Kracht voor een nieuwe start

Abeer House of Joy

In het azc wordt Abeer geconfronteerd met stress en verdriet. Maar bij het House of Joy van Gave komt ze tot rust. Vanuit deze huiskamer helpen vrijwilligers haar bij een nieuwe start in Nederland.

Het is een spannende tijd voor Abeer. In het asielzoekerscentrum (azc) van Zutphen wacht ze samen met haar man op de beslissing van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) over haar verblijfsvergunning. “Ik heb mijn interview gehad. Nu ligt het buiten mijn macht.” Die onzekerheid is slopend voor de 31-jarige vrouw uit Jemen. “Ik vind het heel moeilijk dat ik niet weet wat er gaat gebeuren. Ik kwam naar Nederland voor veiligheid en ben dankbaar dat ik die nu heb. Maar wat er na het azc komt? Ik heb geen idee. De toekomst is leeg.”

Vast gezicht

In Jemen werkte Abeer met jonge kinderen. Maar de oorlog veranderde alles. Op de vlucht voor het geweld vertrok ze samen met haar man in 2020 naar Nederland. Inmiddels is Abeer anderhalf jaar in Zutphen. En al bijna net zo lang een vast gezicht bij het House of Joy, een huiskamer van Gave op loopafstand van het asielzoekerscentrum. “Elke vrijdag ben ik hier. We drinken thee, spelen spelletjes of tekenen samen. Soms praten we alleen maar, en dat proberen we in het Nederlands te doen. We lezen ook uit de Bijbel en praten over het geloof. Ik ontdek dan veel gelijkenissen met mijn religie. Zelf ben ik opgegroeid met de islam, maar bij House of Joy geeft dat niet. Ze accepteren me zoals ik ben.”

Op adem komen

Bij House of Joy komt Abeer tot rust. “Het is heerlijk om het azc even achter me te laten en naar een normale plek te komen. In het azc word ik steeds herinnerd aan de oorlog en alles wat er gebeurd is. Er komen nieuwe vluchtelingen binnen met hun verhalen, mensen schreeuwen, je zit op elkaars lip. Elke dag word je geconfronteerd met de problemen die je juist achter je wilde laten. Bij House of Joy kan ik dat alles even vergeten en op adem komen. Hier zijn mensen die met me willen praten, waar ik mee kan lachen. Hier voel ik me niet die zoveelste vluchteling, maar Abeer, met al mijn leuke kanten. Ja, hier voel ik me meer ‘mij’.”

“De vrijwilligers willen ons laten weten dat we welkom zijn. Dat vind ik bijzonder.”

Ontspanning en ontlading

Het is belangrijk voor Abeer een plek te hebben waar ze gewone mensen ontmoet. “De vrijwilligers zijn zo aardig. Elke week komen ze hier. Zomaar, omdat ze ons willen laten weten dat we welkom zijn. Dat vind ik bijzonder. Ze behandelen me als één van hen.” Anny is zo’n vrijwilliger. Sinds een half jaar draait ze mee in de vrouwengroep van House of Joy in Zutphen. “Vanuit de kerk ben ik al eerder betrokken geweest bij vluchtelingen”, vertelt ze. “Ik weet een beetje hoe het leven in het azc is, en hoe moeilijk het kan zijn om in een nieuw land opnieuw te beginnen. Tijdens deze paar uurtjes in de week brengen we vluchtelingenvrouwen wat ontspanning en ontlading. Dat is zó belangrijk. Als ik vrouwen als Abeer tijdens een spelletje memory dan hardop zie lachen, geniet ik ook.”

Van betekenis zijn

De verhalen van de vluchtelingen, raken Anny. “Mensen hebben zoveel meegemaakt. Letterlijk alles achterlaten en in een onbekend land opnieuw beginnen; ik kan niet eens bevatten hoe heftig dat is. Daarbij hebben vluchtelingen vaak ook nog grote zorgen om hun familie. Ik voel me machteloos daarin. Wat ik kan doen, behalve bidden, is er voor deze vrouwen zijn.” Als christen wil Anny vrouwen bij House of Joy meegeven dat ze welkom en geliefd zijn. Dat dit vrijwilligerswerk op haar pad kwam, ziet ze als leiding. “Er kwam ruimte in mijn agenda en ik bad of ik iets van betekenis mocht doen. Even later werd ik gebeld door een kennis die in de stuurgroep zit van House of Joy. Mijn naam was bij haar naar boven gekomen. Alles paste in elkaar, dat vind ik zo mooi! Hier kan ik met mijn talenten iets betekenen. En daarbij is het ook nog eens heel leuk; ik krijg er zelf ook energie van.”

Op weg

Het House of Joy speelt een belangrijke rol in Abeers integratie in Nederland. Heel praktisch, doordat ze er al haar vragen kan stellen, veel oefent met de Nederlandse taal en er leert over de cultuur. “House of Joy helpt me op weg. Maar het is nog veel meer dan dat. Het idee dat ik in Zutphen mensen ken, vrienden heb, doet me veel goed. Het is fijn ergens bij te horen en te weten dat er mensen zijn die ik altijd kan bellen. Het geeft me moed en kracht om door te gaan.”

*Omwille van haar veiligheid wil Abeer niet herkenbaar op de foto.

Tekst: Carolien Drijfhout (IDD)
Foto: Laurens Oostenbroek
Uit: Weergave, juni 2021

 

Hier vind je meer inspirerende verhalen

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world