Doe mee met de Rugtasactie

Home / Steun Gave / Kom in actie / Doe mee met de Rugtasactie

Vluchtelingenkinderen in Nederland hebben het niet gemakkelijk. Op een asielzoekerscentrum (azc) is de angst voor de oorlog vervangen door onzekerheid over de toekomst. Verras hen daarom met een rugtas! Door mee te doen leren kinderen een waardevolle les: dat geven om een ander belangrijk is.

Kinderen in een azc hebben het vaak moeilijk. Ze moeten lang wachten op een antwoord, het is een onzekere tijd voor hen. Tijdens de zomervakantie hebben ze een periode waarin ze niet op vakantie gaan, maar de clubs vaak ook niet doorgaan. Daarom duurt deze periode nog langer voor hen en willen we ze verrassen met een rugtas.

Kinderen vullen een tasje met schrijfmateriaal, een knuffel en speelgoed voor leeftijdsgenootjes. Op diverse azc’s in Nederland worden de tassen uitgedeeld. Door mee te doen leren kinderen een waardevolle les: dat geven om een ander belangrijk is. Stichting Gave en Stichting GAiN organiseren samen de Rugtasactie.

Ik vind het leuk om vluchtelingen blij te maken met spullen. Helpen is leuk om te doen!
(meisje van negen jaar)

Voor wie

Deze actie is geschikt voor iedereen. Of je nu vult als gezin, kerk of school, met elk tasje kunnen we een kind blij maken.

Tijdsperiode

Vanaf 1 april kunnen de tassen worden besteld. Deze kun je vullen tot juni. In juni gaan de inleverpunten open en kunnen we de tassen begin juli uitdelen aan de kinderen.

Hoe werkt het?

  1. Je meldt je als school, kerk of individuele deelnemer aan via het formulier onderaan deze pagina. Hierbij kun je kiezen voor welke leeftijdsgroep je een tasje wilt vullen en of je een tasje voor een jongen of meisje wilt vullen. We vragen per rugtasje drie euro als vergoeding voor de gemaakte kosten. Een extra gift is daarnaast van harte welkom.
  2. Tasjes kunnen besteld worden met een minimum van vijf tasjes.
  3. Vanaf april worden de tassen verzonden. Na je bestelling sturen we binnen drie werkdagen de tasjes op. Je kunt daarbij A3 posters bestellen om de actie bekend te maken en een flyer voor iedere rugtas waar informatie opstaat over het vullen van de tas.
  4. Als de tasjes gevuld zijn, lever je ze begin juni in bij een inleverpunt.
  5. Wij maken je werk daarna af. De rugtasjes worden door ons gecontroleerd.
  6. Hierna worden de tasjes verdeeld over verschillende azc’s in Nederland. Hier delen lokale vrijwilligers de rugtasjes vol verrassingen rond de zomervakantie uit aan de kinderen.

Inleverpunten

PlaatsAdresInlevertijden
AmsterdamSheila Kleberg, Ostwaldstraat 1
(Zelfde inleverpunt als de schoenendozen)
CreilFamilie Faber, Noordermiddenweg 25
GroningenElizabeth van der Laan, Jeverweg 4
NunspeetJan en Bartha Boonen, Astridlaan 10
OverbergFamilie Van de Waerdt, Heuvelsteeg 1A
SleeuwijkJoël of Roland, Het Zand 14
SneekLianne Pfeifer, Steenhouwersstraat 2A
WaardeFamilie Holtrop, Havenstraat 25C
ZegveldTeus de Bruijn
ZuidlandHenk en Carin Schenk, Stationsweg 36
(Pols groep)

* Wil je de contactinformatie van een inleverpunt of is een inleverpunt te ver weg, neem dan contact op via rugtasactie@gave.nl

Meer weten over vluchtelingen

Als je met de Rugtasactie meedoet, ontvang je een handreiking over hoe je de actie tot een succes kunt maken. Verder kun je gebruik maken van onderstaande mogelijkheden.

  • Gave biedt twee presentaties speciaal voor de onder- of bovenbouw van de basisschool.
  • Met deze PowerPoint kun je kinderen uitleggen hoe het voor een kind is in het azc en wat de Rugtasactie voor hem betekent.
  • Nodig een spreker van Gave uit voor een presentatie.
  • Kijk het het filmpje van Samragyee. Samragyee (10 jaar) is gevlucht uit Nepal. Ze mist haar land en familie en vindt het spannend in Nederland.

Organisatie

Gave is een interkerkelijke organisatie die zich richt op vluchtelingen en asielzoekers in Nederland. Stichting Global Aid Network (GAiN) is een hulporganisatie die Gods liefde wil uitdragen door noodhulp en ontwikkelingsprojecten voor mensen in nood wereldwijd. Wat Gave en GAiN bindt is dat we geloven dat God houdt van alle kinderen, ongeacht waar ze wonen of vandaan komen. Deze liefde willen we doorgeven.

Contact

Je kunt contact opnemen via email (rugtasactie@gave.nl) of telefonisch (06-58835452).

 

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world