Doe mee met de Rugtasactie

Vluchtelingenkinderen in Nederland hebben het niet gemakkelijk. Op een asielzoekerscentrum (azc) is de angst voor de oorlog vervangen door onzekerheid over de toekomst. Verras hen daarom met een rugtas! Door mee te doen leren kinderen een waardevolle les: dat geven om een ander belangrijk is.

Inhoud Rugtasactie

Kinderen vullen een rugtasje met schrijfmateriaal en speelgoed voor leeftijdsgenootjes in een azc. Rond de kerstvakantie zullen kinderen in ongeveer 20 azc’s in Nederland het rugtasje ontvangen. Kinderen in een azc worden zo verrast in hun moeilijke omstandigheden. En door mee te doen leren kinderen een waardevolle les: dat geven om een ander belangrijk is. Stichting Gave en Stichting GAiN organiseren samen deze rugtasactie.

Door mee te doen leren kinderen een waardevolle les: dat geven om een ander belangrijk is.

Deelnemers

De actie is erg geschikt voor scholen of voor kerkelijke gemeentes. Maar individueel kunt u ook meedoen met het vullen van de rugtasjes.

Tijdsperiode

Vanaf begin september tot half november loopt de actie om de tasjes te vullen.

Hoe werkt het?

 1. U meldt zich als school, kerk of individuele deelnemer aan via het formulier onderaan deze pagina. Hierbij kunt u kiezen voor welke leeftijdsgroep u een tasje wilt vullen en of u een tasje voor een jongen of meisje wilt vullen. We vragen per rugtasje drie euro als vergoeding voor de gemaakte kosten.
 2. Het aantal bestelde rugtasjes verzenden wij in de tweede week van september. Daarbij ontvangt u een flyer voor de kinderen en een poster.
 3. Als de tasjes gevuld zijn, levert u ze in bij een inleverpunt. Het inleveren van de tasjes kan op acht plaatsen in Nederland. Let op, de uiterlijke inleverdatum is per plaats verschillend. De precieze inlevertijden en –adressen maken we nog aan u bekend.
InleverpuntUiterlijke inleverdatum
Creilvolgt later
Nunspeetvolgt later
Overbergvolgt later
Sleeuwijkvolgt later
Sneekvolgt later
Weespvolgt later
Zegveldvolgt later
Zuidlandvolgt later
 1. Wij maken uw werk af. De rugtasjes worden door ons gecontroleerd.
 2. Hierna worden de tasjes verdeeld over verschillende azc’s in Nederland. Hier delen lokale vrijwilligers de rugtasjes vol verrassingen rond de kerstvakantie uit aan de kinderen.
 • Tasjes kunnen besteld worden met een minimum van vijf tasjes. Is het lastig voor u als organisatie/kerk/school om vooraf de juiste aantallen te bepalen, dan kunt u meer tasjes bestellen. De tasjes kunnen terug gestuurd worden voor 10 oktober. Kiest u voor deze optie, dan kunt u achteraf betalen per factuur. Na 10 oktober is uw aantal definitief.
 • Voor de tasjes betaalt u 3 euro per stuk.

Meer weten over vluchtelingen

Als u met de Rugtasactie meedoet, ontvangt u een handreiking over hoe u de actie tot een succes kunt maken. Verder kunt u gebruik maken van onderstaande mogelijkheden.

 • Gave biedt twee presentaties speciaal voor de onder- of bovenbouw van de basisschool.
 • Met deze PowerPoint kunt u kinderen uitleggen hoe het voor een kind is in het azc en wat de Rugtasactie voor hem betekent.
 • Het boek ‘Op de vlucht’ gaat over een kind dat vlucht uit Syrië. U kunt dit bestellen via onze webshop.
 • Nodig een spreker van Gave uit.

Organisatie

Gave is een interkerkelijke organisatie die zich richt op vluchtelingen en asielzoekers in Nederland. Stichting Global Aid Network (GAiN) is een hulporganisatie die Gods liefde wil uitdragen door noodhulp en ontwikkelingsprojecten voor mensen in nood wereldwijd. Wat Gave en GAiN bindt is dat we geloven dat God houdt van alle kinderen, ongeacht waar ze wonen of vandaan komen. Deze liefde willen we doorgeven.

Contact

U kunt contact opnemen via email (rugtasactie@gave.nl).

  Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world