Juridisch advies voor christen-asielzoekers

Home / Ik wil advies en begeleiding / Juridisch advies / Voor christen-asielzoekers

Heb jij contact met een christenasielzoeker? Wordt zijn asielaanvraag afgewezen omdat de IND zijn bekering niet gelooft of omdat de IND denkt dat hij als christen veilig kan terugkeren? Het juridisch team van Gave kan helpen met de procedure.

Gave ondersteunt asielaanvragen van christenen die afkomstig zijn uit een land waar zij vervolging ondervinden. Wij kunnen dossiers beoordelen, expertise-rapporten opstellen en advocaten voorzien van gerichte informatie. De advocaat kan die informatie inzetten bij de asielprocedure en bij de beroepsprocedure in de rechtbank. Gave gebruikt haar expertise ook om bij de overheid aan te dringen op deskundige beoordelingen. Als het christelijke geloof een rol speelt in een asielaanvraag, zijn er twee zaken aan de orde:

  1. Is de asielzoeker oprecht christen?
  2. Kan hij als christen veilig terugkeren?

Bekering

Gave heeft veel expertise opgebouwd op het gebied van asielaanvragen van bekeerlingen. Dit is geen gemakkelijk terrein. Immers: bekering is een zaak van het hart en wie zijn wij, laat staan de IND, om daar een oordeel over te geven?

We benadrukken dat wij daar niet over kunnen oordelen en ook de IND niet. Toch zijn wij van mening dat de IND terecht een beoordeling wil maken. Er zijn nu eenmaal mensen die zich een tijd lang bij een kerk aansluiten en gedoopt willen worden om daarmee een verblijfsvergunning te krijgen. Als dat gelukt is zie je hen nooit meer terug. Wij weten ook dat er adviezen circuleren wat je in de kerk moet doen en wat je bij de IND moet vertellen om ze te laten geloven dat je christen bent.

Gave is er daarom op gespitst om zo goed mogelijk het kaf van het koren te scheiden. We kunnen niet in het hart kijken. We kijken wel naar het verhaal. Spreekt daar een persoonlijk geloof uit? Is er iets te zien van een echte levensverandering die bij een bekering verwacht mag worden? Gave stelt die vragen ook aan de kerk. Kan de kerk een asielaanvraag ondersteunen met een goed en duidelijk getuigenis? Samen met de kerk kunnen we vaak het verschil maken in deze lastige materie.

“Iemand zei dat je als christen makkelijker een verblijfsvergunning krijgt”

Veilige terugkeer?

Als de IND gelooft dat iemand uit Iran of Afghanistan christen is, dan wordt bijna altijd wel asiel verleend. Het wordt vaak anders als iemand uit een land als Pakistan, Egypte of Nigeria komt. Dan wordt vaak geoordeeld dat het met de vervolging wel meevalt. Of hij kan in een ander deel van zijn land veilig wonen. Gave heeft daar vraagtekens bij en stelt landenrapporten op die advocaten kunnen gebruiken. Gave werkt daarbij samen met partners als Open Doors en Jubilee Campaign.

Ondersteuning

Het juridische team van Gave biedt ondersteuning aan kerken en aan advocaten. Meer informatie is te vinden op onze juridische website.

“Gave is voor mij een belangrijke organisatie geworden.”

- Dominee Everts

Lees het verhaal van Dominee Everts »

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world