Samen eten verbindt. Om die reden is het mooi om vluchtelingen uit te nodigen voor een maaltijd bij je thuis. Op deze pagina vind je een aantal do’s en don’ts voor een geslaagde en gezellige maaltijd.
Hoe nodig ik vluchtelingen uit?
- Heb je zelf contacten, nodig dan mondeling uit. Bel of app een dag voor de afspraak ter herinnering.
- Meld je aan bij een initiatief als Meet & Eat of Eet mee. Zij koppelen vluchtelingen aan Nederlandse gastgezinnen voor een maaltijd.
Wat bied ik mijn gasten aan?
- Start bij aankomst bijvoorbeeld met een kopje thee, met op tafel wat koekjes en nootjes.
- Bereidt een volwaardige warme maaltijd. De meeste vluchtelingen zijn gewend twee keer per dag warm te eten.
- Kook vooral wat jij lekker vindt, het is mooi als de vluchtelingen kennis maken met Nederlands eten. Kip met rijst valt altijd in de smaak, maar is tegelijk iets dat ze vaak eten. Allemaal verschillende kleine gerechtjes is ook handig, dan kan iedereen proeven en kiezen wat hij wil. Vluchtelingen eten vaak brood bij het warme eten.
- Houd rekening met moslims en oosterse christenen. Dit betekent dat je geen varkensvlees gebruikt en geen alcohol aanbiedt of drinkt.
- Je kunt ervoor kiezen om de maaltijd vast voor te bereiden, maar je kunt ook samen met je gasten koken. Of misschien zelfs boodschappen doen.
- Als je ervoor kiest samen boodschappen te doen, kun je ook vragen of zij misschien een (deel)gerecht willen bereiden. Dan proef je van elkaars culturen en smaken!
- Na afloop van de maaltijd kan er weer iets te drinken worden aangeboden, bijvoorbeeld thee of cola.
- Koffie, thee en frisdrank aanbieden kan altijd.
- Bij mooi weer buiten eten of picknicken, valt vaak in de smaak. Veel vluchtelingen deden dit in hun thuisland.
“We hebben pannenkoeken gegeten en traditionele Nederlandse spelletjes gedaan. Het was een leuke avond!”
– Een Syrische vluchteling
Tijdens de maaltijd
Je bent in je eigen huis. Houd je gewone rituelen aan rond de maaltijd, leg ze uit aan je gast. Je kunt een bijbelgedeelte opzoeken en dat ook aanbieden in de taal van je gast. De website www.bible.is biedt online veel vertalingen aan. Misschien neemt de vluchteling weinig eten en drinken aan. Hier kunnen twee redenen voor zijn: bescheidenheid óf de verwachting dat jij aandringt. In oosterse culturen is het gewoon om iets drie of vier keer te vragen, pas bij de vierde keer komt er een ‘ja’. Je kunt ook aandringen met gebaren – ‘eet nog’ of ‘drink nog wat’ of zet het gewoon voor de ander op tafel. Begin zelf gerust alvast eten, moedig hierna de ander aan.
Hoe gedraag ik me?
- Wees terughoudend in het man/vrouw contact. Een man een hand geven als vrouw kan vaak wel, maar verder lichaamscontact is ongewenst. Als vrouw alleen met een man in één ruimte verblijven, kan als onprettig worden ervaren, zorg dat er anderen bij zijn.
- Zorg in je kleding dat het ‘gepast’ is, geen galajurk of blote schouders.
- Heb respect voor de ander als persoon.
- Je hebt niet een zielige vluchteling op bezoek, maar een mens met een verhaal: mogelijk heftig en indrukwekkend. Zie hem of haar als mens – gelijkwaardig.
Hoe communiceer ik?
- Vaak kun je wel uit de voeten met eenvoudig Engels of Nederlands. Kinderen kunnen soms vertalen voor hun ouders. Wees creatief, denk aan Google-translate (kan Arabisch uitspreken), andere vertaalprogramma’s, tekeningen, plaatjes (Google afbeeldingen), foto’s, handen en voeten, etc.
- Je kunt de wifi-code geven aan je gast, zodat hij toegang heeft tot internet.
- Het is altijd leuk om de Nederlandse taal te oefenen.
- Soms is het niet gemakkelijk het gesprek gaande te houden, zeker als je gast nog weinig Nederlands spreekt. Een spel, zeker als er kinderen bij zijn, kan helpen het ijs te breken. Besef dat jouw gebaar van gastvrijheid en het aanbieden van contact al iets moois is voor de ander.
Waar praat ik over?
- Probeer met elkaar in contact te komen, met bijvoorbeeld foto’s van uw familie/gezin etc.
- Stel niet teveel (directe) vragen, je gast kan zelf bepalen wat hij met je wil delen;
- Vraag niet naar de reden van de vlucht en het vluchtverhaal. Mogelijk hoor je het wel, maar vluchtelingen vinden het zeer onprettig deze vragen steeds te krijgen.
- Vraag wél naar familie, werk, studie, vrienden, leefwereld, cultuur, etc.
- Neem geen stelling in over politieke zaken. Je kunt erover spreken, maar sluit aan bij de ander (het is mogelijk dat de ander negatief is over bijvoorbeeld Amerika, wees dan niet verbaasd);
- De meeste moslims onder de vluchtelingen zijn ‘open-minded’, zeker zij die in contact willen komen met Nederlandse families.
- Als je vraagt naar hun geloof en tradities, luister dan vooral en toon respect.
Vervolgcontact?
- Samen eten zonder vervolgcontact kan teleurstellend zijn voor vluchtelingen. Probeer contact te houden en een relatie op te bouwen. Het is goed mogelijk dat jij wordt uitgenodigd om een volgende keer bij de vluchteling te komen eten.
- Veel communicatie vindt plaats via WhatsApp en Fiber (een soort Skype).
- Het is niet toegestaan om vluchtelingen uit een asielzoekerscentrum bij je te laten slapen. Het COA heeft de zorg voor de vluchtelingen. Ze moeten dagelijks beschikbaar zijn voor eventuele gesprekken en ontwikkelingen in de procedure.
Wat kan ik op de avond nog meer doen?
Mogelijk blijft er voldoende tijd over om nog andere dingen te doen. Denk bijvoorbeeld aan spelletjes (sjoelen, dammen, schaken, backgammon), een wandeling, foto’s bekijken van je gezin en Nederland. Samen muziek maken of luisteren is ook vaak fijn. Houd er rekening mee dat voor de vluchtelingen alles nieuw is. Het gezamenlijk de maaltijd gebruiken is soms al een nieuwe ervaring en daarmee vermoeiend. Geef je gasten eventueel een klein cadeautje mee, bijvoorbeeld een kalender. Er is veel evangelisatiemateriaal beschikbaar in allerlei talen. Zie het document Bijbels en evangelisatiemateriaal voor vluchtelingen.