Doe mee met de Rugtasactie

Home / Steun Gave / Kom in actie / Doe mee met de Rugtasactie

Kinderen in het asielzoekerscentrum (azc) hebben het niet gemakkelijk. Op een azc is de angst voor de oorlog vervangen door onzekerheid over de toekomst. Er is vaak weinig te doen, zeker tijdens de zomervakantie. Wil jij hen deze zomer verrassen met een gevulde een rugtas voor de zomervakantie?

Snel naar:

Vluchtelingenkinderen op een azc hebben tijdens de zomervakantie vaak weinig te doen. Een periode waarin ze niet op vakantie gaan, de clubs vaak niet doorgaan en de andere activiteiten ook stil liggen. Daarom duurt deze periode nog langer voor hen en willen we asielzoekerskinderen verrassen met een rugtas die jij kunt vullen. Momenteel verblijven er 5.000 kinderen tot 11 jaar op een azc.

Kinderen vullen een tasje met bijvoorbeeld schrijfmateriaal, een knuffel en speelgoed voor leeftijdsgenootjes. Op diverse azc’s in Nederland worden de tassen uitgedeeld. Door mee te doen leren kinderen een waardevolle les: dat geven om een ander belangrijk is en je zo leeftijdsgenoten heel blij kunt maken!

Ik vind het leuk om vluchtelingen blij te maken met spullen. Helpen is leuk om te doen!
(meisje van negen jaar)

Wie kan er meedoen?

Deze actie is geschikt voor iedereen. Of je nu vult als gezin, kerk of school, met elk tasje kunnen we een kind blij maken.

Nieuw: Adopteer een azc!

Wil je als groep graag weten waar je tassen terecht komen, hoor je bij een werkgroep van een azc of woon je in de buurt van een azc? ‘Adopteer’ er dan een. Je krijgt een starterspakket met alle informatie. Daarbij ook tassen om te vullen en flyers om erbij uit te delen. Let op, dit kan alleen als je groep een compleet azc kan voorzien van tassen. Wil je hier meer informatie over? Stuur dan een mailtje.

Wanneer vindt de actie plaats?

Je kan de tassen nu bestellen. Deze kun je vullen tot mei. In mei gaan de inleverpunten open en kun je ze inleveren. Wij gaan ze dan sorteren en verwerken en brengen ze dan bij de kinderen.

Hoe werkt het?

 1. Je meldt je als school, kerk of individuele deelnemer aan via het formulier onderaan deze pagina. Hierbij kun je kiezen voor welke leeftijdsgroep je een tasje wilt vullen en of je een tasje voor een jongen of meisje wilt vullen. We vragen per rugtasje drie euro als vergoeding voor de gemaakte kosten. Een extra gift is daarnaast van harte welkom.
 2. Tasjes kunnen besteld worden met een minimum van vijf tasjes.
 3. Vanaf oktober worden de tassen verzonden. Na je bestelling sturen we binnen een week de tasjes op. Je kunt daarbij A3 posters bestellen om de actie bekend te maken en een flyer voor iedere rugtas waar informatie opstaat over het vullen van de tas.
 4. Als de tasjes gevuld zijn, lever je ze tussen 14 en 19 juni in bij een inleverpunt.
 5. Wij maken je werk daarna af. De rugtasjes worden door ons gecontroleerd.
 6. Hierna worden de tasjes verdeeld over verschillende azc’s in Nederland. Hier delen lokale vrijwilligers de rugtasjes vol verrassingen rond de zomervakantie uit aan de kinderen.

Inleverpunten

Je kunt de tasjes tussen 7 en 11 juni inleveren in de volgende plaatsen:

 • Alblasserdam
 • Alpen aan den Rijn
 • Barneveld
 • Beilen
 • Burgum
 • Eemnes
 • Harderwijk (gehele jaar geopend voor inleveren)
 • Hoofddorp
 • Waarde
 • Werkendam (gehele jaar geopend voor inleveren)
 • Wezep
 • Zuidland
Wil je meedoen, maar is de afstand een probleem voor jou als kerk/school/groep? Neem dan contact op voor de mogelijkheden.

Materialen om te gebruiken

Om de kinderen betrokken te maken bij vluchtelingen kun je de volgende materialen gebruiken:

Organisatie

Gave is een interkerkelijke organisatie die zich richt op vluchtelingen en asielzoekers in Nederland. We geloven dat God houdt van alle kinderen, ongeacht waar ze wonen of vandaan komen. Deze liefde willen we doorgeven.

Contact

Je kunt contact opnemen via email (rugtasactie@gave.nl) of telefonisch (06-58835452).

Ik doe mee met de actie en bestel rugtasjes

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world