Actief bij nieuw azc

De warme hint van kardemom. Jij zegt: Ja, lekker! Nee? Is het de ongewone geur, een spannende smaak, een nieuwe belevenis? Contact met een vluchteling kan ook zo aanvoelen.

De warme hint van kardemom. Jij zegt: Ja, lekker! Nee? Is het de ongewone geur, een spannende smaak, een nieuwe belevenis? Contact met een vluchteling kan ook zo aanvoelen.

Jouw startpakket Kardemom

Grote kans dat er bij jou in de buurt onlangs een opvang is geopend. De vluchtelingen daar zijn angstig en onzeker over hun land, familie en hun toekomst. Daarom staan zij nu open voor nieuwe vriendschappen. Zijn er open harten in jouw kerk? Help je mee ze te vinden?

“Leg u toe op de gastvrijheid,” zegt Paulus in Romeinen 13.

Ja, denk je misschien: Hoe doen we dat, terwijl er nu nog zoveel meer op ons afkomt?

Je hebt niet zomaar op de link geklikt. Jij wil gastvrij zijn, Gave steunt jouw inzet. Hier is je startpakket Kardemom! Met tips om meteen aan de slag te gaan om contact te leggen met vluchtelingen in de (nood)opvang in jouw buurt.

Zoals een welkomsttasje. Concreet, gemakkelijk en met een grote impact op de ontvangers. Of de handige vragen op de kaarten van Wereldpraat. Bestel ze via de webshop.

(Toch dit pakket in je brievenbus? Met kardemom? Bestel ‘m hier.)

 


Activiteiten met en voor vluchtelingen

Word actief bij de opvang

Welke activiteiten kun je opzetten met activiteiten in de (zonet geopende) asiellocatie? Hieronder vind je onze top-6:

Welkomsttasjes uitdelen

Een gemakkelijke en mooie manier om vluchtelingen welkom te heten is het geven van een welkomsttasje. Gave heeft meertalige tasjes beschikbaar. Vul ze daarna zelf met welkomstgeschenkjes zoals thee, een lokale lekkernij, spelletje, een plattegrond van je woonplaats en de meertalige welkomstkaart met een persoonlijk welkom en afzender.

Jouw woonplaats voorstellen

Wijs jouw nieuwe buren de weg. Maak de nieuwe buren wegwijs in hun nieuwe woonplaats. Waar zitten de winkels? Wat is de mooiste plek van deze plaats? Is er een streekproduct dat je graag wil laten proeven? Of maak gewoon een wandeling in de buurt. Op deze manier kun je ontladen, ontspannen en ontmoeten.

Op bezoek gaan

Vluchtelingen willen graag nieuwe vrienden maken. Ga bij ze op bezoek. Vraag iemand, die al mensen op de opvang kent, ga mee en ontmoet nieuwe mensen. Houd contact via bijvoorbeeld WhatsApp en een volgende keer ga je zelf langs.

  • Lees hier 13 gouden tips bij contact met vluchtelingen

Een Meet & Eat organiseren

Samen eten verbindt! Plan een datum. Vraag wie er gasten wil ontvangen en hoeveel. Vraag het COA om de mogelijkheid om een inschrijflijst op te hangen voor mensen van de asielopvang. Koppel de bewoners van de asielopvang en de gastgezinnen aan elkaar. Geniet van het samen zijn!

  • Lees hier onze tips voor het organiseren van een Meet & Eat

Lekker sporten & spelen

Trap een balletje, gooi een frisbee over. Of regel een inloop waar u naast een kop thee een spelletje schaak speelt of uw nieuwe buren leert sjoelen, darten of dammen. Een gezelschapsspel werkt ook goed.

Zoveel andere mogelijkheden!

Organiseer een activiteit voor kinderen of jongeren, een inloop voor vrouwen, een taalcafé voor mannen, fietsles. Of zamel (winter-)kleding, fietsen of andere praktische zaken in. Stem behoefte  met COA of de lokale welzijnsorganisatie die activiteiten coördineert.

 


Toerusting

Ga met vertrouwen aan de slag

Hoe ga je het contact met de vluchteling aan? Wat zeg je wel en wat juist niet? Je  wilt graag met kennis van zaken en vol vertrouwen aan de slag. Gave ondersteunt je hierin met:

Webinar

Regelmatig geeft Gave het webinar ‘Nieuwe buren, nieuwe avonturen’. Bekijk hiervoor de webinar-agenda.

Brochure Een warm welkom

Onze brochure ‘Een warm welkom’ biedt inzicht over de achtergrond van vluchtelingen en advies over hoe je als christen kunt bouwen aan goede relaties. Het is een algemene brochure met beknopte informatie. Download de brochure gratis of bestel via onze webshop.

Websitebibliotheek

Trauma bij vluchtelingen, andere culturen en godsdiensten: hoe ga je daarmee om? Welke vragen stel je wel, welke beter niet?

Vind handreikingen voor:

Servicedesk

Heb je een specifieke vraag? We staan je graag te woord via onze servicedesk.

 


Inspiratie

Zet anderen in beweging

Gave ondersteunt je gemeente graag verder om ook anderen (bijvoorbeeld gemeenteleden uit je kerk) enthousiast te maken voor vluchtelingen.

Organiseer een themadienst

Met een themadienst over vluchtelingen betrek je je gemeente op een mooie manier. Gave biedt preekschetsen en liturgiesuggesties. Ook is er verwerkingsmateriaal voor kinderen.

  • Hier vind je meer informatie.

Bijbelkring over vluchtelingen

Breng het gesprek op gang over vluchtelingen op de bijbelkring.

  • Gave heeft kringmateriaal om het thema vluchtelingen een plek te geven.

Houd een spaaractie

  • Houd een spaaractie (bijvoorbeeld met kinderen uit je gemeente) voor vluchtelingen en organiseer in de gemeente een collecte.

 


“Alles is hier groen en plat. Verbazingwekkend. Hier is vrede en veiligheid. Maar het meest bijzonder is de vriendelijkheid van de mensen. Ze zien ons en groeten ons. Ze zien ons als mens. We hebben een Nederlands stel ontmoet. Zij zijn onze beste vrienden geworden. We missen onze familie, dat is onze grootste pijn. Maar als we met hen praten, voelen we ons minder alleen.”

(Feda, augustus 2021 gevlucht uit Afghanistan naar Nederland)


 

Trek in meer kardemom?

Download het recept (pdf) voor de kardemom-chocoladecake.

 

 

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world