Bezoek een vluchteling in het azc

Home / Ik wil vluchtelingen helpen / Vluchteling in azc / Bezoek een vluchteling – azc

Vluchtelingen in het asielzoekerscentrum (azc) vinden het vaak erg fijn om bezoek te ontvangen. Het contact met Nederlanders is voor hen erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat ze zich sneller thuis voelen en beter integreren. Wil je een vluchteling met verblijfsstatus bezoeken, dan vind je hier meer informatie.

Samen eten met vluchtelingen is een ideale mogelijkheid om met elkaar in contact te komen en elkaars cultuur te leren kennen. Dat kan bijvoorbeeld bij jou thuis. Als je bij hen op bezoek gaat, word je ook vaak gevraagd om mee te eten. Zo ontstaat er een relatie en onderling vertrouwen en wordt het makkelijker om het leven met elkaar te delen. Ook kun je op deze ontspannen manier de vluchteling helpen de Nederlandse taal beter onder de knie te krijgen.

Soms is de taal een barrière om contact te maken met vluchtelingen. Een tolk kan dan erg handig zijn. In veel gevallen kan een andere vluchteling, die al langer in Nederland woont, prima als tolk dienen. Maar met Google Translate en SayHi kom je ook een eind. Om minder last te hebben van de taalbarrière kan het heel ontspannend zijn om samen iets te doen. Boodschappen doen, wandelen of foto’s kijken bijvoorbeeld.

Als je een vluchteling bezoekt in een azc, dan ben je gehouden aan de regels van het COA (overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor opvang van asielzoekers). Wij vinden het vaak ook verstandig om, indien mogelijk, het bezoekwerk te organiseren vanuit een kerk of werkgroep. Dit voorkomt dubbeling of dat vluchtelingen worden vergeten.

Voorbereid aan de slag

Voordat je aan de slag gaat is het verstandig om je te laten trainen. Dit voorkomt teleurstellingen of conflicten. Gave biedt daarin praktische toerusting. In onze bibliotheek vind je veel informatie. We bieden ook regelmatig webinars aan.

Enthousiaste vrijwilligers gezocht

Wil jij ook iets betekenen voor vluchtelingen en hen laten merken dat ze welkom zijn? Op deze kaart kun je zien of er een azc bij jou in de buurt is en welke activiteiten er vanuit christenen worden georganiseerd. Wil je vluchtelingen bemoedigen en zelf bemoedigd raken? Open je hart en geef je tijd. Als vrijwilliger zorg jij dat een vluchteling zich gezien en geliefd voelt. Wij zoeken enthousiaste vrijwilligers in verschillende plaatsen. Meld je aan bij Gave! Samen doorbreken we de uitzichtloosheid en starten een nieuwe toekomst. Wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn, bekijk dan deze informatie.

“Onze leefwereld is echt totaal verschillend, maar het speelt geen rol."

- Kristie en Nasra

Lees het verhaal van Kristie en Nasra »

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world