Hoe kom ik in contact met vluchtelingen

U wilt contact met vluchtelingen, maar weet niet hoe? Er zijn vele manieren om vluchtelingen te leren kennen. Via Gave zelf, via andere organisaties of door zelf contact te leggen. Met onderstaande uitleg kunt u aan de slag!

Optie 1: Op een asielzoekerscentrum (azc)

Op de website van het COA kunt u zien of er een azc bij u in de buurt is. Mogelijk zijn hier kerkelijke vrijwilligers actief. We brengen u graag met hen in contact, neem hiervoor contact op met onze servicedesk. U kunt een vluchteling bezoeken of deelnemen aan een activiteit, zoals een bijbelstudiegroep of kinderclub.

Optie 2: Via organisaties in de wijk (statushouders)

Nadat vluchtelingen een verblijfsvergunning ontvangen, wordt hen een woning toegewezen. Dit kan overal in het land zijn, ook in uw woonplaats. Statushouders zijn bekend bij VluchtelingenWerk Nederland (lokaal) en bij de plaatselijke gemeente. Vanwege privacy delen zij naam- en adresgegevens meestal niet. Gave heeft geen bestand met namen en adressen van statushouders. U komt met hen in contact via….

 1. Contactpersonen van Stichting Gave
  In sommige plaatsen hebben wij contact met een werkgroep die zich inzet voor vluchtelingen.
 2. VluchtelingenWerk Nederland (VWN)
  Via VWN kunt u statushouders helpen met hun inburgering. VWN wil religieus neutraal werken. Hierdoor is er weinig ruimte om vanuit uw persoonlijke geloofsovertuiging te delen. Door uw houding en gedrag kunt u binnen de relatie wel Gods liefde laten zien.
 3. Plaatselijke initiatieven
  In veel plaatsen zijn initiatieven van kerken, werkgroepen en organisaties om vluchtelingen gastvrij te ontvangen. Mogelijk ook in uw woonplaats. Via het internet is vaak meer informatie te verkrijgen over dergelijke initiatieven. Veel werkgroepen hebben een Facebookgroep. Enkele van deze initiatieven zijn: Stichting Present, Stichting HiP, Gastgezin voor de Vluchteling en het Leger des Heils.
 4. Taalpunten
  Iedere plaats heeft een taalpunt, waar u zich kunt aanmelden als taalvrijwilliger. Meestal via een bibliotheek of vrijwilligersorganisatie. Aanmelden doet u via de website ‘Taal voor het leven ‘. Met hulp van de Taalzoeker  vindt u alle taalprojecten in uw buurt.

Optie 3: Zelf contact leggen

Spreek met iemand van hetzelfde geslacht, hiermee voorkomt u culturele misverstanden.

 1. In uw buurt
  Mogelijk zijn er vluchtelingen bij u in de wijk komen wonen. Bel gerust eens aan, bijvoorbeeld met zelfgebakken cake. Grote kans dat u wordt uitgenodigd om binnen te komen. Een vluchteling uit een azc kunt u gerust aanspreken buiten het azc, bijvoorbeeld in een supermarkt of op straat. Vraag hem of hij bezoek fijn zou vinden en wissel contactgegevens uit. Maak een afspraak om de ander op het azc te bezoeken.
 2. Via de kerk
  Mogelijk zijn er vluchtelingen die uw kerk bezoeken. Of zijn er gemeenteleden die al contact hebben met vluchtelingen. Doe bijvoorbeeld een oproep in uw kerk. Bezoek eens een migrantenkerk in uw buurt, ook daar komt u vluchtelingen tegen.
 3. In openbare ruimtes
  Nieuwe wijkbewoners zijn vaak te vinden op tweedehandsmarkten, in kringloopwinkels of bij goedkope supermarkten. Veel vluchtelingen reizen regelmatig met het openbaar vervoer. Het is ook mogelijk om ‘gewoon’ op straat contact te beginnen.

Wat zegt u in het eerste gesprek?

Wees niet te bang om een gesprekje aan te knopen. Vluchtelingen willen vaak wel praten en hebben graag contact met betrokken Nederlanders. Spreek over algemene dingen, persoonlijke dingen komen later. Nederlanders komen snel nieuwsgierig over en dat voelt ‘bedreigend’. Stel vragen als:

 1. Woont u in deze plaats? Woont u hier al lang?
 2. Waar komt u vandaan?
 3. Hebt u eerst op een azc gewoond?
 4. Hebt u contact met Nederlanders?
 5. Wilt u contact met Nederlanders?
 6. Wilt u Nederlands oefenen met een Nederlander?
 7. Hoe vindt u het wonen in …. (uw woonplaats)?
 8. Hebt u vragen over de Nederlandse samenleving?
 9. Vindt u het gezellig als ik een keer kom theedrinken?
 10. Hebt u contact met mensen uit uw land?

Vertel ook over uzelf, houd het wel algemeen en maak het niet te snel persoonlijk. Dit zijn vluchtelingen niet gewend.

Hoe bouw ik contact verder op?

Lees de pagina uit onze web-bibliotheek ‘Een relatie opbouwen met vluchtelingen‘. U kunt ons altijd benaderen voor advies en toerusting , ook indien u niet via Gave in contact bent met vluchtelingen.

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world