Alies, jurist op het zendingsveld

Alies Koetsier, medewerker, juridisch

Eigenlijk had Alies Koetsier niet zoveel met zending en met vluchtelingen. Ze had haar studie rechten afgerond en was op zoek naar een baan in het bedrijfsleven. Toen wees iemand haar op een vacature voor jurist bij Gave.

Alle betaalde medewerkers van Gave ontvangen een salaris dat bij elkaar wordt gebracht door een eigen achterban. Dat was wel een drempel voor Alies. “Toen ik zag dat ik van giften moest leven, dacht ik direct: daar begin ik niet aan. Dit is niets voor mij. Ik wil gewoon iedere maand de zekerheid van een vast salaris. Toch wist ik diep van binnen dat ik het moest doen. Dat werd binnen een dag al duidelijk. Ik moest erop leren vertrouwen dat God voor mij zou zorgen.” En dat deed Hij. Van alle kanten boden mensen zich aan om Alies te helpen bij het opzetten van een kring mensen die haar maandelijks zou ondersteunen. “Heel wonderlijk, want ik kom uit een kerkelijk milieu waarin deze manier van leven niet gebruikelijk is. Ik heb in de achterliggende drie jaar altijd genoeg gehad.”

“Ik ben een schakel in Gods werk met mensen”

Analyseren

Alies behandelt als jurist dossiers van christelijke vluchtelingen die een zogenoemd ‘negatief voornemen’ hebben gekregen van de IND. Deze dossiers komen bij Gave terecht wanneer de advocaat vermoedt dat er iets misgaat in de beoordeling van de bekering. “Ik pluis die dossiers helemaal uit. Ik hou van analyseren en dat is precies wat ik de hele dag doe.” Daarna trekt Alies een eindconclusie, waarna het rapport wordt overlegd aan de advocaat. “Als ik later bericht krijg dat een vluchteling status heeft gekregen, spring ik werkelijk een gat in de lucht. Al moet ik me de komende tien jaar kapot werken zonder resultaat, alleen voor deze ene was het al de moeite waard. Je moet klein denken.”

Uniek

Alies heeft geen moment spijt gehad van haar stap. “Ik kwam hier geroepen door God, terwijl ik niets met vluchtelingen had. Ik moest iets doen wat ik niet wilde en niet kon. Het voelde alsof ik een stuk marmer was, waarop gebikt werd. Maar het werk kreeg al snel mijn hart. Nu doe ik wat ik het liefste wil: mijn gaven en talenten inzetten om christelijke vluchtelingen, na jaren van onzekerheid, weer op hun benen te zetten. Een jurist op het zendingsveld. Dat is toch uniek?”

Eerder gepubliceerd in Weergave maart 2017

Hier vind je meer inspirerende verhalen

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world