Intercultureel missionair werker

Rana intercultureel missionair team

 Als Rana* vertelt over haar liefde voor vluchtelingen en voor God gaan haar ogen stralen. Ze is een brok enthousiasme, maar spreekt ook met gezag en kennis van zaken. Rana maakt deel uit van het nieuwe team interculturele missionaire medewerkers van Gave. Daarmee wordt Gaves droom werkelijkheid, dat gevluchte en Nederlandse christenen samen optrekken om Gods werk te doen.

“Ik was als tiener al heel vurig, en dat ben ik nog steeds. Het vuur van de Heilige Geest is altijd gebleven.” Dat mag een wonder heten, want Rana heeft al jong moeten lijden ‘om Christus’ wil’. Ze gaf in Iran onder andere bijbellessen aan jongeren. Vanwege haar activiteiten kwam ze in de gevangenis terecht. Na haar vrijlating ging ze door met haar werk, maar ze werd nauwlettend in de gaten gehouden en zelfs geterroriseerd. Uiteindelijk moest ze vluchten. “Ook in de gevangenis heb ik het evangelie mogen verkondigen. God heeft met alles een plan!”

Hoe ben je hier betrokken geraakt bij vluchtelingen?

“Het raakt mij diep dat zo veel moslims proberen dichtbij God te komen door zich te houden aan de regels. Ze kennen Hem wel, maar ze zien Hem niet. Terwijl Hij zo dichtbij is! Daarom ben ik bijbelstudies gaan organiseren in het azc. De meeste vluchtelingen vertrouwen niemand meer. Ze hebben nare dingen meegemaakt, juist ook met mensen die dichtbij staan. Het is nodig dat ze echte liefde gaan ervaren. Geen liefde die iets terug verwacht, maar pure agapè-liefde.”

Hoe ben je met Gave in contact gekomen?

“Ik gaf bijbelstudie aan huis en werkte daarnaast als verpleegkundige. Maar door een chronische hernia moest ik daarmee stoppen. Ik heb God gebeden om Zijn weg te laten zien. ‘Ik wil u dienen, Heer’, bad ik, ‘maar er moet ook brood op de plank!’ Een paar jaar later vertelde iemand mij over Gave. We schreven samen een brief, maar ik heb hem nooit verstuurd. Ik kwam erachter dat een achterban me financieel zou moeten steunen. En dat wilde ik niet.

“Vandaag zijn deze mensen weer dichter bij God gekomen”

Een jaar later begon een van de oudsten uit mijn kerk ineens over Gave. Hij is met mij mee naar Harderwijk gegaan. Daar vertelde ik mijn verhaal en de mensen van Gave stonden perplex. ‘We zijn een intercultureel team aan het vormen’, zeiden ze, ‘we zoeken evangelisten met jouw achtergrond. Jij bent het ontbrekende stukje in onze puzzel’. En de achterban, dat zou een commissie voor me doen. Dat gaf me rust. God heeft mij hierin wel veranderd.”

Eigenlijk doe je nog steeds hetzelfde werk, maar dan via Gave. Wat is daarvan de meerwaarde?

“De Bijbel vertelt ons dat je het werk van God niet alleen kunt doen. We zijn lichaam van Jezus: we hebben elkaar nodig. Als je met een groep bent, met verschillende culturen, geeft dat kracht. We leren van elkaar en we steunen elkaar. Er zijn kanten van Gods werk, die ik misschien niet zie, maar anderen wel. We zijn regelmatig bij elkaar en krijgen dan ook training van Gave. Dat is heel waardevol.”

Hoe is je contact met Nederlandse kerken en christenen?

“Ik heb met veel kerken contact. Als een vluchteling verhuist, dan zoek ik op welke kerken er in de nieuwe woonplaats zijn en bel ik op. De eerste keer ga ik met de vluchteling mee naar de nieuwe gemeente. Ik houd contact met de kerkleiding. Soms mag ik in zo’n gemeente komen vertellen over het werk van Gave. Ik zie Nederlandse kerken veranderen door vluchtelingen. Zij vertellen hun verhaal en langzaam legt God liefde in het hart van de mensen. Dat is iets wat wij niet kunnen afdwingen.”

Waarom is het zo belangrijk dat jij als Iraanse dit werk doet?

“Ik spreek de taal en kan daardoor de Bijbel in alle diepte aan hen uitleggen. Ik ken ook de cultuur en weet wat vluchtelingen nodig hebben. Hun geloof moet worden gebouwd op het goede fundament. Met mijn ervaring als vluchteling kan ik hen bemoedigen. Elke keer dat ik bij vluchtelingen ben zie ik de honger naar God en naar zijn Woord. Als ik terug rijd na een bijbelstudie, ben ik intens blij. ‘Vandaag zijn deze mensen weer dichterbij God gekomen’, denk ik dan.”

 

Intercultureel Missionair Werk

Begin 2019 is Gave in samenwerking met Verre Naasten gestart met het team Intercultureel Missionair Werk. Oud-vluchtelingen met een missionaire bediening onder hun eigen taal- en
cultuurgroep in Nederland krijgen hierin een plek, met steun van de lokale kerk. Rana is een van de medewerkers uit dit team.

 

*Om Rana te beschermen, gebruiken we niet haar echte naam en foto.

Tekst: Jacomine Oosterhoff
Foto: Carel Schutte

 

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world