Column: Ambassadeurs

Als ik moet spreken voor jongeren, kom ik soms massieve standpunten tegen over asielzoekers. Soms denk ik dat bij sommige ouderen soortgelijke standpunten leven, maar dat ze het niet – of subtieler – verwoorden.   

Ergens hebben ze een punt: in Budel en Ter Apel is forse overlast door een bepaalde groep asielzoekers. Er zijn aanslagen gepleegd door voormalige vluchtelingen. Toch is het niet eerlijk om deze kleine groep jouw beeld te laten bepalen.  

Vluchtelingen zijn voor en boven alles mens, net als ik. Daarom vind ik het fijn als een vluchteling mij vergezelt als ik ergens spreek. Beter dan ik het kan vertellen, kan een asielzoeker een inkijkje geven in het eigen leven. Zo iemand is een ambassadeur, een vertegenwoordiger van ver, die ons laat zien wat vluchten echt betekent. 

Allerlei ambassadeurs

Ik ontmoet allerlei ambassadeurs op de azc’s: de ambassadeur van de radeloosheid en verdriet door oorlogsgeweld; hij leert me hoe kostbaar onze vrede en veiligheid is. Daar zit ook de ambassadeur van vrouwen die zijn besneden; de pijn in haar ogen doet me beseffen hoe de waardigheid en eigenheid van deze vrouw als kind al onherstelbaar werd gekrenkt. Ook ontmoet ik de ambassadeur van honger en gebrek; hij laat me verlegen worden over mijn rijkdom, laat me zien dat ik in overvloed leef. Daar is de ambassadeur van de vervolgde kerk; ze is mijn zus in de Heer. Als ik haar in de ogen kijk voel ik verbondenheid. Ik bedenk hoe nonchalant ik ben omgegaan met mijn vrijheid en mijn geloof. 

Ambassadeurs verbreden je blik en zorgen voor nieuwe relaties en inzichten. Ambassadeurs zijn belangrijke mensen. 

Heel soms ontmoet je onder vluchtelingen de ambassadeur van het extremistisch jihadisme. Die ontvangen we niet graag. Misschien moet je zelfs de autoriteiten inlichten. Maar kijk ook anders. Jij hebt Christus leren kennen. Liefde kwam in de plaats van hardheid. Misschien communiceert deze ambassadeur, van al die ambassadeurs, wel de grootste nood. 

 

Jan Pieter Mostert 

Algemeen directeur Gave

Gepubliceerd in Weergave 2, juni 2024

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world