Column: Honderd procent

Vrouwen op de vlucht zijn enorm kwetsbaar. Ik herinner me een gesprek met een jonge vrouw, die met me meereed in de auto. Het is zeldzaam dat vluchtelingen hun hele vluchtverhaal vertellen. Het is vaak te pijnlijk. Het oprakelen ervan maakt ook de angst weer wakker. 

Zij, een Eritrese, vertelt uit zichzelf. Over de voettocht uit Eritrea, in haar eentje, naar Soedan. Over afpersing door mensensmokkelaars. Onder bedreiging telefonisch haar familie vragen om geld. Over de tocht door de Sahara, waar ze bijna stierf van de dorst. Toen kwamen ze aan in Libië. “Libië was terrible. Verschrikkelijk”, ze zegt het heel zacht. Ik kijk snel even opzij. Het is donker, maar ik zie de pijn op haar gezicht. Het is nu een krachtige jonge vrouw van begin twintig, toen was ze een meisje van zestien jaar. Ik kan wel raden wat er met haar gebeurde in Libië.  

“Ik kan wel raden wat er met haar gebeurde in Libië.”  

Onze vrouwenwerkers zoeken contact met vluchtelingenvrouwen. Zij horen veel, veel meer dan ik als man. Maar ook zij weten dat veel verhalen te erg zijn om te vertellen. De schaamte is te groot, de herinnering te hevig. Ik vertelde onze vrouwenwerkers over wat ik in de auto had meegemaakt en gehoord. “Soms denk ik dat wel zeventig procent van de vrouwen die met smokkelaars vanuit Afrika over de Middellandse Zee moet, is misbruikt”, zeg ik. Ze kijken elkaar aan. “Wij denken dat het vrijwel honderd procent is.” 

Het maakt me stil. Ik probeer me een voorstelling te maken van de pijn en de schade bij al deze gevluchte vrouwen. Onvoorstelbaar. Ik heb diep respect voor onze vrouwenwerkers. Respect voor christenvrouwen die op de vluchtelingenvrouwen afstappen. Vriendinnen worden. Helpen hun leven weer op te pakken. Het zijn vrouwen die Jezus als Verlosser in hun hart dragen. Hij is de Zoon van God die alle schade en schaamte heeft overgenomen.  

Honderd procent. 

 

Jan Pieter Mostert

Algemeen directeur Gave

 

Gepubliceerd in Weergave 1, 2024

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world