Het is spannend om te leven van giften

“Dat Nederlandse christenen en vluchtelingen samen God eren en dienen. Dat is toch een fantastisch toekomstplaatje!” Als het aan Barbera de Mol ligt, kan de droom van Gave niet snel genoeg werkelijkheid worden. Het is haar taak om het werk van Gave bij zoveel mogelijk kerken en christenen bekend te maken. “Gave heeft zoveel prachtige activiteiten en producten. Maar als niemand ervan weet, is al ons werk voor niets.”

Barbera de Mol is getrouwd en heeft drie kinderen. Ze werkt zestien uur per week bij Gave op de communicatieafdeling. “Tijdens de vluchtelingencrisis zat ik zonder werk en iemand tipte mij Gave. Ik had meteen het gevoel, als ik hier ga werken dan ben ik bezig met iets heel urgents. Ik voelde me geroepen. Hiervoor werkte ik in het onderwijs. Maar communicatiewerk past beter bij mij: informatie doorgeven, zonder de verantwoordelijkheid voor een klas kinderen.”

“Ik zit niet op mijn streefsalaris, maar ik kom niet tekort”

Een stap verder

“Ik was wel heel actief in de kerk, in allerlei interne commissietjes en clubjes. Maar ik wilde mezelf ook wel heel graag buiten de kerk laten zien. Wij hebben een boodschap voor de wereld, maar als de wereld ons niet ziet, dan gebeurt er niets. Toen ik bij Gave ging werken hebben ik ons gezin dan ook meteen aangemeld bij een maatjesproject en ik ben taalles gaan geven aan immigranten en vluchtelingen. Ik denk dat christenen veel kunnen betekenen voor vluchtelingen.”

Afhankelijk van giften

“Dat je bij Gave geen salaris krijgt, maar afhankelijk bent van giften vond ik best spannend. Ik heb hierdoor wel geleerd dat als God je nodig heeft op een plek, Hij het ook in orde maakt. In mijn geval sneller dan ik had gedacht. Ik zit nog niet helemaal op mijn streefsalaris, maar ik kom niet tekort. Ik zou best meer willen werken bij Gave, maar dan moet mijn achterban ook groter. Dat is wel lastig. Ik moet er ook aan wennen dat ik ambassadeur ben van m’n werk. Overal, op feestjes, in de kerk, vragen mensen ernaar. Terwijl ik soms gewoon Barbera wil zijn en niet de zendeling die met vluchtelingen werkt.”

Jezelf verkopen

“Een van de aspecten van het leven van een achterban is dat ik mijzelf voortdurend moet verkopen. Ik vertel regelmatig in kerken over mijn verlangen om iets te betekenen voor de wereld, over mijn persoonlijke zoektocht. Dat is spannend, want het komt heel dichtbij, maar ook gaaf. Mijn verhaal over het leven van een achterban zet mensen vaak aan het denken over wat zij nu betekenen voor de ander. Laatst nog vertelde iemand mij dat het haar zo inspireert dat vluchtelingen bij mij thuis mee-eten. Want zij bleef altijd maar in haar kringetje hangen. Dat is een mooi bij-effect, toch?”

“Binnen het team hebben we veel aandacht voor elkaar”

De droom van Gave

“Het liefst vertel ik niet over mezelf, maar over de droom van Gave. Dat christenen en vluchtelingen samen God gaan eren en dienen vind ik een fantastisch toekomstplaatje. Maar die droom wordt maar moeizaam werkelijkheid. Er is veel koudwatervrees. Ik denk voor verandering, maar ook voor mensen met andere gewoontes. Want als je hen in je leven toelaat, moet je je eigen gewoontes ook onder de loep gaan nemen. En mensen blijven nu eenmaal liever in hun comfortzone. En dat is jammer. Want als je kritisch durft na te denken over waarom je de dingen doet zoals je ze doet, kom je uit bij de essentie. En dat brengt je zoveel. Zeker als het gaat om kerk zijn. In onze kerk zijn we niet meer een echte familie. We komen, we doen mee en we gaan weer naar huis. Maar vluchtelingen hebben behoefte aan een geestelijke familie. Aan broers en zussen met wie je je geloof deelt en met wie je optrekt. Ze laten ons nadenken over de manier waarop we inhoud geven aan ons kerk zijn.”

Zorg voor elkaar

“Bij Gave brengen we dat motto volop in praktijk. Binnen het team hebben we veel zorg en aandacht voor elkaar. We trekken als familie met elkaar op.

Je merkt aan alles dat we hier niet alleen werken met ons hoofd en onze handen, maar ook met ons hart. We geloven in ons werk en we weten dat het belangrijk is. Met elkaar zorgen we ervoor dat vluchtelingen gezien en geliefd worden. En dat is echt prachtig.”

Interesse in werken bij Gave? Klik hier voor het vacature-overzicht

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world