Matthijs van Engelen

Teamleider afdeling Toerusting

Hoopgevende verhalen voor vluchtelingen

Nashwan is de toegewijde, en Sarkan is de rebelse moslim. Ze zitten beiden bij ons tafel. Ik ben opgelucht dat de kruidige, thuisgemaakte Arabische linzensoep zichtbaar in de smaak valt bij de heren. We hebben plezier met de vertaal-app die helpt bij ons gesprek. Het is gezellig en ontspannen. We ontmoetten hen vanmiddag bij het nieuwe azc, op een steenworp verwijderd van ons compacte appartement in Amsterdam-Oost. Terwijl mijn dochters zichzelf met Duplo vermaken in onze slaapkamer, praten beide vluchtelingen uit het Irak met ons over of Allah gebeden wel verhoort. Sarkan is er niet zo zeker van, maar Nashwan wel: Sarkan moet gewoon met toewijding bidden (!).

Verwonderd luister ik naar dit gesprek. Kan het contact met vluchtelingen zó aangenaam, zó leuk, zó laagdrempelig zijn?

Kort na onze bruiloft begonnen mijn vrouw en ik te bidden of God ons wilde navigeren naar een gezamenlijke activiteit: iets waarvoor we ons samen konden gaan inzetten. Haar zendingsorganisatie suggereerde een nieuwe focus: vluchtelingen uit landen die dicht zijn voor de verkondiging van de hoop van het Evangelie. Regisseerde God deze ontmoeting om ons in dezelfde richting te wijzen?

Inmiddels zijn we een goed aantal jaren en vele gezamenlijke maaltijden en mooie gesprekken verder! Met ons team zijn we in Amsterdam actief onder vluchtelingen: praktische hulp, leuke activiteiten en een luisterend voor hun levensverhaal. Soms hebben wij de mogelijkheid om de hoopgevende verhalen te vertellen waarmee Jezus ons aanmoedigt. Hierdoor hebben wij levens zien veranderen.

Naast dit mooie veldwerk geef ik leiding aan de afdeling Toerusting, die zorgt dat werkers met vluchtelingen getraind worden om solide toegerust en vol vertrouwen het contact met vluchtelingen aan te gaan.

Meer weten? Wij zouden het leuk vinden om af te spreken zodat we je kunnen vertellen over wat we doen, wat ons motiveert en hoe jij betrokken kunt zijn.

(Matthijs en Patricia werken voor GCE en St. Gave en zijn uitgezonden door Reliant Mission, in Nederland gerepresenteerd door GC Netherlands (ANBI-status))Contact achterban
vanengelenabc@gmail.com
Rekeningnummer:
IBAN: NL43 ABNA 0435 9663 83
t.n.v. Stichting GC Netherlands,

o.v.v. ondersteuning VAN ENGELEN

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world