‘Dit werk mag wat van jezelf kosten’

Als regelmatige bezoekers van azc Amersfoort nodigen de heer en mevrouw Jansen wel vaker asielzoekers uit voor kerkdiensten van de Gereformeerde Gemeente in hun woonplaats. Met EthiopiŽr Tadesse Kidane Deboch, kregen ze echter een hechte band, die standhield tot het overlijden van de 41-jarige echtgenoot en vader van twee kinderen. 

Met de na een ernstige ziekte vorig jaar overleden orthodoxe christen Tadesse, had de familie Jansen echter een bijzondere relatie. ‘Deze sympathieke man viel direct op door zijn stralende persoonlijkheid’, vertelt zij. ‘Hij werd onze vriend en daarom deed zijn lijden ons veel verdriet.’ 

Ziekenhuis

De vriendschap die de familie Jansen met het Ethiopische gezin ontwikkelde, kostte het nodige, maar bracht ook veel. Jansen hielp het gezin in 2011 allereerst aan een woning in Renswoude. Een jaar later veroorzaakte Tadesse’s ziekte allerlei lichamelijke complicaties. ‘Ik vroeg in een opwelling of hij het fijn vond, als ik met hem mee zou gaan naar het ziekenhuis. Dat wilde hij graag. In sommige culturen durven ze zoiets namelijk niet uit zichzelf te vragen. Veel asielzoekers hebben echter behoefte aan permanente steun en begeleiding van Nederlanders.’ Er volgden talloze bezoekjes aan het ziekenhuis. Jansen fungeerde niet alleen als chauffeur, maar nam ook deel aan de gesprekken met de artsen om Tadesse en zijn vrouw bij te staan. Daarnaast regelde hij allerlei administratieve zaken voor de familie, zoals betalingen, verzekeringen, brieven schrijven en afspraken maken. ‘Dat kost de nodige tijd, want soms ben je lange dagen weg. Ik moest er wel eens belangrijke afspraken voor afzeggen. Dit werk mag echter ook wat van jezelf kosten. Je doet het niet voor de schouderklopjes, maar omdat iemand jouw hulp nodig heeft. Je hoeft je niet op te dringen, maar als iemand op je weg komt, mag je daarin Gods hand zien. Dan kun je ook in vertrouwen praten over sterven en de familie daarin begeleiden.’ 

Wending

Het leven van Tadesse nam drie weken voor zijn sterven een bijzondere wending. Hij lag in een hospice in Amersfoort. Eigenlijk zou zijn oudste broer overkomen uit EthiopiŽ. Plotseling veranderde Tadesse die plannen. Jansen: ‘Hij kreeg een allesbeheersende wens om zťlf naar EthiopiŽ te reizen en zijn ouders voor de laatste keer te ontmoeten. Zijn artsen -en ook wij vonden die reis onverantwoord. Desondanks deed hij een dringend beroep op ons om hem te helpen bij zijn terugreis, waardoor even een moeilijke situatie ontstond. Uiteindelijk kregen wij met een ander echtpaar vrijmoedigheid om hem naar het vliegveld van Brussel te brengen en daarmee zijn laatste wens in te willigen. De volgende ochtend kreeg ik een telefoontje, dat hij veilig in Addis Abeba was aangekomen. Wel moest hij direct naar het ziekenhuis, waar hij zijn familie en vrienden nog heeft gesproken.
’s Avonds is hij overleden. Wij ervaren dat met zijn dood een bijzondere band is doorgesneden, maar hebben nu vrede met onze keuzes.’ Het helpen van asielzoekers zorgt ook voor pijnlijke situaties. Het geeft vreugde, maar daarnaast brengt het ook verdriet mee.

De heer L.A. Jansen is voormalig directeur van het Van Lodenstein college. Hij is lid van de commissie die vanuit de Gereformeerde Gemeente actief is onder asielzoekers. 

Jeroen Kanis 

(uit: Weergave maart 2015)

Lees meer uit deze Weergave:  

  • Ron van der Spoel en Sam Louis: Liefde is niet goedkoop - 'Gesloten grenzen zijn een teken van een gesloten hart.'

Ontvang Weergave

 Meld u aan om (drie keer per jaar) de Weergave te ontvangen.