Masieh vindt Jezus Messias

Masieh vluchtte als Koerd uit Iran. In Nederland vond hij de diepe betekenis van zijn naam: ‘Messias’.
Als jonge jongen merkte Masieh dat hij geen gewone naam had. Op school maakten kinderen gemene opmerkingen over zijn naam. Hij was toch moslim, waarom had hij dan een christelijke naam? Masieh wist het zelf ook niet. Zijn vader wel. “Je hebt een hele bijzondere naam, je naam betekent ‘Messias’. Jij moet op Jezus lijken”. Ook hoorde hij de verhalen uit de Koran over Isa Masih (Jezus Messias). Thuis hing een kruis aan de muur. Maar wie Jezus echt was en hoe Masieh net zo als de Messias kon worden, leerde hij niet in Iran. Hij bleef een naammoslim,
ging alleen op feestdagen naar de moskee en soms bad hij.

Bijbel

Jaren later vluchtte Masieh naar Nederland. Net zoals veel andere asielzoekers werd Masieh benaderd door Jehova-Getuigen. Hij kreeg hun bijbel, maar las er weinig in. Dat veranderde toen hij in contact kwam met Nederlandse christenen in Zeewolde. Een daarvan werkte bij stichting Gave. Via hem werd hij vrijwilliger op het Gave-kantoor.
“Op het AZC vonden ze het vreemd dat ik als moslim bij een christelijke organisatie werkte.
Ik wilde graag anderen helpen. Ik wist niet waarom ik bij Gave werkte. Ik kon in die tijd niet goed kiezen tussen islam en christendom. Ik wist niet wat ik moest zeggen als iemand vroeg of ik moslim was.” Masieh verhuisde voor zijn Nederlandse taalstudie naar Rotterdam. Bij zijn vertrek uit Zeewolde voelde hij zich geen moslim meer, maar hij was ook geen christen.

Alpha-cursus

In Rotterdam vond Masieh een kamer bij een christelijk gezin. Ze waren erg hartelijk en hielpen Masieh bij praktische problemen. “Ik begreep niet waarom ze zo aardig waren. Het maakte
veel indruk op me. Ik zag hoe een christen in de praktijk is. Ik wilde meer weten over het christendom.” Via hen kwam Masieh in contact met de kerkelijke gemeente. Hij volgde de Alpha-cursus. “Het was een hele mooie ervaring voor mij. Ik leerde over de Drie-eenheid, over leiding in je leven en over Jezus.” Na de cursus merkte Masieh dat hij veranderd was.
“Ik voelde me aardiger, ik was minder jaloers dan daarvoor. Ook wilde ik nu graag mensen helpen. Ik begreep niet waar deze verandering vandaan kwam.” Het Rotterdamse echtpaar leerde hem dat de Heilige Geest hem veranderd had. In deze periode kreeg Masieh te horen dat hij in Nederland geen asiel kon krijgen en binnen 28 dagen moest vertrekken. De advocaat kon niets meer regelen. Toch was Masieh niet bang. “De Heilige Geest had mijn hart rustig gemaakt.”

Belijdenis

“Altijd vroeg ik aan God of Hij mij wilde helpen. Toch wist ik dat dit niet genoeg was. Ik wilde een sterkere relatie met God. Ik moest een beslissing nemen, ik wilde gedoopt worden.” Masieh sprak met de dominee over vragen die hij had over het geloof. Over Jezus die de straf op Zich nam en daarmee onze zonden vergaf. Over God die ons niet dwingt, maar ervoor zorgt dat we er zelf achter komen dat Jezus de Redderis. Met Pasen 2001 werd Masieh gedoopt en deed hij in de Hervormde gemeente Delfshaven belijdenis van het geloof. In de kerk heeft Masieh goede contacten. “Ik voel me hier thuis. Wanneer ik een probleem heb, komen mensen naar me toe en vragen of ik bij hen wil eten, of dat ze me ergens mee kunnen helpen. Ik begrijp niet hoe ze weten als ik een probleem heb, want ik heb het hen niet verteld.”
Voordat Masieh christen was had hij een beeld van God als een strenge man. “God had alleen aandacht voor mijn fouten, Hij wilde alleen aanbeden worden op speciale plaatsen, op speciale momenten en op een speciale manier.” Nu kent Masieh de God van de Messias. “Hij is de bron van liefde. De Heilige Geest heeft mijn hart veranderd. Ik merk dat God niet meer ver weg is. Ook zie ik de liefde die christenen hebben. Ze bidden voor moslims. Ik verlang dat God mij rust geeft en bij me blijft. Dat ik altijd bij Hem hoor.”

(Weergave, Juni 2001)