“Je begrijpt elkaar gewoon op zo’n kamp.”

Sami en zijn jongere broertje gingen via Gave mee met een kinderkamp. Ze hadden het erg naar hun zin. “Ze kwamen schoorvoetend naar me toe en vroegen heel beleefd of ze dit jaar weer mee mochten,” vertelt Gave-medewerker Janneke Berg.

Deze keer gingen de broertjes ieder naar een ander kamp. Dat was wel even spannend. “Mijn broertje is tien jaar. We zijn veel samen. We slapen op dezelfde kamer. Vorig jaar heeft mijn vader ons niet gebeld, maar dit jaar wel. Ik denk omdat hij dacht dat we ons wel alleen zouden voelen zonder elkaar. Maar dat was helemaal niet zo.”

Familie

Sami is 13 jaar. Hij komt uit Eritrea. Zijn oudste broer (20) kwam een jaar of vijf geleden al naar Nederland.  Janneke Berg en haar man werden gastgezin voor deze broer. “Twee jaar geleden kregen we de rest van het gezin erbij cadeau.” vertelt ze.

Sami: “We moesten weg uit Eritrea omdat we protestant waren. Als je daar niet orthodox bent, heb je het moeilijk. Dan hoor je er niet bij. We hebben van veel mensen afscheid moeten nemen.” Toen Sami zeven jaar was, overleed zijn moeder. Zijn vader zorgt sindsdien alleen voor zijn vier kinderen.

Verveling

Sami heeft het naar zijn zin op school en in de buurt in Barneveld, maar de zomers duren lang voor hem. “Zes weken lang is er niets. Ik ga soms met m’n vader weg. Naar een restaurant of naar familie in Roosendaal. Maar meestal doe ik niets. Vervelen. Een beetje Youtube kijken en televisie. Als er kinderen zijn, ga ik buiten spelen of voetballen. En ik slaap heel erg lang uit.”

Sporten

Toch stond Sami niet te trappelen, toen Janneke hem vroeg of hij zin had om via Gave mee te gaan met een kinderkamp. “Ik had niet zoveel zin, ik wist gewoon niet wat ik daar moest doen. Maar toen ik hoorde dat het een sportkamp was, wilde ik wel. Want ik hou van alle sporten. Ik vond het ook fijn dat het een christelijk kamp was.” Gesport heeft hij volop tijdens zijn eerste kamp van organisatie ‘Geloofshelden’. “Mountainbiken, judoën en voetballen natuurlijk. Er was een zwembad, waar we elke dag in mochten. Er waren niet veel andere vluchtelingen, vooral Nederlandse kinderen. Maar ik weet nog goed dat ze helemaal niet naar me keken. Ze behandelden me gewoon als een normaal mens. Met een groepje kinderen gingen we een soort bijbelkring houden. Ik heb veel gezongen en veel geleerd over Jezus. Na afloop kregen we een bijbelstudieboekje, daar lezen we thuis nog iedere dag uit.”

“Ik heb de hele week gelachen en hoefde me niet aan te passen. Ik hoorde erbij, ik kon mezelf zijn.”

Flauwe grapjes

Toen de uitnodiging dit voorjaar uitbleef, is Sami zelf maar op Janneke afgestapt. Samen hebben ze een kamp uitgezocht. Deze keer ging hij via Gave mee met Oasekampen. “Op kamp maakt iedereen de hele dag flauwe grapjes. Ik heb de hele week gelachen en hoefde me niet aan te passen. Ik hoorde erbij, ik kon mezelf zijn. Je begrijpt elkaar gewoon op zo’n kamp. Er waren best kinderen die het moeilijk hadden. Van wie de ouders gescheiden waren of bij wie het thuis niet fijn was. Daar kon je over praten, dat is veel makkelijker als jongens onder elkaar dan met een volwassene. Je ontdekt op zo’n kamp dat niemands leven echt gemakkelijk is.”

Respect

Vooral de bijbelstudies hebben Sami heel sterk gemaakt, vindt hij. “Dat kwam ook door onze leider. Hij vertelde dingen uit z’n eigen leven en liet zien wat die te maken had met de bijbel. Daardoor ben ik de bijbel veel beter gaan begrijpen. Het was een christelijk kamp, maar dat betekent niet dat je het er de hele tijd over hebt. Alleen ’s avonds, tijdens de bijbelstudie. Maar je moet wel respect hebben, niet vloeken en zo. Dat is normaal, het is net als thuis.”

Volgend jaar weer

Ieder kind heeft eigenlijk zo’n kamp nodig in de zomer. Daarvan is Janneke Berg overtuigd. “Zeker,” beaamt Sami. “Mijn broertje vroeg op de terugweg in de auto al of hij volgend jaar weer mocht. En dan heb ik ook nog wel wat tips. Ik zou nog meer activiteiten willen, nog meer softballen. En als er verwarming is, dan wil ik in de winter ook wel een kamp.

Kinderkampen

Via Gave kunnen vluchtelingenkinderen voor een goedkope prijs mee met een christelijk zomerkamp. Ze doen leuke dingen met leeftijdsgenootjes en leren God (beter) kennen. Sommige kinderen horen op kamp voor het eerst over Jezus.

Gave werkt samen met verschillende christelijke kampaanbieders:  Kaleb, Wegwijzerkampen, Stichting Onvergetelijke Zomerkampen, YOY, Oasekampen, de sportkampen van Geloofshelden.

 

Hier vind je meer inspirerende verhalen

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world