“Ik troost hen met mijn gebed”

De eerste Nederlandse woorden die Emad (52) leren waren: Jezus houdt van jou. Hij klampt zich vast aan deze woorden, ook nu zijn familie in Irak te maken heeft met dood en verkrachtingen. “Juist deze verschrikkingen maken mijn geloof sterker.”

Een jaar geleden was Emad nog in Irak. Hij bemerkte toen al de spanningen in het land, toen voornamelijk nog tussen de Soennieten en Sjiieten. “ IS is daar nu bijgekomen, maar christenen vielen toch altijd al overal buiten. Wat dat betreft is er niets veranderd, hoewel de situatie nu wel heel zwaar is. Ik merk dat het veel met mij doet. Mijn hele leven ben ik kerngezond geweest, ik heb nog nooit een paracetamol geslikt. Maar door deze gebeurtenissen, heb ik lichamelijke klachten zoals een te hoge bloeddruk. De stress is me teveel geworden.”

Tien dagen na het nieuws over IS kreeg Emad een verblijfsvergunning. De rest van zijn familie, waaronder zijn broer en twee zussen, zijn nog in Irak. “Toen de situatie met IS begon, hoorde ik vijftien dagen lang niets over hen. In die tijd zijn ze uit Mosul gevlucht. Eerst naar Karemlesh, maar toen IS-strijders ook daar kwamen, verder naar Arbil. Er zijn verschrikkelijke dingen gebeurd. De dochter van mijn achterneef is verkracht; haar vader werd gedwongen om toe te kijken. Een buurvrouw die nooit getrouwd is geweest, werd ook verkracht. Ze heeft ze zichzelf daarna gedood. Ook een oude man die ik kende, kon niet meer vluchten.”

Winter

Alles wat de familie van Emad bezat, is hen afgepakt, zelfs hun papieren. De bezittingen die ze nog hebben, verkopen ze om zo eten te kunnen kopen of een slaapplaats te betalen. “Mensen maken misbruik van de wanhopige vluchtelingen en betalen veel te weinig geld voor de spullen. Mijn familie zit opgesloten in Arbil, het is uitzichtloos. Ze hebben geen geld en papieren om te vluchten. Ze kunnen niet terug naar hun woonplaats. Mijn familie heeft drie huizen in bezit, maar nu slapen ze buiten en zijn bang voor de winter. Het wordt heel koud straks en er is geen onderdak en geen eten.”

Op het moment heeft Emad geen contact met zijn familie. “Er is geen internet en bellen kost hen teveel geld. Er is niets wat ik kan doen om te helpen. Ik moet geduld hebben. Ik troost hen met mijn gebed. Ik zie, net als veel Irakese christenen, in de gebeurtenissen de voorspellingen uit Openbaringen terug. Juist deze verschrikkingen maken mijn geloof sterker. De kaart van Gave vind ik mooi, het is goed om te weten dat andere christenen met ons meeleven. De eerste Nederlandse woorden die ik heb geleerd zijn: ‘Jezus houdt van jou’. Dat is ook wat ik tegen de moslims zeg, die ik in Nederland ontmoet. Gelukkig weet ik dat Jezus leeft, op Hem kan ik mijn vertrouwen stellen.”

Aafke Lamberink