“Als kinderen Jezus vinden, hebben ze alles.” 

“Kinderen krijgen zoveel invloeden, overal vandaan. Zelf wil ik ook invloed uitoefenen, een rolmodel voor hen zijn. Ik wil kinderen iets laten zien van Jezus, zodat ze naar Hem gaan verlangen. Dat kan hun leven veranderen. Als ze Jezus vinden, hebben ze alles.” Steveline van Wolfswinkel spreekt voorzichtig en komt bescheiden over. Maar ze staat pal voor haar missie: zorg voor kwetsbare kinderen. Met volle overtuiging zet ze zich bij Gave in voor vluchtelingenkinderen.  

“Het zat er al vroeg in,” vertelt Steveline. “Als tiener kreeg ik een artikel in handen over een kinderclub. Ik wist direct: dit wil ik later worden.” Pas na haar studie pedagogiek herinnerde ze zich weer dat ene artikel. Dit voelde ze als haar roeping en ging naar de pabo om ook didactische kennis op te doen. Intussen deed ze al vrijwilligerswerk in het azc van Leersum. Hoewel sommige mensen vonden dat ze maar beter ‘gewoon’ voor de klas kon gaan staan, koos Steveline ervoor om bij Gave te gaan werken. Consequentie hiervan was dat ze moest gaan leven van een achterban. “Uiteindelijk is iedereen van God afhankelijk in het ontvangen van zijn of haar salaris,” zegt ze nuchter.  

Kinderwerkpakket

Met haar werk bereikt Steveline veel meer kinderen met het evangelie dan ze ooit had gedacht. “Op dit moment ben ik bezig met een kinderwerkpakket. Bij ieder thema in het pakket staan vier verhalen uit het oude en het nieuwe testament. Bij elk verhaal worden verschillende ideeën aangereikt. De leiding kan zelf kiezen welke ideeën ze gebruiken. “ 

Gemiddeld zitten kinderen een half jaar op een kinderclub. Er komen steeds nieuwe kinderen bij die nauwelijks Nederlands kennen. Je moet ervoor zorgen dat die kinderen toch mee kunnen doen. In totaal zijn er nu 16 clubs bij azc’s waar Steveline contact mee heeft. Op die clubs komen tussen de 10 en de 50 kinderen. Deze clubs hebben vaak behoefte aan geschikt kindermateriaal.” Steveline verzorgt bovendien het kinderprogramma en werft kinderwerkers voor anderstalige conferenties die meerdere malen per jaar in Nederland worden gehouden. Ook geeft ze door heel Nederland toerusting en ondersteuning aan kinderwerkers. “Het is best veel bij elkaar. Daarom gaan we binnenkort op zoek naar een nieuwe collega.” 

Hemel 

“Als ik kinderwerk doe, moet ik vaak aan Psalm 87 denken. ‘De HEERE telt hen erbij, wanneer Hij de volken opschrijft, en zegt: Deze is daar geboren.’ (vers 6) God schrijft de namen van de volken op in Zijn boek. Misschien zijn deze kinderen wel hierheen gekomen zodat ze het Evangelie zouden horen. Veel vluchtelingenkinderen hebben last van angsten en nare dromen. Laatst hadden we het over Johannes op Patmos. Hij zag een wereld waar geen oorlog, geen pijn en geen verdriet meer is. Je ziet de kinderen dat verhaal indrinken. Het is mijn verlangen dat ik straks in de hemel kinderen zie die wij hier op aarde iets over Jezus heb verteld.”  

Vertrouwen

Nog een Psalm speelt een grote rol in het leven van Steveline, die, net als andere Gave-medewerkers, leeft van wat haar achterban opbrengt. “Ik vond dat heel spannend. Met de woorden van Psalm 37:25b in mijn achterhoofd heb ik gesolliciteerd.” ‘Maar ik heb de rechtvaardige nooit verlaten gezien, of zijn nageslacht op zoek naar brood.’ (Psalm 37:25b) 

Haar vertrouwen werd niet beschaamd. “Binnen een maand had ik een fijn achterbancomité, en na een half jaar stond er al  een redelijk basissalaris. In de Bijbel staat: de arbeider is zijn loon waard. Dat loon komt bij mij alleen op een andere manier binnen. Soms vind ik dat wel lastig. Een tijd geleden organiseerden we een achterbanavond, waarvoor we ook de kerkelijke gemeente uitgenodigd hadden. Dan moet ik tegen mezelf zeggen: ‘Ik ben hier niet voor mezelf, maar voor het werk dat ik doe.’ De zondag erna werd ik aangesproken door iemand. ‘Ik ben zo blij dat jij hier bent,’ zei ze. ‘Ik zou zo graag iets willen doen met vluchtelingen, maar ik kan het niet. Door jouw werk te steunen, kan ik toch wat betekenen.’ Samen zijn we onderdeel van hetzelfde werk.” 

Gebed

“Ik ben nooit tekort gekomen. Er staat een betrokken achterban achter me. Ik stuur regelmatig een gebedsmail naar zo’n vijftig mensen. Als dit een gewoon betaalde baan was geweest, weet ik niet of ik eraan gedacht had om ook bidders te verzamelen. Ik heb al vaak meegemaakt dat God het gebed verhoort. Hij gebruikt mijn werk en mijn collega’s om mij te laten groeien in geloof. Dat geeft mijn baan een bijzondere dimensie.” 

Eerder gepubliceerd in Weergave december 2017

Gave biedt verschillende materialen en handreikingen om kinderwerk voor vluchtelingenkinderen vorm te geven. En neem ook eens een kijkje op onze Facebookpagina voor kinderwerkers waar we kennis en adviezen uitwisselen.

Hier vind je meer inspirerende verhalen

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets van ons Gave nieuws en aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world