Nours recept: Yaprak

Nour YaprakHet lievelingsgerecht van Nour is Yaprak, gevulde druivenbladeren. Dit wordt speciaal bij feestelijke gelegenheden gemaakt. Wij noteerden het recept, zodat je het ook kunt maken. 

Ingrediënten:

  • 500 gram ingemaakte druivenbladeren (bijv. te koop bij een Turkse supermarkt) Of: verse druivenbladeren uit de tuin, 50 stuks
  • 500 gram rijst
  • 250 gram runder- of lamsgehakt
  • Zeven teentjes knoflook
  • Zout
  • Een halve eetlepel zwarte peper
  • Twee eetlepels citroensap
  • Kippenpoten of lamsschouder om de bodem van een grote pan te bedekken.

Bereidingswijze:

Spoel de ingemaakte druivenbladeren kort in warm water. Verse druivenbladeren kook je in water met een schep zout, tot de bladeren verkleuren (ongeveer tien minuten).

Meng de ongekookte rijst met het rauwe gehakt, voeg de peper toe en zout naar smaak.

Bedek de bodem van een grote, zware pan met de kip of het lam.

Leg een druivenblad met de bovenkant naar beneden, de steelaanzet naar je toe en verwijder die. Schep een beetje vulling op het blad. Vouw het blad vanaf de steelaanzet naar binnen over de vulling heen en daarna de zijkanten van het blad daaroverheen. Rol het blad verder op zodat sigaarvormige pakjes ontstaan.

Leg de gevulde druivenbladeren netjes in de pan bovenop het vlees. Dek het af met een hittebestendige schotel, zodat ze niet gaan drijven. Giet daarna water over het gerecht zodat de gevulde pakketjes twee centimeter onder water staan.

Voeg de gepelde knoflooktenen toe en zout naar smaak. Sluit de pan met het deksel en laat het gerecht in zes uur langzaam gaar sudderen, maar voeg na drie uur twee eetlepels citroensap toe.

Giet de Yaprak af en bewaar het kookvocht om te serveren bij het gerecht. Pak een mooie schaal, leg die omgekeerd op de pan met Yaprak en draai pan met schaal zodat de Yaprak op de schaal terechtkomt, met het vlees bovenop. Verwijder de botten waarvan het vlees is los gekookt. Schik eventueel wat gevulde druivenbladeren op het vlees en serveer de Yaprak met schijfjes citroen.

Tip: De Yaprak is koud ook lekker.

Eet smakelijk namens Nour!

Lees het verhaal van Nour en haar familie

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world