Doe mee met de Rugtasactie

Home / Steun Gave / Kom in actie / Doe mee met de Rugtasactie

Kinderen in het asielzoekerscentrum (azc) hebben het niet gemakkelijk. Op een azc is de angst voor de oorlog vervangen door onzekerheid over de toekomst. Er is vaak weinig te doen, zeker tijdens de zomervakantie. 

Op de actie is in 2021 heel enthousiast gereageerd. Door ruim tachtig bestellingen hebben we ongeveer 2.500 kinderen blij kunnen maken op verschillende asielzoekerscentra in Nederland en door de hoeveelheid dit jaar ook in België. Door zoveel betrokkenheid konden we samen een verschil maken in de levens van deze kinderen en hun ouders.

De onderstaande tekst is informatie voor het volgende actiejaar. Vanaf medio januari 2022 is het weer mogelijk om rugtassen te bestellen voor de zomer van 2022. Dan zal ook de website up to date zijn. Heb je nu nog rugtassen in je bezit en wil je die gevuld inleveren? Dan is dat mogelijk door een afspraak te maken via rugtasactie@gave.nl voor Harderwijk en Werkendam.

Snel naar:

Vluchtelingenkinderen op een azc hebben tijdens de zomervakantie vaak weinig te doen. Een periode waarin ze niet op vakantie gaan, de clubs vaak niet doorgaan en de andere activiteiten ook stil liggen. Daarom duurt deze periode nog langer voor hen en willen we asielzoekerskinderen verrassen met een rugtas die jij kunt vullen. Momenteel verblijven er 5.000 kinderen tot 11 jaar op een azc.

Kinderen vullen een tasje met bijvoorbeeld schrijfmateriaal, een knuffel en speelgoed voor leeftijdsgenootjes. Op diverse azc’s in Nederland worden de tassen uitgedeeld. Door mee te doen leren kinderen een waardevolle les: dat geven om een ander belangrijk is en je zo leeftijdsgenoten heel blij kunt maken!

Ik vind het leuk om vluchtelingen blij te maken met spullen. Helpen is leuk om te doen!
(meisje van negen jaar)

Wie kan er meedoen?

Deze actie is geschikt voor iedereen. Of je nu vult als gezin, kerk of school, met elk tasje kunnen we een kind blij maken.

Wanneer vindt de actie plaats?

Je kan nu geen tassen meer bestellen. Vanaf januari 2022 kun je weer meedoen.

Hoe werkt het?

 1. Je meldt je als school, kerk of individuele deelnemer aan. Hierbij kun je kiezen voor welke leeftijdsgroep je een tasje wilt vullen en of je een tasje voor een jongen of meisje wilt vullen. We vragen per rugtasje drie euro als vergoeding voor de gemaakte kosten. Een extra gift is daarnaast van harte welkom.
 2. Tasjes kunnen besteld worden met een minimum van vijf tasjes.
 3. Na je bestelling sturen we binnen een week de tasjes op. Je kunt daarbij A3 posters bestellen om de actie bekend te maken en een flyer voor iedere rugtas waar informatie opstaat over het vullen van de tas.
 4. Als de tasjes gevuld zijn, lever je ze n bij een inleverpunt (adres van inleverpunt mailen we je toe als je tasjes besteld hebt).
 5. Wij maken je werk daarna af. De rugtasjes worden door ons gecontroleerd.
 6. Hierna worden de tasjes verdeeld over verschillende azc’s in Nederland. Hier delen lokale vrijwilligers de rugtasjes vol verrassingen rond de zomervakantie uit aan de kinderen.

Bijvulmateriaal

Het hele jaar door kunnen we het volgende bijvulmateriaal goed gebruiken. Je kan het inleveren bij het kantoor van Gave in Harderwijk
 • Kleurpotloden, kleurboeken en knutselpakketjes
 • Schriften en pennen
In het onderstaande rijtje staan spullen die we helaas niet kunnen gebruiken.
 • Religieus materiaal
 • Spullen die niet in een rugtas passen
 • Knuffels
 • Materiaal met varkens erop
 • Cd’s
 • Etenswaar
 • Oorlogs-/schietspeelgoed

Inleverpunten

Heb je nog gevulde tassen thuis? Dan kun je ze nog op onderstaande plekken inleveren. Wil je dan vooraf even afstemmen via rugtasactie@gave.nl. Je kunt de tasjes inleveren in de volgende plaatsen:

 • Harderwijk (gehele jaar geopend voor inleveren)
 • Werkendam (gehele jaar geopend voor inleveren)

In het nieuwe actiejaar verwachten we dat de volgende inleverpunten beschikbaar zijn: Alblasserdam, Alphen a/d Rijn, Barneveld, Beilen, Burgum, Doetinchem, Eemnes, Harderwijk, Hoofddorp, Waarde, Werkendam en Wezep.

Wil je meedoen, maar is de afstand een probleem voor jou als kerk/school/groep? Neem dan contact op voor de mogelijkheden.

Materialen om te gebruiken

Om de kinderen betrokken te maken bij vluchtelingen kun je de volgende materialen gebruiken:

Contact

Je kunt contact opnemen via email (rugtasactie@gave.nl) of telefonisch (06-58835452).

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world