Je wilt contact met vluchtelingen, maar weet niet hoe? Er zijn vele manieren om vluchtelingen te leren kennen. Via Gave zelf, via andere organisaties of door zelf contact te leggen. Met onderstaande uitleg kun jij aan de slag!
Optie 1: Op een asielzoekerscentrum (azc)
Op onze website kun je zien of er een azc bij jou in de buurt is. Mogelijk zijn hier kerkelijke vrijwilligers actief. We brengen je graag met hen in contact, neem hiervoor contact met ons op via het aanmeldformulier. Je kunt een vluchteling bezoeken of deelnemen aan een activiteit, zoals een mannengroep of kinderclub.
Optie 2: Via organisaties in de wijk (statushouders)
Nadat vluchtelingen een verblijfsvergunning ontvangen, wordt hen een woning toegewezen. Dit kan overal in het land zijn, ook in jouw woonplaats. Statushouders zijn bekend bij VluchtelingenWerk Nederland (lokaal) en bij de plaatselijke gemeente. Vanwege privacy delen zij naam- en adresgegevens meestal niet. Gave heeft geen bestand met namen en adressen van statushouders. Je komt met hen in contact via….
- Contactpersonen van Stichting Gave
In sommige plaatsen hebben wij contact met een werkgroep die zich inzet voor vluchtelingen. - VluchtelingenWerk Nederland (VWN)
Via VWN kun je statushouders helpen met hun inburgering. VWN wil religieus neutraal werken. Hierdoor is er weinig ruimte om vanuit jouw persoonlijke geloofsovertuiging te delen. Door je houding en gedrag kun je binnen de relatie wel Gods liefde laten zien. - Plaatselijke initiatieven
In veel plaatsen zijn initiatieven van kerken, werkgroepen en organisaties om vluchtelingen gastvrij te ontvangen. Mogelijk ook in jouw woonplaats. Via het internet is vaak meer informatie te verkrijgen over dergelijke initiatieven. Veel werkgroepen hebben een Facebookgroep. Enkele van deze initiatieven zijn: Stichting Present, Stichting HiP en het Leger des Heils. - Taalpunten
Iedere plaats heeft een taalpunt, waar je je kunt aanmelden als taalvrijwilliger. Meestal via een bibliotheek of vrijwilligersorganisatie. Aanmelden doe je via de website ‘Taal voor het leven ‘. Met hulp van de Taalzoeker vind je alle taalprojecten in jouw buurt.
Optie 3: Zelf contact leggen
Spreek met iemand van hetzelfde geslacht, hiermee voorkom je culturele misverstanden.
- In jouw buurt
Mogelijk zijn er vluchtelingen bij je in de wijk komen wonen. Bel gerust eens aan, bijvoorbeeld met zelfgebakken cake. Grote kans dat je wordt uitgenodigd om binnen te komen. Een vluchteling uit een azc kun je gerust aanspreken buiten het azc, bijvoorbeeld in een supermarkt of op straat. Vraag hem of hij bezoek fijn zou vinden en wissel contactgegevens uit. Maak een afspraak om de ander op het azc te bezoeken. - Via de kerk
Mogelijk zijn er vluchtelingen die uw kerk bezoeken. Of zijn er gemeenteleden die al contact hebben met vluchtelingen. Doe bijvoorbeeld een oproep in je kerk. Bezoek eens een migrantenkerk in je buurt, ook daar kom je vluchtelingen tegen. - In openbare ruimtes
Nieuwe wijkbewoners zijn vaak te vinden op tweedehandsmarkten, in kringloopwinkels of bij goedkope supermarkten. Veel vluchtelingen reizen regelmatig met het openbaar vervoer. Het is ook mogelijk om ‘gewoon’ op straat contact te beginnen.
Wat zeg je in het eerste gesprek?
Wees niet te bang om een gesprekje aan te knopen. Vluchtelingen willen vaak wel praten en hebben graag contact met betrokken Nederlanders. Spreek over algemene dingen, persoonlijke dingen komen later. Nederlanders komen snel nieuwsgierig over en dat voelt ‘bedreigend’. Stel vragen als:
- Woon je in deze plaats? Woon je hier al lang?
- Waar kom je vandaan?
- Heb je eerst op een azc gewoond?
- Heb je contact met Nederlanders?
- Wil je contact met Nederlanders?
- Wil je Nederlands oefenen met een Nederlander?
- Hoe vind je het wonen in …. (uw woonplaats)?
- Heb je vragen over de Nederlandse samenleving?
- Vind je het gezellig als ik een keer kom theedrinken?
- Heb je contact met mensen uit je land?
Vertel ook over jezelf, houd het wel algemeen en maak het niet te snel persoonlijk. Dit zijn vluchtelingen niet gewend.
Hoe bouw ik contact verder op?
Lees de pagina uit onze web-bibliotheek ‘Een relatie opbouwen met vluchtelingen‘. Je kunt ons altijd benaderen voor advies en toerusting , ook indien je niet via Gave in contact bent met vluchtelingen.