Doe mee met de Rugtasactie

Home / Steun Gave / Kom in actie / Doe mee met de Rugtasactie

Kinderen in het asielzoekerscentrum (azc) hebben het niet makkelijk. Op een azc is de angst voor de oorlog vervangen door onzekerheid over de toekomst. Er is vaak weinig te doen, zeker tijdens de zomervakantie. Help je mee om hen te verrassen met een rugtas voor de zomervakantie?  

Er verblijven ongeveer 5.000 kinderen tot 11 jaar op een azc. Tijdens de zomervakantie hebben zij weinig te doen. Clubs en andere activiteiten gaan vaak niet door en ze gaan niet op vakantie. De tijd gaat, zeker deze periode, langzaam voorbij. Daarom wil Gave je stimuleren om kinderen die op een azc wonen te verrassen met een mooi gevulde rugtas.

Eerder kon je bij Gave hiervoor tassen bestellen en zorgden we voor het uitdelen van de tasjes bij de azc’s. Vanaf 2024 bieden we je op deze pagina tips hoe een rugastactie op te zetten, maar zorgt Gave niet voor het uitdelen en overige regelzaken.

Door mee te doen leren kinderen een waardevolle les: dat geven om een ander belangrijk is en je zo leeftijdsgenoten heel blij kunt maken!

“Ik vind het leuk om mijn spullen te geven aan andere kinderen die er zo blij mee zijn.”
(meisje van acht jaar)

Hoe werkt het?

 1. Je bent als school of kerk enthousiast om mee te doen en lokaal de actie te coördineren.
 2. Schat in hoe veel tasjes je als kerk of school kan laten vullen.
 3. Het belangrijkste is dat je toestemming van de leiding van een azc in je buurt hebt om tasjes te mogen uitdelen. Je kunt deze voorbeeldbrief hierbij gebruiken. Ga in gesprek met het COA over de mogelijkheden om de rugtasjes uit te delen aan kinderen tussen 3 en 12 jaar. Ook belangrijk dat je dan vraagt om geschatte aantallen. Kun je dit geschatte aantal als kerk/school vullen? Anders kun je wellicht een andere kerk of school erbij betrekken zodat je samen tot het gewenste aantal kan komen.
 4. Beste lege rugtasjes (hierin kan Gave niet voorzien), als alternatief zou je ook schoenendozen kunnen gebruiken en die laten versieren en vullen.
 5. Geef instructie wat er in de rugtasjes kan. Zie hieronder de lijst. Je kan hiervoor deze tekst voor de ouders gebruiken.
 6. Controleer de inhoud van de rugtassen. Het is belangrijk dat iedere rugtas ongeveer dezelfde waarde vertegenwoordigd, om straks op het azc geen scheve gezichten te krijgen.
 7. Maak een afspraak met het COA wanneer de rugtassen gebracht mogen worden en of je mag helpen met het uitdelen hiervan.  
 8. Vraag met hoeveel vrijwilligers je mag komen uitdelen.
 9. Deel bij voorkeur de tasjes uit op het azc en niet via een activiteit buiten het azc. Hier komen minder kinderen op af. De inhoud van de tasjes is godsdienstneutraal.
 10. Vraag een lijst met namen van de kinderen. Bij het uitdelen kun je de kinderen die een tas hebben gekregen afstrepen en weet je bij wie je nog langs kunt gaan.
 11. Regel genoeg vrijwilligers die helpen bij het uitdelen.
 12. Maak van het uitdelen een leuk evenement. Doe het bijvoorbeeld met een spellencircuit, waar je hier een uitwerking vindt.
 13. Deel de tassen uit. 
 14. Geniet na van het mooie project!   

Wat kan er in de rugtas?

We helpen je graag op weg bij de keuze hoe je de rugtas kan vullen:

Dit mag er wel in de rugtas:

 1. Schrijfmateriaal
 2. Stiften of kleurpotloden
 3. Knutselmateriaal
 4. Puzzel of spelletje
 5. Knuffel of pop
 6. Speelgoed; auto, jojo, knikkers, springtouw
 7. Mooie tekening of brief (zonder persoonlijke gegevens)

Dit mag er niet in de rugtas:

 1. Oorlogs-/schietspeelgoed
 2. Etenswaren
 3. Materiaal met varkens erop
 4. Religieus materiaal
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world