Doe mee met de Rugtasactie

Asielzoekerskinderen in Nederland hebben het niet gemakkelijk. Op een asielzoekerscentrum (azc) is de angst voor de oorlog vervangen door onzekerheid over de toekomst. Verras hen daarom met een rugtas! Door mee te doen leren kinderen een waardevolle les: dat geven om een ander belangrijk is.

Let op u! U kunt nu geen tasjes meer aanvragen, omdat het benodigde aantal al is bereikt. Hartelijk dank voor uw overweldigende belangstelling. 

Alternatief

Omdat u geen Rugtasjes meer aan kunt vragen, verwijzen wij u graag naar alternatieven. U kunt knuffels inzamelen voor de kleinste asielzoekerskinderen en deze inleveren bij de inleverpunten van de Rugtasactie. Verder kunt u meedoen met de schoenendoosactie van Actie4kids (onderdeel van Stichting De Samaritaan, waar Gave voor de Rugtasactie mee samenwerkt). Samen met u willen zij 50.000 kinderen blij maken met een mooie versierde schoenendoos vol met schoolspullen, hygiëne producten, speelgoed en een knuffel. Dit jaar gaan de schoenendozen naar landen in West Afrika, Oost Europa en Pakistan.

Inhoud Rugtasactie

Kinderen vullen een rugtasje met schrijfmateriaal en speelgoed voor leeftijdsgenootjes in een azc. Rond de kerstvakantie zullen kinderen in ongeveer 20 azc’s in Nederland het rugtasje ontvangen. Kinderen in een azc worden zo verrast in hun moeilijke omstandigheden. En door mee te doen leren kinderen een waardevolle les: dat geven om een ander belangrijk is. Stichting Gave en Stichting De Samaritaan organiseren samen deze rugtasactie.

Door mee te doen leren kinderen een waardevolle les: dat geven om een ander belangrijk is.

Deelnemers

De actie is erg geschikt voor scholen of voor kerkelijke gemeentes. Maar individueel kunt u ook meedoen met het vullen van de rugtasjes.

Tijdsperiode

Vanaf begin september tot half november loopt de actie om de tasjes te vullen. Op dit moment kunt u geen nieuwe tasjes meer aanvragen, omdat het benodigde aantal als is bereikt.

Hoe werkt het?

  1. U meldt zich als school, kerk of individuele deelnemer aan via het formulier onderaan deze pagina. Hierbij kunt u kiezen voor welke leeftijdsgroep u een tasje wilt vullen en of u een tasje voor een jongen of meisje wilt vullen. We vragen per rugtasje minimaal drie euro als vergoeding voor de gemaakte kosten.
  2. U ontvangt het aantal bestelde rugtasjes. Daarbij ontvangt u een flyer met informatie over wat er juist wel of niet in de rugtasjes kan.
  3. Als de tasjes gevuld zijn, levert u ze in bij een inleverpunt. Het inleveren van de tasjes kan op acht plaatsen in Nederland. Let op, de uiterlijke inleverdatum is per plaats verschillend. De precieze inlevertijden en –adressen vindt u hier.
InleverpuntUiterlijke inleverdatum
Drachten15 november
Creil21 november
Ermelo20 november
Overberg20 november
Papendrecht11 november
Woerden20 november
Weesp27 november
Zuidland20 november
  1. Wij maken uw werk af. De rugtasjes worden gecontroleerd op 29 en 30 november in Weesp. Wilt u meehelpen? Neem dan contact op met De Samaritaan.
  2. Hierna worden de tasjes verdeeld over verschillende azc’s in Nederland. Hier delen lokale vrijwilligers de rugtasjes vol verrassingen rond de kerstvakantie uit aan de kinderen.

Aanbod lesmateriaal

Als u met uw school of kerk meedoet, ontvangt u een handreiking over hoe u de actie tot een succes kunt maken. Hiervoor zijn ook de onderstaande materialen beschikbaar.

  • Gave biedt twee presentaties speciaal voor de onder- of bovenbouw van de basisschool.
  • Nodig een spreker van Gave uit.
  • Verder biedt Gave u een PowerPointpresentatie als download. Hiermee kunt u kinderen uitleggen hoe het voor een kind is in het azc en wat de rugtasactie voor hen betekent.

Organisatie 

Gave is een interkerkelijke organisatie die zich richt op vluchtelingen en asielzoekers in Nederland. De Samaritaan is bekend van de Actie4Kids schoenendoosactie waarbij schoenendozen met speelgoed worden ingezameld voor kinderen in ontwikkelingslanden. Wat Gave en De Samaritaan bindt is dat God houdt van alle kinderen, ongeacht waar ze wonen of vandaan komen. Deze liefde willen we doorgeven.

Contact

U kunt contact opnemen met De Samaritaan (info@desamaritaan.org of 0341-418061).

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world