Gave is voor mij een belangrijke organisatie

In de gemeente van dominee Everts, de Koningskerk in Deventer, vormen de vluchtelingen een vaste groep trouwe bezoekers. “Ze zijn een verrijking voor onze kerk. Ze zorgen ervoor dat de aandacht verschuift van binnen naar buiten. En we ontdekken door hen dat dingen die wij zo vanzelfsprekend vinden, dat helemaal niet zijn. Dat doet iets met je.”

Begin jaren negentig kwam er een asielzoekerscentrum in Schalkhaar. Er wonen nu zo’n zeshonderd  asielzoekers. Vanaf het begin leven de christenen uit de regio mee met de azc-bewoners. “Het begon met een koffie-zanguur. Henk Visscher organiseerde dat vanuit de Gereformeerde Gemeente in Apeldoorn en daar sloten ook vrijwilligers uit Schalkhaar bij aan.”

Dooplessen

Op loopafstand van het azc, in het Koetshuis in Schalkhaar, startte Henk Visscher een Farsi-talige bijbelstudie. “Die bestaat nog steeds. Ik geef op dezelfde plek inmiddels ook dooplessen aan mensen uit Iran. Sommigen zijn moslim, anderen zijn in Iran christen geworden. Ik heb wel eens meegemaakt dat iemand uit nieuwsgierigheid mee kwam en niet goed wist wat hij ermee aan moest. Maar ineens was daar een doorbraak en wilde hij gedoopt worden.” Bij de begeleiding van dopelingen maakt dominee Everts gebruik van de Gave-brochure In goede aarde. “Ik vind het belangrijk om de dopelingen goed voor te sorteren. Ze moeten weten dat dit een belangrijke stap is. En zelf wil ik weten waar ik als predikant op moet letten. Dat staat heel helder beschreven in die brochure.”

“Dopelingen moeten weten dat dit een belangrijke stap is.”

Verrijking

Iedere zondag schuift een twintigtal bewoners van het azc aan in de kerkbanken van de Koningskerk. Ze vallen op en dat alleen al zorgt voor een hogere betrokkenheid van gemeenteleden, vertelt dominee Everts. “Ze stimuleren mij en anderen om op God te blijven vertrouwen. Het is heel opbouwend om te zien hoe krachtig het geloof werkt in het leven van mensen uit een andere cultuur. Als je van jongs af aan met het Evangelie bent opgegroeid, krijg je dat niet zo helder.”

Betrokkenheid

“Iedere maand organiseren we een interculturele maaltijd in de kerk, voor iedereen. Mensen uit het azc sluiten daar tegenwoordig bij aan en het mooie is dat hun aanwezigheid weer meer gemeenteleden aantrekt. Maar dat is niet door een commissie of een werkgroep van bovenaf in gang gezet.”

Toerusting

“Gave is voor mij in de loop der jaren daarbij wel een belangrijke organisatie geworden. Allereerst omdat Gave ons vertelt dat je als kerk oog moet hebben voor vluchtelingen. Maar het is ook belangrijk dat Gave ons leert hoe we dat moeten doen. Twee medewerkers van Gave hebben ons bijvoorbeeld een avond bijgepraat over wat je kunt doen tijdens een inloop. Niet dat zo’n inloop dan direct soepel van de grond komt, maar het geeft wel energie en inspiratie. Zinvol was ook de voorlichting over de juridische procedure. Hoe moet je als kerk daarmee omgaan? Hoe kun je een vluchteling steunen? We hebben hierover een heel leerzame interkerkelijke avond gehad voor iedereen die op wat voor manier dan ook contact heeft met mensen uit het azc.”

“Gave heeft een scherp juridisch oog voor de penibele situatie waarin veel mensen zich bevinden.”

Juridisch werk

Maar als dominee Everts moet kiezen, noemt hij toch het juridische werk van Gave. “Ik denk dan niet alleen aan wat Gave persoonlijk voor vluchtelingen betekent, maar ook aan de gesprekken die Gave voert in Den Haag en met de IND. We denken te leven in een eerlijke rechtsstaat, maar er is heel wat op aan te merken. Alleen al de zoektocht naar een goede advocaat is een ingewikkelde zaak geworden. Het kan toch niet dat je in dit land afhankelijk bent van hoe serieus een advocaat je zaak oppakt. Gave heeft een scherp juridisch oog voor de penibele situatie waarin veel mensen zich bevinden.”

Veel mensen in Deventer hebben contact met asielzoekers die middenin hun procedure zitten of een hernieuwde aanvraag willen doen. Zij willen hen daarbij zo goed mogelijk ondersteunen en begeleiden. Maar hoe doe je dat? Hoe maak je duidelijk aan de IND dat er sprake is van geloofsgroei? “Het is belangrijk dat een asielzoeker goed voorbereid het interview ingaat. De vrijwilliger kan daarbij helpen. Tijdens een speciale toerustingsavond van Gave hebben we geleerd om informatie helder te krijgen en het interview grondig voor te bereiden. Ik heb al een paar keer meegemaakt dat na een eerste afwijzing de vluchteling toch gelijk kreeg voor de rechtbank en daarna ook voor de Raad van State. Zonder de hulp van Gave zou in de rechtszaal niet zo helder boven water komen wat wel gezegd moet worden.”

 

Hier vind je meer inspirerende verhalen

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world