Stappenplan adopteer een azc

Hieronder vind je ons stappenplan als je een azc wilt adopteren en genoeg tassen kan vullen voor een azc in je buurt.

 1. Het belangrijkste is dat je toestemming van de leiding van een azc in je buurt hebt om tasjes te mogen uitdelen. Ga in gesprek met het COA over de mogelijkheden om de rugtasjes uit te delen. Je hebt hun toestemming en medewerking nodig om de kinderen te bereiken. Als je een azc wilt adopteren ontvang je van ons een voorbeeldbrief die je hiervoor kunt gebruiken.
 2. Heb je toestemming van het azc? Vraag dan om de aantallen van de kinderen per leeftijdscategorie. De rugtassen zijn verdeeld in de volgende categorieën; Jongens 3-5, 6-8 en 9-12 jaar en meisjes 3-5, 6-8 en 9-12 jaar. Hoe dichter je op de zomervakantie de aantallen doorkrijgt, hoe beter die uiteraard kloppen met de werkelijke situatie in de zomervakantie. Je kunt ook COA vragen inschatting te maken m.b.t. aantallen.  
 3. Heb je de aantallen doorgekregen, meld je dan aan via deze webpagina. De kosten voor de rugtassen zijn € 3,00 per stuk. 
 4. Bij het aanmelden wordt gevraagd of je flyers, posters e.d. wilt. Dit wordt dan gelijk met de tassen verzonden. Op de flyer staat alle informatie voor het vullen van de rugtas die je dan mee kunt geven aan degene die gaat vullen.  
 5. Wie gaan de rugtassen vullen? Het is mogelijk om zelf naar de winkel te gaan of de kast leeg te halen en de rugtassen te vullen. Maar hoe leuk is het om meer mensen bij het project te betrekken en te vragen of buren, familie mee willen helpen om rugtassen te vullen. Maar ook is het heel goed mogelijk om dit te doen met een school, kerk of kinderclub. Zo creëer je bewustzijn bij kinderen en volwassenen over de andere wereld waarin een vluchteling zich bevindt. Op www.gave.nl/rugtastactie staan diverse manieren om meer te weten te komen over het leven op een azc en is het mogelijk om een gastspreker uit te nodigen. 
 6. Vul of laat de rugtassen vullen aan de hand van het lijstje.  
 7. Controleer de rugtassen.  Gebruik daarvoor dit overzicht.
 8. Maak een afspraak met het COA wanneer de rugtassen gebracht mogen worden en of je kunt helpen met het uitdelen hiervan.  
 9. Heb je nog extra tassen nodig, dan kun je nog losse bij Gave bijbestellen. Heb je te veel tassen gevuld, dan kun je nog contact met Gave opnemen of wij ze dit jaar nog kunnen gebruiken. Je moet de tassen dan wel zelf naar Harderwijk brengen. Handiger is wellicht om ze aan COA te geven die ze kunnen uitdelen aan nieuwe kinderen die in het azc komen. 
 10. Deel de tassen uit.  
 11. Geniet na van het mooie project!   

Bij de bestelling zit nog een handleiding waarin de stappen staan die als coördinator gemaakt moeten worden. Hierin staan tips over; Hoe verdeel je de tassen? Waar moet ik op letten bij het controleren? Waar kan ik de tassen mee vullen? En nog andere tips. 

Tips en aanvullende informatie  

 • Voor kinderen van 0-2 jaar is het mogelijk om bijvoorbeeld knuffels in te zamelen.  
 • Vind je het een te grote klus om bij te houden wie een tasje heeft om te vullen en of deze terug is gekomen? Dan is het ook mogelijk om juist speelgoed in te zamelen en deze zelf te verdelen over de rugtassen.  

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world