Periodiek schenken

Hoe werkt het? 

Schenkt u al aan Gave of overweegt u Gave financieel te steunen? Als u dit structureel doet, is het aantrekkelijk om dit in de vorm van een periodieke schenking te doen. Bij een periodieke schenking tekent u een overeenkomst om minimaal vijf jaar iedere periode een gelijke schenking te doen. Daarmee zijn uw schenkingen geheel aftrekbaar van uw belastbaar inkomen. Na de aangifte inkomstenbelasting betaalt de Belastingdienst u een gedeelte terug van de schenking. Sinds 1 januari 2014 is voor periodiek schenken geen notariŽle akte meer nodig. U kunt hiervoor eenvoudig een schenkingsovereenkomst gebruiken.

Voordeel voor u en Gave

Met een periodieke schenking kunt u het bedrag volledig aftrekken van uw belastbare inkomen. Afhankelijk van uw inkomen en leeftijd ontvangt u 16% tot 52% van de schenking terug. Gave is verzekerd van financiŽle steun en u bent verzekerd van een belastingaftrek. U kunt dus meer schenken zonder dat het u extra geld kost.

Algemene voorwaarden

Wilt u het bedrag dat u schenkt volledig kunnen aftrekken van de belasting, dan gelden de volgende voorwaarden (bron www.belastingdienst.nl):

 1. U hebt de schenking laten vastleggen in een schenkingsovereenkomst.
 2. De schenking dient gedaan te zijn aan een ANBI-instelling (= Gave ook).
 3. U dient de schenking in de vorm van vaste en gelijkmatige periodieke uitkeringen te doen (minimaal eenmaal per jaar) die uiterlijk eindigen bij het overlijden.
 4. U dient de schenking minimaal vijf jaar achter elkaar te doen.
 5. Er mag geen tegenprestatie staan tegenover de schenking.
 6. Bij uw aangifte inkomstenbelasting dient u de betaling van een termijn op te geven als 'periodieke gift' onder het kopje 'aftrekposten'.

Schenkingsovereenkomst

 • Download hier de schenkingsovereenkomst
 • Vul deze in en onderteken beide exemplaren
 • Stuur de overeenkomsten op naar Gave:
  Marie Curiestraat 35
  3846 BW Harderwijk
 • Gave ondertekent beide formulieren en stuurt ťťn exemplaar terug
 • Vanaf nu kunt u bij uw belastingaangifte gebruik maken van het extra belastingvoordeel