Connect Us - Sahag

Begonnen als deelnemer in Veenendaal, nu op zijn plek in de stuurgroep van Connect Us Barneveld. Sahag (27) heeft drie jaar geleden de keuze gemaakt om zich aan te sluiten bij de interculturele jongerengroepen van Gave. Naast de gezelligheid en de ontmoeting laat Connect Us hem zien hoe verschillende culturen elkaar kunnen verrijken.
In 2015 is Sahag vanuit Syrië naar Nederland gevlucht. Anderhalf jaar lang heeft hij samen met zijn vader in verschillende azc’s gewoond. Contacten bij het House of Joy en tijdens de jaarlijkse Gave-kampen hebben hem geholpen een sociaal netwerk op te bouwen in Nederland. Zo is hij uiteindelijk ook bij Connect Us uitgekomen. “Een aantal jaar geleden ontmoette ik iemand op Gave-kamp die mij uitnodigde voor een Connect Us-avond . Ik vond het leuk om betrokken te zijn bij activiteiten waar mijn vrienden van kamp ook aanwezig waren en hen zo te blijven zien. Het beviel goed en na een tijdje besloot ik vaste bezoeker te worden.”
Sahag geniet van de interculturele ontmoetingen en de gezelligheid op de Connect Us-avonden. Verschillende sportactiviteiten, maar ook de bordspelletjes – en in het bijzonder ‘Halli Galli’ – vullen de Connect Us-avonden met gelach en plezier. “Het contact maken en het samen plezier beleven maakte het voor mij drie jaar geleden gelijk al zo leuk. Ik dacht eerst dat het wat meer op de Gave-kampen zou lijken, maar de avonden bestaan vooral uit (sport)activiteiten, spelletjes en gezellig kletsen. De ontmoeting met elkaar en de ontspanning staan meer centraal.”
Gelijk
De interculturele vriendschappen die ontstaan bij Connect Us zijn voor Sahag erg waardevol. De ontmoeting met Nederlandse jongeren heeft hem bovendien geholpen een band op te bouwen met Nederlanders zonder daarbij een gevoel van discriminatie of uitsluiting te voelen. “Dat vind ik ook het mooie van Connect Us: het slaat een brug tussen vluchtelingenjongeren en Nederlandse jongeren. Ik zie hoe vluchtelingenjongeren bij Connect Us ook anders naar Nederlandse jongeren kijken. Zonder gevoel van minachting. Ze voelen zich gelijkwaardig.”
“Hier komen we samen om te spelen en leren we elkaar en elkaars verhaal beter kennen. Allemaal zonder oordeel.”
Toen Sahag naar Barneveld verhuisde, heeft hij zich bij de lokale Connect Us-groep aangesloten. Daar maakt hij nu deel uit van de stuurgroep. “Ik doe de boodschappen voor de avonden en ben veel bezig met organiseren. Ik vind het mooi om de groep bij elkaar te zien. Je hoort gelach en ziet dat de jongeren het naar hun zin hebben. Er is nog nooit ruzie geweest of gevochten en er bestaat een gevoel van gelijkwaardigheid.”
Verrijking
Een paar maanden geleden zijn in Barneveld vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Samen met de anderen uit de stuurgroep heeft Sahag toen een spelletjesavond georganiseerd en hiervoor de Oekraïense vluchtelingen uitgenodigd. “Het organiseren daarvan was niet makkelijk, omdat we een zaaltje moesten vinden waar we samen konden komen. Gelukkig is dat uiteindelijk gelukt en op de eerste avond kwamen er gelijk al een paar vluchtelingen uit Oekraïne bij ons langs. Dat vond ik erg leuk. Ook al spraken ze de taal niet, toch konden we ze de spelletjes uitleggen of samen tafelvoetballen.”
Binnenkort wordt in Barneveld een nieuw azc geopend. “Het zou heel mooi zijn als we vluchtelingenjongeren van dat azc ook kunnen uitnodigen voor onze avonden,” vertelt Sahag. “Dan zouden we bijvoorbeeld meer spelletjesavonden kunnen organiseren en meer focussen op het leggen van contact. Het zal ons in ieder geval verrijken, zo’n grote groep nieuwe vluchtelingen erbij van verschillende nationaliteiten en met verschillende verhalen. Ik denk dat we veel van elkaar kunnen leren.”
Tekst: Anande Schot
Foto: Jaco Klamer
Lees hier meer over Sahag en zijn vluchtverhaal.
Lees ook het verhaal van Marije die eveneens actief betrokken is bij Connect Us in Barneveld. Of neem een kijkje op onze site Connectusinlove.nl.
Overigens hebben we momenteel ook een vacature voor een jongerenwerker. Iets voor jou?