De traditionele maaltijd op Norooz is een soort Perzische kruidenfrittata: ‘kuku sabzi’. Dit is de Perzische variant van een omelet, te herkennen aan zijn kenmerkende groene kleur. De eieren staan symbool voor vruchtbaarheid, en de groene kleur voor wedergeboorte.
Dit vegetarische hapje kunt u warm of koud eten, met rijst, yoghurt of (plat)brood.
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 8 eieren M
- 100 gr platte peterselie
- 100 gr verse koriander
- 100 gr verse dille
- 20 gr verse bieslook
- 3 el olijfolie
- Lente-ui naar smaak
- 2 tl kurkuma kruiden
- 2 el bloem
- 2 el Griekse yoghurt
- 4 el cranberry’s
- 100 gr walnoten
- 2 el gemalen zeezout
- Zwarte peper
- 3 tl bakpoeder
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Hak alle kruiden en walnoten fijn en snijd de lente-ui in kleine ringetjes.
- Bak in olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur de kruiden en lente-uitjes een paar minuten. Doe de kurkuma kruiden erbij en bak nog eens vijf minuten mee. Schep de kruiden dan apart op een bord en laat afkoelen.
- Roer intussen de eieren, de bloem, de yoghurt, het bakpoeder en peper en zout naar smaak tot een glad mengsel. Meng het kruidenmengsel steeds met een paar eetlepels tegelijk door het eimengsel en roer goed door. Voeg de cranberry’s en walnoten toe en roer erdoorheen.
- Bekleed een grote ovenschaal met bakpapier. Schenk het ei-kruidenmengsel erin en bak 35 tot 40 minuten in de oven.
- Als de kuku sabzi afgekoeld is, snijd je het in blokjes.