vind het leuk om mijn spullen te geven aan andere kinderen die er zo blij mee zijn.”
(meisje van acht jaar)

Wie kan er meedoen?

Deze actie is geschikt voor iedereen. Of je nu de tassen vult als gezin, kerk of school, met elk tasje kunnen we een kind blij maken.

Wanneer vindt de actie plaats?

Zodra er een nieuwe coördinator is gevonden kun je vanaf januari 2024 tassen bestellen. Wij verzenden ze vanaf begin februari. De tassen kun je vullen tot mei. Aan het eind van mei gaan ook de inleverpunten open en kun je ze inleveren. Wij gaan ze dan sorteren en verwerken. Daarna brengen wij ze voor de zomervakantie bij de kinderen.

Hoe werkt het?

 1. Je meldt je als school, kerk of individuele deelnemer aan. Hierbij kun je kiezen voor welke leeftijdsgroep je een tasje wilt vullen en of je een tasje voor een jongen of meisje wilt vullen. We vragen een vergoeding voor de gemaakte kosten (inclusief verzendkosten). Een extra gift is daarnaast van harte welkom.
 2. Tasjes kunnen besteld worden met een minimum van vijf tasjes.
 3. Je kan ook een azc adopteren en specifiek voor dit azc tasjes inzamelen. Lees hieronder meer informatie hierbij.
 4. Na je bestelling sturen we binnen een week de tasjes op. Je kunt daarbij posters bestellen om de actie bekend te maken en een flyer voor iedere rugtas waar informatie op staat over het vullen van de tas.
 5. Als de tasjes gevuld zijn, lever je ze in bij een inleverpunt.
 6. Wij maken je werk daarna af. De rugtasjes worden door ons gecontroleerd.
 7. Hierna worden de tasjes verdeeld over verschillende azc’s in Nederland. Hier delen lokale vrijwilligers de rugtasjes vol verrassingen rond de zomervakantie uit aan de kinderen.

Adopteer een azc

Woon je in de buurt van een azc en wil je graag daar je gevulde tassen laten terecht komen?  ‘Adopteer’ dan een azc! Door een azc te adopteren, zorg je als groep dat alle kinderen van een azc een gevulde rugtas krijgen. Je krijgt een startpakket met alle informatie. Daarbij ook tassen om te vullen en flyers om erbij uit te delen. Op deze pagina vind je alvast het stappenplan. Let op, dit kan alleen als je een compleet azc kan voorzien van tassen.  

Wat kan er in de rugtas?

We helpen je graag op weg bij de keuze hoe je de rugtas kan vullen:

Dit mag er wel in de rugtas:

 1. Schrijfmateriaal
 2. Stiften of kleurpotloden
 3. Knutselmateriaal
 4. Puzzel of spelletje
 5. Knuffel of pop
 6. Speelgoed; auto, jojo, knikkers, springtouw
 7. Mooie tekening of brief (zonder persoonlijke gegevens)

Dit mag er niet in de rugtas:

 1. Oorlogs-/schietspeelgoed
 2. Materiaal met varkens erop
 3. Etenswaren
 4. Religieus materiaal
 5. Cd’s

Contact

Je kunt contact opnemen via e-mail (rugtasactie@gave.nl).

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven als de actie weer van start gaat? Laat daarvoor via onderstaand formulier je gegevens achter en je hoort t.z.t. van ons.

Naam
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world